Nokia vil overta Symbian


Symbian-alliansen er i ferd med å rakne i sømmene

Den velkjente produsenten Psion var en av de dominerende aktørene på PDA-markedet på 90-tallet, men har de siste årene sklidd stadig lenger bort fra rampelyset etterhvert som nye produsenter har kommet til og selskapet har kuttet satsingen sin på nye enheter for forbrukermarkedet.

Imidlertid sitter det britiske selskapet enda på betydelige eierinteresser i programvaregiganten Symbian, som står bak det velkjente SymbianOS operativsystemet som brukes i de fleste av dagens nyere smarttelefoner, inkludert Nokias 3650 og 6600 og Sony Ericssons P800 og P900-modeller.

Dette skal ifølge Reuters ha gitt Nokia blod på tann. Den finske produsenten kontroller allerede i dag 32 prosent av Symbian-konsortiumet, men sitter nå på planer om å øke eierandelen sin ytterligere til hele 63 prosent med et oppkjøp av Psion. Et slikt trekk skal kunne hjelpe Nokia med å kjempe mot den stadig hardere konkurransen fra Microsofts Smartphone operativsystem.

Flere av de andre store mobilprodusentene har i dag eierandeler i Symbian, inkludert Siemens, Sony Ericsson, Samsung og Panasonic. Det gjenstår å se hvordan disse vil stille seg til et oppkjøp, som i praksis vil innebære at Nokia får full kontroll over den videre utviklingen til SymbianOS. Tross alt vil det nok ikke være fullt så attraktivt å bruke et operativsystem som eies av konkurrenten.

Oppsplittingen av det en gang så mektige Symbian-alliansen, som senest for noen uker siden begynte å rakne i sømmene i det Motorola solgte sin eierandel i selskapet, kan få store konsekvenser for mobilmarkedet. Når de etablerte produsentene ikke lenger står samlet om et felles operativsystem, åpner dette døren på gløtt for Microsoft og deres Smartphone-alternativ.

Det er kun to måneder siden Motorola lanserte sin første Smartphone-baserte mobiltelefon, og vi vil ikke bli særlig forbauset om vi også får se andre av de store ta i bruk operativsystemet i sine telefoner det kommende året.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen