Nokia velger bort Series 90

Flere asiatiske nettsteder kunne i dag vise frem offisielle bilder av en ny Nokia-modell ved navn 6708. De første ryktene hevdet at modellen ville være en europeisk oppfølger til Nokias første Series 60-modell, 7650, men senere ble det klart at modellen foreløpig kun er tiltenkt det asiatiske markedet.

Modellen kommer med både trykkfølsom skjerm og taster, og er produsert av den taiwanske mobilprodusenten BenQ, som nylig fusjonerte med Siemens. Nokia 6708 er dermed en replika av BenQs egen P31. Endringene er imidlertid ganske synlige. 6708 har fått et nytt tastesett og ny grafikk lik den vi ellers kjenner fra Nokia.

Ellers er spesifikasjonene de samme. Begge modellene har et 1,3 megapikslers kamera, trippelbånd, en vekt på 150 gram og en skjerm med en oppløsning på 208 x 320 punkter.

Det som skurrer er imidlertid at Nokia ikke bruker sitt eget menysystem, men at Nokia har valgt å bruke Symbian-grensesnittet UIQ 2.1. Hittil er det kun Motorola og Sony Ericsson av de store produsentene som har benyttet seg av dette grensesnittet, mens Nokia til nå har valgt å bruke sine egenutviklede Series 60, Series 80 og Series 90 i sine Symbian-telefoner.

Forskjellen mellom UIQ og Nokias egne menysystem er grovt sett kun synsartede ettersom både UIQ og Nokias Series 90 tillater bruk av trykkfølsom skjerm. En vesentlig detalj er derimot at UIQ har støtte for håndskrevne kinesiske tegn, noe Series 90 ikke har.

Når Nokia nå lanserer en UIQ-telefon, kan man på mange måter si at produsenten beveger seg inn på "fiendens territorium". Så langt er det kun Sony Ericsson som har satset stort på UIQ, og lanserte nylig sin fjerde telefon med dette grensesnittet. Nokia har, i motsetning til Sony Ericsson, ikke hatt særlig suksess med sin egen trykkfølsomme plattform Series 90, noe som kan være grunnen til overgangen.

En annen mer praktisk årsak er at UIQ støtter håndskrevne kinesiske tegn, noe Series 90 ikke gjør.

Men til tross for at Nokia nå lanserer en potensiell konkurrent til Sony Ericssons P-serie, så er det heller tvilsomt at de to produktene vil konkurrere på lik grunn. Sony Ericssons P950 tar blant annet i bruk siste versjon av UIQ, har et to megapikslers kamera og 3G, som gjør den teknologisk overlegen i forhold til Nokias 6708. Til gjengjeld er det ikke utenkelig at 6708 vil plassere seg i et lavere prissegment.

I det hele og det store er denne kuvendingen fra Nokia ganske påfallende. Ikke bare beveger selskapet seg gjennom en isvegg inn på Sony Ericssons territorie ved å ta i bruk UIQ - de har også lagt produksjonen av 6708 til en av sine nye konkurrenter på mobilmarkedet, BenQ-mobile.

Kildene til informasjonen bak 6708 sier at modellen kun er tiltenkt det asiatiske markedet. Nokia var i dag ikke tilgjengelig for kommentar.

(Kilder: threeGmobile, Slashphone, Mobile.sina, PConline)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen