Test

Nokia X3

Design og brukervennlighet

Form: Skyvetelefon
Størrelse: 9,6 x 4,93 x 1,41 cm
Vekt: 103 gram
Skjerm: TFT, 2,2 tommer, 240 x 320 piksler, 256 000 farger
Snarveistaster: Volum/zoom, kamera, play/pause, neste/forrige spor
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak:Nei
Menysystem: S40

Firmware: 04.11 09-12-09 RM-540
Pris: ca 1200 kroner

Kort sagt:
dsad
– Liten og lett
– Lite slark
– Brukervennlige menyer

dsad
 – Kraftig plaspreg
 – Elendig skjerm
 – Litt kjedelige menyer
Helt grei størrelse.
Helt grei størrelse.

Nokia X3 er en av de siste skyvetelefonene fra den finske mobilgiganten. Det er også den første telefonen i Nokias nye navneserie X, som er en videreføring av den gamle Xpressmusic-serien.

Designen er nokså ordinær og utgaven vi har inne til test er i blå og sølv utførelse. Telefonen er tilgjengelig i rød og sort utgave også. Størrelsen må vel kunne betegnes som middels. X3 vil sannsynligvis passe i de fleste lommer.

Av knapper fins det en rad med musikktaster ved siden av skjermen. I tillegg finner man volumtaster og kameratast på siden av telefonen. Ut over dette er telefonen bestykket med de vanlige mistenkte, altså numerisk tastatur, navigasjonstaster og svar/legg på-taster.

Det numeriske tastaturet er, slik vi ha sett på flere modeller tidligere, i et helt stykke. Dette pleier å bety at det blir håpløst å kjenne hvor fingrene befinner seg på tastaturet. Skillelinjene Nokia har satt på tastene er såpass dype at man merker godt hvor på matten man er.

Alt er likevel ikke stas hva tastaturet angår. Selv om man merker godt hvilke tall fingeren befinner seg over - virker det som om skillelinjene under platen er dårligere. Det er nemlig litt for enkelt å bomme på de små tastene, selv om man tilsynelatende trykker på riktig sted.

Elendig skjerm

En annen ting finnene ikke har fått til fullt så godt på X3 er skjermen. Ut fra spesifikasjonene har den en helt grei oppløsning på 320 x 240 piksler. Skjermen blir likevel sviktet av en forferdelig dårlig innsynsvinkel. Så fort man vrir litt på telefonen endrer fargene karakter.

Fra feil vinkel er det rett og slett vanskelig å se noe som helst på skjermen. Dermed blir det for eksempel vanskelig å vise frem bildene man tok på festen uten å overlate både telefonen, og sensuransvar til den man viser bildene til.

Ekte børstet... plast

Byggematerialet er så å si utelukkende plast. Noe metall finnes i bakkant av skjermen og på det numeriske tastaturet. Foruten dette er resten plast. Vår blå utgave ser litt ut som om den forsøker å passe inn på et moderne kjøkken.

Til tross for at fargen kan omtales som en slags avart av børstet stål, både ser og kjenner man godt at Bosch og Electrolux nok har bedre kontroll på kjøkkenpaletten enn Nokia har. Det ender gjerne med å bli en smakssak, men vi er tilbøyelige til å tro at den sorte utgaven rett og slett ser mindre plastaktig ut.

Menyene

På menysiden stiller Nokia X3 med standardoppskriften. På rimelige telefoner fra Finland betyr dette S40-menyer med aktiv hvilemodus. I hvilemodus kan man blant annet se oppdatert status for e-postklient eller de nærmeste gjøremålene i kalenderen.

Disse menyene har det ikke skjedd nevneverdig med den siste tiden. De vil muligens omtales som kjedelige av noen, men de er likevel funksjonelle og enkle å finne frem i.

Meldinger

Nokias system for meldinger er stadig enkelt og greit. Det er i det hele tatt lite som har forandret seg på den fronten den siste tiden. En positiv ting er at den smått merkelige ordlisten fra S60-mobilene ikke befinner seg her.

Det betyr at ordlisten faktisk inneholder en hel del ord du trenger fra første dag, og at den ikke blindt forsøker å hjelpe deg med ord av varierende lengde når den har sluppet opp for ord som passer til antall bokstaver du har skrevet.

At tastematten føles noe unøyaktig trekker ned brukeropplevelsen ved meldingstasting. Dette kunne gått mye raskere med et større og bedre tastatur. Innledningsvis nevnte vi at man kjenner god forskjell på tastene - det hjelper, men det hjelper ikke nok.

Uten de godt markerte stripene mellom tastene hadde det vært så godt som umulig å treffe riktige taster på dette tastaturet.

I esken

I salgspakken finner vi det meste vi forventer å finne med en musikktelefon i disse dager:

  • Telefonen
  • Batteri
  • Lader
  • Minnekort på 2 GB
  • Håndfri med myke ørepropper og svarknapp
  • Micro-USB-kabel
  • Brukerveiledning og CD med programvare

Nokia X3-00 med abonnement

Nokia X3-00

Nokia X3-00 med abonnement   Les mer »

Nokia X3-00   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen