Nokia smartmobil med Linux

Nokia har lenge syslet med PDA-liknende internettdingser basert på Linux. Sist ute var N810, som knapt kan kalles noen volumselger. Denne kom sågar i to versjoner – en med WLAN, og en som også var tilpasset Wimax.
Nå tar selskapet ett skritt videre, og plasserer mobiltelefon i dingsen. Dermed er N900 skapt, en håndholdt lomme-PC med operativsystemet Maemo 5, som er basert på Linux.

Av utseende minner N900 mye om N810, men det er gjort en rekke forbedringer siden sist.

Mobilteleon og kamera
Den mest åpenbare er selvsagt at det er blitt satt inn en mobiltelefonmodul, så vi kan ringe og surfe mobilt Internett uten å måtte koble opp via en annen mobiltelefon. Minnet er økt fra 2 til 32 GB, og det er støtte for 16 GB MicroSD-kort. Kameraet er kraftig forbedred fra 0,3 megapiksler til 5 megapiksler med Carl Zeiss-optikk. N90 er med andre ord en kraftfull smartmobil.

Nettleseren er fremdeles Mozilla, som fungerte bra på N800, og sikkert fungerr enda bedre på den nye og raskere prosessoren i N900.

Stor
Den nye enheten er litt tykkere enn den gamle, mens den er krympet noe i bredde og høyde. En del lettere er den også, men med en vekt på over 180 gram er det fremdeles ikke noen lett mobiltelefon vi snakker om.

Den nye N900 støtter DivX, har innbygget GPS og OpenGL ES 2.0 grafikkakselerasjon. Nokia mener det er tilstrekkelig til at du kan surfe nettet og jobbe med andre ting samtidig, på samme måte som du ville gjort det på en PC. Skjermen er den samme som på N810, med 480x800 punkter.

Maskinen har fullt qwerty-tastatur, og støtter Adobe Flash 9.4.

Prisen er imidlertid også kraftig oppjustert i forhold til forgjengeren. N900 koster 500 Euro før moms er lagt til og eventuelle subsidier er trukket fra.

N900 vil komme i butikk i enkelte markeder allerede i oktober, men når den kommer til Norge vet vi foreløpig ikke. Vi får forhåpentlig vite mer når N900 skal presenteres under Nokia World i Stuttgart neste uke.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen