Nokia viser frem iPod-mobil

Glitrende lydmuligheter
Noe av det første man biter seg merke i når man ser på bildene av telefonen, er at den har fått dedikerte taster til musikkavspilling, noe som vitner om høy fokus på multimedia.

Nokia har endelig forstått at mobilbrukere som er ute etter en musikktelefon ikke er interessert i å bruke medfølgende ørepropper med heller laber kvalitet, og har derfor utstyrt telefonen med vanlig 3,5 mm inngang, slik at man kan bruke sitt eget hodesett. Dette er en mulighet vi absolutt håper kommer til å bli standard fremover.

Telefonen har for øvrig støtte for følgende lydformater: MP3, AAC (samme format som iTunes) , AAC+, eAAC+, Real V8, WAV, WMA, M4A, AWB, SP-Midi, AMR, WB-AMR, Nokia Ring Tones, AMR-NB og AWB. Dette er den bredeste støtten for musikkavspilling vi har sett i en mobiltelefon noensinne.

Selve spilleren byr også på en god del funksjoner. Blant annet finner man en fullverdig equalizer, slik at man kan stille inn lyden etter ønske og behov. Dette er en funksjon som mangler på alt for mange musikktelefoner, og er en kjærkommen mulighet for de som setter pris på god lyd.

Lyden er faktisk den beste vi har hørt på en mobiltelefon noensinne, noe som egentlig ikke er så rart når man tenker på at telefonen har fått en egen innebygget forsterker som skal gi bedre lyd.

Verdens største musikkutvalg
Å laste ned musikk til telefonen er omtrent så enkelt som det kan bli. Dette kan man nemlig gjøre direkte fra menyen til musikkavspilleren. Fra denne menyen kan man koble seg opp mot Loudeye, som er en online musikkleverandør. Loudeye har faktisk verdens største online musikksamling, noe som gjør at man i praksis kan finne akkurat den sangen man måtte ønske.

Når man har funnet en sang kan man gå inn og lese om artisten, se på bilder av CD-en og lignende. I tillegg kan man lytte på 30 sekunder av den aktuelle sangen før man eventuelt bestemmer seg for å laste den ned. Prisen for denne tjenesten vil bli på € 1-2 per låt man laster ned.

I likhet med både trykk og snakk og andre tjenester krever også Loudeye støtte fra operatørene, noe som kan ta sin tid her i landet.

Vanvittig minnekapasitet
De fleste som har brukt mobiltelefoner som musikkavspiller har fått erfare at minnekapasiteten sjelden er høy nok til at man får med seg all den musikken man ønsker seg. Dette blir høyst sannsynlig aldri et problem med Nokia N1. Telefonen har nemlig fått en innebygd harddisk med en kapasitet på eventyrlige 4 GB, altså nok til omtrent 1000 låter i MP3-format. Plutselig fremstår Samsung D500s minnekapasitet på 96 MB som litt stakkarslig, samtidig som iPod Minis kapasitet ikke er like imponerende lenger.

Nokia N91 har ikke bare gode lydegenskaper og kraftig internminne. Også kameraet holder høy klasse. Bildene blir nemlig tatt i en oppløsning på opp til 1600 x 1200 punkter, altså to megapiksler.

Skjermen til telefonen har for øvrig en oppløsning på 176 x 208 punkter, noe som er standard for Nokias Series 60-telefoner. Fargedybden er på 262 000 farger.

Trådløs tungvekter
Når det kommer til trådløs teknologi kan man trygt kalle N91 for en racer. Telefonen har for eksempel støtte for UMTS, noe som betyr at man kan bruke den i Telenors 3G-nett her i landet. Dette gjør at man kan surfe på nett i bredbåndshastighet, og åpner for alt fra å streame musikk fra internettradioer til å føre videosamtaler med andre som har 3G-telefoner.

Når vi først er inne på bredbåndshastigheter: Hvis man befinner seg på en Peppes-resturant eller andre steder der det tilbys trådløst internett, kan man koble N91 opp mot og surfe på denne linjen. Telefonen har nemlig innebygd støtte for nettverksteknologien 802.11g. Dermed kan man surfe i hastigheter på opp til 55 Mbps, forutsatt at internettlinjen er såpass rask som dette.

Som i alle andre Series 60-telefoner finner man også blåtannstøtte, noe som åpner for å synkronisere telefonen trådløst mot andre enheter og datamaskiner, samt å bruke trådløse håndfrisett.

Det er et velkjent faktum at man ikke kan lage en god omelett uten å knuse noen egg. Det store spekteret av funksjoner og teknologi har fått konsekvenser for N91s størrelse - enheten veier nemlig hele 160 gram, og har dimensjoner på 113 x 55 x 22 mm, noe som er langt over gjennomsnittsstørrelsen for mobiltelefoner i dag. Til gjengjeld er det heller ingen som kan konkurrere med mulighetene som ligger i denne telefonen.

Den nøyaktige lanseringsdatoen for N91 er ikke kjent, men det blir en gang i løpet av siste halvdel i 2005. Prisen er foreløpig ukjent, men vi vil absolutt tro at lommeboken blir noen gram lettere.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen