Nokia slipper ny QWERTY-modell

Nokia lanserte en i dag ny kommunikator ved navn 9300. Kommunikatoren var ventet og flere rykter har svirret om det nye kontortilbehøret fra Nokia. Men Nokia har vært taus som en østers inntil i dag.

Nokia 9300 kan raskt beskrives som en mindre og billigere versjon av Nokia 9500, som ble lansert på 3GSM tidligere i år. Størrelsen er kanskje det største trekkplasteret i forhold til 9500, ettersom Nokias nyeste er betydelig mindre. Faktisk er ikke telefonen mye større enn Nokias gamle traver 6310, og er med sine 13,2 cm i høyde, 5,1 cm i bredde og 2,1 cm i dybde den minste kommunikatoren fra Nokia til nå.

Et ytre og et indre
Nokia 9300 har i likhet med 9500 en indre del og en ytre del. På utsiden av 9300 finner man en helt vanlig telefon med skjerm og fullt tastesett. Dette er for at man skal slippe å måtte åpne telefonen hver gang man skal gjøre enkle operasjoner, som å gå gjennom kalenderen eller ta en telefon.

Den ytre skjermen har en oppløsning på 128x128 piksler og er av typen TFT. Her har man brukt grensesnittet Series40, slik som på de fleste av Nokias vanlige modeller. Det at utsiden er bygget opp rundt Series 40 betyr at man vil kunne anvende applikasjoner som er spesiallaget for dette grensesnittet.

Symbian og QWERTY - en uslåelig kombinasjon
Telefonen indre er basert på det avanserte operativsystemet Symbian, og bruker Nokias nye Series 80-grensesnitt. Dette ble først vist frem under presentasjonen av Nokia 9500, og er spesielt laget for Nokias kommunikatorserie. Grensesnittet bygger ikke på trykkfølsom skjerm, men benytter seg av vanlig navigasjonsknapp som på 9500.

Telefonen har en fargeskjerm av typen TFT, med dybde på 65.000 farger. Oppløsningen på 640x200 piksler gir en veldig god oversikt over hva man holder på med, om det nå er å surfe på nettet via den innebygde nettleseren eller om man skriver referat under et møte.

Telefonen har også fullt tastatur, designet etter QWERTY-prinsippet. Dette gir et fullt tangentbord som på en hvilken som helst PC i tillegg til at Nokia 9300 har 8 snarveisknapper som er knyttet opp til nøkkelfunksjoner på telefonen.


(Klikk for større bilde)

Trådløs teknologi for en smertefri reise
Selv om Nokia har valgt vekk Wi-Fi fra sin nye 9300, er telefonen overlegen de fleste vanlige telefoner på trådløs overføring. 9300 byr nemlig på Blåtann, infrarød, EDGE og GPRS i en og samme pakke, noe som gjør den til et yndet verktøy om man er ute på forretningsreise eller bare har behov for å jobbe litt på hytten.

Blåtannfunksjonen gir deg mulighet til å koble til trådløse headsett, samt sende filer fra telefonen til en annen ved hjelp av noen få tastetrykk. Med infrarød har man også muligheten til å overføre filer, men da i en betydelig saktere hastighet og i en mindre rekkevidde.

EDGE og GPRS sikrer deg rask overføring av data fra mobilnettet, noe som er en absolutt nødvendighet på 9300. I skrivende stund fins det ikke noe oppegående EDGE-nett i Norge, som betyr at vi foreløpig må benytte oss av GPRS. Her har Nokia lagt inn klasse 10, som gir hastigheter ned på 53,6 kbps ned og 28,8 kbps opp. I sammenligning vil EDGE gi datahastigheter opp mot 236 kbps.

I tillegg har 9300 støtte for trippelbånd, noe som betyr at man kan bruke telefonen på andre siden av Atlanterhavet. Det vil også komme en versjon av telefonen spesifisert for det amerikanske markedet, som også støtter det sør-amerikanske GSM850-nettverket.

Nyttefunksjoner i fleng
Som en ren selvfølge har telefonen en god del nyttefunksjoner å by på utenom det vanlige. Viktigst av alt er kanskje skriveprogram og regneark, som begge er kompatibel med Word og Excel. Man kan også åpne og redigere presentasjoner fra Powerpoint samt åpne PDF-filer på telefonen.


(Klikk for større bilde)

9300 vil i likhet med 9500 komme med integrert nettleser. Denne har støtte for både HTML, SHTML, Javascript og HTML 4.03-sider, noe som gjør at man kan bruke den som en ordinær nettleser. Til denne hører det med blant annet brannmur og antivirusprogram slik at man kan beskytte telefonen mot ormer og virus.

I tillegg vil det følge med sikkerhetsprogramvare VPN som gir brukeren mulighet til å åpne og redigere utsatte filer uten sikkerhetsrisiko over nettet. Man kan da for eksempel gå inn på selskapets internnettverk uten å måte bekymre seg for å åpne dører for uønskede gjester.

Sist men ikke minst har 9300 fått Blackberry-støtte. Blackberry er en mobiltjeneste som har vært tilgjengelig lenge, men som først nå får rotfeste i Europa. Sist ute med akkurat dette var Siemens SK65, som forøvrig også er en QWERTY-telefon.

Denne funksjonen gjør at alt av mail, kontakter, avtaler og dokumenter er synkronisert med kontoret til enhver tid. Man slipper også å måtte hente e-post, ettersom denne vil dukke opp på skjermen akkurat som en SMS. Alt man foretar seg med 9300 vil dermed bli synkronisert med PCen på kontoret, slik at man slipper å måtte gjøre dette manuelt.

En multimediatelefon uten like
9300 byr også på mye multimediafunksjoner til tross for mangelen på kamera. Telefonen har blant annet et internt minne på 80 MB som kan brukes til alt fra video til spill og bilder, i tillegg til at telefonen har plass for minnekort av typen MMC. Det vil nok bli en lettelse for mange at Nokia har valgt å bygge inn støtte for HotSwap, som betyr at man kan skifte kort mens telefonen er på. På enkelt eandre modeller fra selskapet er dette umulig og man må slå av telefonen for å bytte minnekort.


(Klikk for større bilde)

Telefonen har støtte for Java og MMS, og kan dermed innstallere nye spill og programmer fortløpende, samt motta og sende MMS. Telefonen støtter MIDP 2.0-formatet for Java, og kan dermed i teorien gi brukeren mulighet for de råeste spillopplevelsene på en telefon noensinne.

RealVideo følger med, slik at man i teorien kan se en hel langfilm på telefonen uten problemer. Man kan også bruke avspilleren som MP3-spiller, og på den måten kunne slappe av på forretningsreisen med toner fra Mozart eller Britney Spears.

Telefonen vil først ankomme butikkhyllene utover nyåret 2005. Prisen er ventet å ligge på rundt 5000 kroner uten subsidier, noe som er en god del lavere enn prisen på 9500.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen