Nokia trekker sløret av Nseries

Nokia sparer sjelden på kruttet når de skal lansere nye modeller. Så heller ikke i dag, i forbindelse med produsentsens storlansering på tre forskjellige kontinenter. I vårt treff i Amsterdam sto både direktør Olilla, Alicia Keys, og en rekke andre kjente navn på rollelisten.

Det tolv timer lange sceneshowet har bygget opp om det som var den virkelige nyheten her i dag - lanseringen av Nokias nye Nseries-linje.

Målsetningen for de nye N-modellene er å sy sammen og forenkle funksjonene på smarttelefoner. I en symbolsk vri har Nokia gått bort fra det tradisjonelle, kryptiske 4-sifrede modellnavnet, og trukket sløret av tre modeller med mer intuitive navn - N70, N90 og N91.

Hver av de tre modellene har sine særtrekk, men bygger på den samme grunnleggende Series 60-platformen som vi har blitt kjent med gjennom smarttelefoner som Nokia 3230 og 6680.

Nokia N70 skal være den minste multimediamaskinen vi har sett til dags dato, og kan by på et 2 megapikslers kamera, videotelefoni og 3G-funksjon. Det hele er pakket inn i et lite skall på størrelse med en smarttelefon av vanlig klasse. Du leser mer om telefonen i "3G i lite format".

Nokia N90 vil være finnenes første forsøk på et fullblods mobilkamera, og har blitt utstyrt med eksklusiv optikk fra den kjente linse-produsenten Carl Zeiss, roterbar skjerm og en roterbar kameralinse. Du kan lese mer om den nye modellen i artikkelen "Elite-optikk fra Nokia".

Nokia N91 er den første mobiltelefonen vi har fått se på det europeiske markedet med innebygd harddisk, og er det nærmeste du kommer en mobil utgave av iPod. Telefonen kan også by på et innebygget megapikselkamera, 3G og full Wi-Fi støtte, som i våre øyne gjør dette til dagens mest spennende modell. Mer om dette i "Nokia viser frem iPod-telefon".

Tar opp kampen med iTunes
Nokia lanserte i samme åndedrag den nye Loudeye-baserte musikktjenesten selskapet har utviklet sammen med Microsoft. Dette blir dermed et alternativ til Motorola og Apple iTunes, som per i dag er den ledende butikken for musikk på nettet.

Nokia kunne på messen demonstrere hvordan mobilbrukere med den nye nettbutikken kan bla gjennom musikk på WAP, lytte til, plukke ut og laste ned sanger direkte på mobiltelefonen. Over 3G-nettet tok det kun minutter fra sangen var plukket ut til den var lastet ned på telefonen.

Det er selvfølgelig også mulig å først laste ned, eller rippe sangene til en datamaskin og så overføre dem til mobiltelefonen. Filene kan overføres via infrarød, blåtann, datakabel eller Wi-Fi.

Det gjenstår å se når operatørene vil lansere Loudeye-baserte nettbutikker. Nokia har kunnet fortelle at O2 Tyskland allerede holder på å ferdigstille en nettbutikk, men hadde ingen nyheter i forhold til utviklingen i andre land, og for den saks skyld Norge.

Nok en gang er det altså Netcom og Telenor, og etter hvert 3, som sitter med kontroll over utvalget av tjenester for det nye 3G-nettet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen