Nokia 7900 er av Nokias OLED-telefoner. OLED-skjerm fra LG til høyre. (Bilde: Nokia / Gizmodo)

Nokia vil ha bedre mobilskjermer

Skjermer basert på OLED (organic light-emitting diode) sies allerede å skulle overta for dagens LCD-skjermer i nær fremtid. Nokia varsler at de tar denne utviklingen på alvor, og stiller nå som minstekrav til sine skjermleverandører at de jobber med å utvikle OLED-skjermer for fremtiden.

Det skriver nettstedet Digitimes.

Tregere enn ventet

Innfasingen av OLED-skjermer har gått tregere enn ventet etter at de første mobilene med OLED-skjermer kom på det norske markedet allerede for fem år siden. Siden den gang har få produsenter valgt å satse stort på den nye teknologien, og satsningen har kun vært begrenset til enkeltmodeller, om noen i det hele tatt. At Nokia nå varsler OLED-satsning for fullt, legger et sterkere press på konkurrerende mobilprodusenter og vil trolig få flere skjermleverandører til å intensivere utviklingen.

Nokia varsler forøvrig at de vil gå rett for AMOLED-skjermer, som er en mer avansert variant av dagens OLED-skjermer. Forskjellen på ordinær OLED og AMOLED er at sistnevnte i tillegg til selve skjermdiodene har et eget transistorlag bak som gjør det lettere å kontrollere hvert enkelt skjermpunkt og åpne for høyere oppløsning og skjermstørrelse enn ellers.

I forhold til dagens LED TFT-skjermer har OLED fordelen av å bruke langt mindre strøm og være mindre. Dette skyldes at OLED ikke trenger bakgrunnslys til å lyse opp skjermflaten, men at hver enkelt diode lyser opp seg selv. Dette har samtidig skapt større problemer med pikseldød og kort levetid for OLED-skjermene, men stort fokus på dette i utviklingen forventes å løse problemene på sikt.

Trolig gradvis overgang

Når Nokia vil gå over til AMOLED helt er inntil videre usikkert. Selskapet har ikke varslet noen konkrete datoer her, men med tanke på at selskapet har lansert en rekke designtelefoner med OLED-skjerm er det ikke utenkelig at dette vil gå gradvis. Dersom flere produsenter benytter seg av OLED vil også prisene synke, noe som trolig vil gjøre det fristende med OLED-skjermer i langt flere telefoner enn i dag.

(Kilde: Digitimes, Wikipedia, Brighthand)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen