Nokia vil ha WiMAX

Nokia og Intel har inngått en allianse for å få fart i utviklingen av den mobile versjonen av WiMAX teknologien. De to aktørene vil arbeide sammen om utviklingen av mobile klienter, nettverksinfrastruktur samt markedsføring av WiMAX til operatører og tjenestetilbydere.

WiMAX er et høyhastighets, trådløst datanettverk og har blitt kalt arvtakeren til dagens Wi-Fi. Teknologien kan skryte av større rekkevidde og kapasitet, noe som gjør den i stand til å dekke store områder. Dermed skal man slippe å lete etter steder med Wi-Fi for å koble seg på internett.

Et supplement til 3G
I motsetning til Intel har Nokia vært skeptiske til utviklingen av WiMAX, og i fjor meldte de seg ut at WiMAX-forbundet en liten periode. Analytikere mente det var fordi de trodde teknologien ville konkurrere med 3G, mens Nokia selv hevdet WiMAX jobbet med områder de ikke hadde interesse for.

Nå er Nokia derimot overbevist og mener at WiMAX og 3G kan utfylle hverandre. Som eksempel viser Nokia til at de tror WiMAX vil være praktisk i overbefolkede områder hvor mobilnettverket fort kan overbelastes hvis mange brukere laster ned film og musikk eller starter videosamtaler.

Intel stiller seg svært positive til samarbeidet og håper å fullføre WiMAX-standarden for mobile klienter allerede i løpet av 2005.

- Å ha med innovatører som Nokia til å hjelpe med å få WiMAX og andre høyhastighets, trådløse teknologier til massene er meget oppmuntrende, sier Sean Maloney administrerende direktør hos Intel.

Mobilprodusenten sier at de ikke har forpliktet seg til å bruke Intel-brikker i WiMAX-innretningene. Det er kjent at Intel lenge har strevd med å få ett fotfeste innenfor mobilmarkedet og det spekuleres i om den nye avtalen likevel vil gi Intel en fordel angående levering av brikker til Nokia.

Det er mange uenigheter ute og går og Ericsson har på sin side oppmuntret mobilbransjen til krig mot WiMAX. De mener IT-bransjen vil utkonkurrere 3G-nettverket og er neppe entusiastiske for det nye samarbeidet. Nokia forventer å selge sine første WiMAX-enheter i 2008.

(Kilder: Yahoo, TheRegister, TheInquirer, WashingtonPost, Digi)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen