Nokia saksøkes

Et tysk selskap ved navn Teles har tatt ut søksmål mot Nokia på bakgrunn av en patent-strid i forbindelse med anvendelse av VoIP-teknologi. Da Nokia lanserte 6136 på 3GSM i år, var dette Nokias første telefon med VoIP-støtte, eller såkalt UMA-teknologi. UMA er navnet på teknologien som binder sammen GSM-støtten og VoIP, og gjør det mulig å bytte mellom disse to.

Grunnen til at Nokia saksøkes er at Teles mener de har patent på overgangsteknologien som gjør det mulig å bytte mellom VoIP og vanlig mobilnett under en samtale. Teles tok patent på denne teknologien så tidlig som i 1996, der patentet gjelder all teknologi som bruker "tilbakefall" fra mobilnett med linjesvitsjing til fastlinjenett med pakkesvitsjing. Det vil i praksis si fra dagens GSM-nett til vanlig bredbåndsnett.

Siden mange flere selskaper enn bare Nokia har annonsert satsning på UMA, er det ventet at Teles kommer til å rette flere søksmål i tiden fremover mot store VoIP-operatører som tilbyr "tilbakefalls"-løsninger eller UMA-støtte. Selskapet har allerede kontaktet tre større advokatkontor i Washington for utredning av søksmål i USA. I Europa er det ukjent hvor langt selskapet har kommet med søksmålsplanene sine.

Om hvorvidt dette vil få konsekvenser for lanseringsdatoen for Nokias 6136 er uvisst, men om Teles skulle vinne en sak, kan dette få konsekvenser for VoIP-bransjen som helhet.

(Kilder: Cellular-News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen