Nokia viser frem IPv6

Nokia kunne i dag demonstrere en mobiltelefon med IPv6-teknologi. Dette er første skritt på veien mot en bedre måte å koble mobiltelefoner til internett på enn det man får til i dag.

Mobiltelefoner bruker i dag eldre IPv4-teknologi når de går på internett. Problemet med det er at det er manko på IP-adresser, og at hver enkelt mobiltelefon ikke kan få sin egen unike adresse.

For å få bukt med problemet har mobiloperatørene brukt en rekke mer eller mindre spanske triks, som for eksempel NAT. Det har løst noe av problemet, men har gjort det vanskelig å koble sammen mobiltelefoner over internett. Det har også gitt dårligere ytelse i nettbaserte tjenester som Voice-Over-IP og direktesendt video.

Lover bedre ytelse
Når produsentene nå går over til IPv6-teknologi vil mange av disse problemene forsvinne. Overføring av video, musikk og annet innhold vil ikke lenger plages av forsinkelser, samtidig som overføringen vil bli sikrere.

Et annet minus med dagens løsninger er at overføringer brytes når man beveger seg fra et nett til et annet. Nokia har nå vist hvordan man med IPv6-teknologi kan bevege seg sømfritt til et nytt nett, mens overføringen fortsetter som om ingenting skulle ha skjedd.

For eksempel kan man se en videofilm over mobilnettet mens man sitter på toget. Så snart toget beveger seg inn i en sone med et trådløst nettverk vil mobiltelefonen skifte over til dette nettet, som er både raskere og billigere, uten at brukeren merker at telefonen har skiftet nett.

Det er enda en stund til operatørene ruller ut IPv6 for fullt. De fleste antar det vil ta et par år før vi har tjenester som vil tjene mye på ny IP-teknologi. Nokia har lovet å ha IPv6 på plass i sine produkter den dagen det skjer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen