Test

Nokia X6

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 10,4 x 4,9 x 1,3 cm
Vekt: 107 gram
Skjerm: TFT LCD, 3,2 tommer, 360 x 640 piksler piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum, låsebryter, kamera, legg på/besvare samtaler, meny-tast (med flere funksjoner)
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Kortplass: Nei, (16 GB innebygget minne)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Symbian OS v9.4, S60 5th Edition

Firmware: V20.0.005
Pris: Rundt 3000 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Rask
 – Svært god lydkvalitet i samtale
 – Masse lagringsplass

dsad
 – Plastfølelse
 – Fortsatt noe utdaterte menyer
 – Ingen kortplass

Så langt har alle Nokia-telefoner med trykkskjermer vært fryktelig like. Formen på X6 er dermed i all hovedsak lik den man ser på 5800 Xpressmusic eller på 5230.

Vi observerer noen små forskjeller i formen langs sidene på telefonen, men den største forskjellen på det fysiske nivået er det skjermen som står for. X6 er Nokias første telefon med kapasitiv skjerm.

I motsetning til de andre trykkskjermmodellene fra Nokia er det dermed heller ikke noen myk hinne over selve skjermen, og det virker som om X6 er laget med tanke på at skjermen skal tåle mer.

Skjermen på X6 er ikke montert som en fordypning i en ramme, slik den er på alle de andre trykkskjermvariantene fra Nokia. Den går heller i flukt med oversiden på telefonen og de tre fysiske tastene nederst på forsiden.

Samtalen blir relativt kort om man ringer noen for å snakke om de fysiske knappene på X6. Foruten menytast og svar-/legg på-tast finner vi volumbryter, kameratast og av-/på-tast som fysiske taster på telefonen.

Fra Finland med... plast

Her er det lite annet enn plast å skue. Plasten ser i og for seg grei nok ut, foruten at den nok slites vesentlig raskere enn metallchassier - eksempelvis det man finner på HTC Legend.

Les test av HTC Legend »

Det er muligens ikke slik at hvermannsen tar av og på batteriluken fryktelig ofte. Likevel må det bemerkes at etter et titalls ganger av og på, i forbindelse med bytting mellom telefoner i redaksjonen, har bakluken raskt blitt knirkete og det virker rett og slett ikke som om den sitter skikkelig på.

Alle kroker og hengsler som skal holde luken på plass er tilsynelatende der de hører hjemme, så dette later til å være en lite optimal konstruksjon. For øvrig virker telefonen å være solid satt sammen.

Fortsatt utdatert operativsystem

Telefonen kjører Nokias etterhvert velbrukte menysystem S60. Systemet baserer seg på Symbian, og det får gjerne trekk for å føles noe utdatert i forhold til konkurrerende systemer som Android eller Iphone OS.

Av særhetene operativsystemet har vært kjent for er blant annet lite intiutiv skrolling i menyene. Dette er rettet opp i Nokia X6. Her fungerer menyene stort sett på samme måte over hele lista.

I applikasjonsmenyen der vi fra tidligere versjoner av operativsystemet er vant til å mer eller mindre ufrivillig åpne applikasjoner etter hvert som vi skroller har det nå blitt enkelt og greit å finne frem.

Operativsystemet føles fortsatt litt bakstreversk i forhold til Android og Iphone OS, men det hjelper veldig på at brukervennligheten kommer seg - selv om X6 ellers kjører det samme gamle settet ikoner og menyer vi har sett tidligere. Ikonene er spredt ut over et rutenett som standard, men man kan også velge å ha menyen i listeform med linjer nedover på skjermen.

En av grunnene til at S60 oppleves som gammeldags i 2010 er at systemet er til dels rotete. Under innstillingene for personliggjøring av telefoen har man et valg for temaer - mens man kan klikke på startskjerm og snuble rett i valget tema for startskjerm.

Videre er de fleste vant til at nettlesersymbolet er globusen, og med navnet "Internett" i menyen forventer vi strengt tatt å komme rett på nett via dette valget. Det er ikke lenger tydelig, slik det var tidligere, at det er snakk om en mappe med internettrelaterte funksjoner og programvare i.

Det oppleves også som bakstreversk å måtte velge oppkobling i et kjør. Android og Iphone OS løser dette utmerket ved at telefonen automatisk velger trådløst nettverk der det er tilgjengelig. Nokia X6 lurer alltid på hva slags tilkobling man skal bruke.

Selv ikke om man legger til og kobler opp til et tilgangspunkt for trådløst nettverk - for så å gå direkte til nettleseren får du fortsatt valgene mellom å bruke mobilnett eller å "Søke etter WLAN". Velger man å søke etter trådløst nett viser det seg at man allerede er tilkoblet. Voldsomt knotete.

Med aktiv hvilemodus kan telefonen vise kalenderoppføringer eller musikkspilleren rett på skrivebordet. En annen fiffig detalj er at øvre del av skrivebordet har menyvalg. Trykker man øverst til høyre får man opp status for tilkoblinger og meldinger. Trykker man på klokken kommer man inn i klokkeapplikasjonen. I det hele tatt er det flere små forbedringer i nyeste utgave av S60.

Det er også positivt at navigering i menyene svært raskt unnagjort. Vi opplever i det hele tatt svært få pauser i navigeringen på Nokia X6. Om man skulle klage på noe i denne sammenheng måtte det være at telefonen bruker forholdsvis lang tid på å bli klar fra oppstart.

Lang oppstarttid er for såvidt ikke noe særegent for X6, men X6 blir tilsynelatende klar en god stund før den faktisk kan brukes til noe. Det betyr som regel fryktelig mye stotring rundt i menyene etter oppstart.

Holder mål på det grunnleggende

Tekstmeldinger går unna i en fei med alfanumerisk tastatur i portrettmodus og fulltastatur i landskapsmodus. Fulltastaturet har litt små taster, ettersom skjermen her ikke er av de største.

Lydkvaliteten under samtale er upåklagelig og volumet blir høyt nok til at man hører hva som foregår selv med mye støy rundt, som i bråkete bygater eller på fest.

I esken

  • Nokia X6
  • Batteri
  • Hodetelefoner
  • USB-kabel
  • Bruksanvisning

Nokia X6 16GB

Nokia X6 16GB med abonnement

Nokia X6 16GB   Les mer »

Nokia X6 16GB med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen