Det gikk et gisp gjennom forsamlingen da Nokia lanserte 808 PureView med Symbian og 41 megapikslers kamera for litt over ett år siden. Det var bare uker siden Nokia-sjefen omtalte Symbian som en "brennende plattform".

Nokias kamerakjempe kan få navnet Lumia 1020

Hva skal pikselbarnet hete?

Skjermdump fra Twitter/@Evleaks.
Skjermdump fra Twitter/@Evleaks.
Slik vil muligens Lumia 1020 bli seende ut - hvis det er det den heter.
Slik vil muligens Lumia 1020 bli seende ut - hvis det er det den heter.Foto: ViziLeaks
Lumia 920 bærer PureView-navnet i dag, men har en helt annen kamerateknologi.
Lumia 920 bærer PureView-navnet i dag, men har en helt annen kamerateknologi.Foto: Nokia

Det er definitivt en del interesse rundt Nokias gjøren og laden om dagen. En ny toppmodell på horisonten er en viktig del av grunnen. Nokia EOS har vært navnet alle har snakket om. Det er selvsagt snakk om et tidlig navn på et produkt i utvikling – ellers hadde nok Canons advokater raskt ringt på døren i Finland.

Twitter-brukeren Evleaks er kjent for å ha truffet godt med tidligere lekkasjer, og melder nå at Nokias EOS-modell vil få navnet Lumia 1020.

Les også: Nokia «bekrefter» nytt kameramonster

Lumia 920 med gigantisk kamera

Navnevalget virker naturlig all den stund dagens toppmodell heter Lumia 920. To oppfriskede varianter av Lumia 920 er på vei til markedet, og modellen som er på vei til Europa er kjent som Lumia 925.

Det har lekket flere bilder av det som skal være den kommende telefonen. EOS, eller Lumia 1020, ser ut som en Lumia 920 med en gigantisk kameradel plantet midt på.

Les også: Sniktitt på Nokia Lumia 925

Nokia pisker opp stemningen

Nokia har selv vært uvanlig aktive i å hinte om hva som kommer. Både på sin egen blogg og i invitasjoner til et lanseringsarrangement om to uker har selskapet kommet med mer eller mindre åpenbare hint om at en kameratelefon utenom det vanlige er på vei.

I sitt siste post om saken sier Nokia det slik; "41 millioner grunner". De fleste innenfor teknopressen virker å være enige om at dette dreier seg om det originale PureView-kameraet fra Symbian-modellen 808 PureView.

Digital zoom som er nyttig

Nokia har brukt PureView-navnet også på Lumia 920 og Lumia 925, men her i videre forstand – begge disse telefonene har gode kameraer med litt spesielle egenskaper, men ingen av dem har den samme ekstreme oppløsningen som originalen.

Noe av det viktigste teknologien tillater er digital zoom som faktisk fungerer. Med mobilkamera mister du svært mye kvalitet så fort du zoomer inn litt. I forbindelse med inkallingen til pressekonferansen ble også slagordet "zoom reinvented" brukt.

Megapiksler er som kjent ikke alt, men den store brikkestørrelsen i den originale PureView-kameraet gjør at telefonen langt på vei forsvarte det høye pikselantallet. De beste resultatene oppnås når man kombinerer flere piksler til mindre bildestørrelser, såkalt pixel binning.

Les også: Test av Nokia 808 PureView

Vi dekker lanseringen

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt hvordan resten av telefonen eventuelt vil bli. Pressekonferansen finner sted 11. juli i New York. Amobil er til stede på arrangementet, og vil bringe deg nyheter og sniktitter på løpende bånd.

Vil du vite mer om Nokias kommende toppmodell? Les alle ryktene her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen