"Wears in, not out" skal gi et mer miljøvennlig forbruk av telefoner. (Bilde: Nokia)

Nokia viser fremtiden

Nokia hadde forrige uke sin første fremtidspresentasjon i selskapets nye designstudio i London. Tre konsepter ble vist frem som selskapet mener vil kunne bli virkelighet de neste 3 til 5 årene.

Folk først og miljø

"People First" (Klikk for større bilde)

"People First" tar det vi i dag kjenner som "siste samtaler" til helt nye høyder. Dette konseptet forutsetter at man bruker videotelefoni i langt større grad enn i dag, der telefonen lagrer bilde av innringeren i tillegg til ordinær samtaleinformasjon. Slik minner telefonen deg på ikke bare at samtalen fant sted, men også hva den inneholdt og hvordan den tok seg ut.

"Zero Waste Charger" (Klikk for større bilde)

Kanskje kunne Nokia også finne opp telefonsvar basert på videotelefoni, når de nå tar for seg mulige bruksområder for denne teknologien.

Andre konsept opp av hatten i London er miljøvennlige ladere. "Zero Waste Charger" tar dagens strømsløsing på alvor, ved at folk glemmer å koble fra ladere etter at telefonbatteriet er oppladet. Akkurat dette er en av hovedårsakene til unødvendig strømforbruk og press på mijøet.

Tre muligheter

Nokia ser for seg tre muligheter for "Zero Waste Charger". Den første er å installere en knapp på laderen som skrur på laderen, og der den automatisk skrur seg av etter en time. Alternativ to er å starte lading så snart en telefon kobles til, men så å skru den av etter en time. Det tredje, og mest utfordrende, forsøket går på å ha en toveis kommunikasjon mellom lader og telefon, slik at telefonen ber laderen skru seg av straks telefonen er ladet.

Uavhengig av løsning er dette et godt eksempel på at selv små grep kan ha stor innvirkning på miljløet. Med over 3,3 milliarder mobilbrukere verden over i 2007, et tall som er økende, kan dette være et viktig grep for å redusere "strømvampyrer".

Oppgrader det indre

Det siste konseptet heter "Wears in, not out", og går noenlunde ut på det samme som alternativ to: å begrense forbruk og sløsing med ressurser. Her er det meningen at brukerne skal fristes til å oppgradere telefonen sin med ny programvare i stedet for dagens oversløsing, der mange går til innkjøp av ny telefon flere ganger i året.

Nøyaktig hvordan dette skal arte seg og om hvorvidt det vil gi like stor oppgradering som kjøp av ny maskinvare sier Nokia ingenting om. Men at utviklingen går den veien ser vi allerede, ved at mobilprodusentene legger stadig større vekt på oppgradering av programvare i mobiltelefonene våre. Kanskje vil de i fremtiden tilby nye programvare- og operativsystemløsninger, slik som med datamaskiner.

(Kilder: Nokia, IntoMobile, Übergizmo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen