Nokia saksøkes

Det går vilt for seg i mobilbransjen for tiden. Nå er verdens største mobilprodusent i hardt vær etter at Qualcomm, som eier en rekke patenter innen telekommunikasjon, forrige fredag leverte inn et søksmål mot finnene.

Det er Qualcomm som står bak teknologien i WCDMA-nettet, som brukes mest i USA og deler av Asia. Stridens kjerne ligger i at Nokia skal ha benyttet seg av teknologier fra tolv Qualcomm-patenter uten tillatelse, for å kunne øke ytelsen i GSM-nettene i USA. Qualcomm sier patentene bruker WCDMA-teknologi som er grunnleggende i produksjon eller bruk av utstyr til GSM-, GPRS- og EDGE-standardene. Det forsmådde selskapet planlegger også å få stoppet alt salg av Nokias produkter for det amerikanske markedet som det mener inneholder ulovlige elementer fra deres patenter, i følge The Register.

Qualcomm og Nokia har tidligere vært i samtaler for å forsøke å løse patentkonfliktene, men har tydeligvis ikke lykkes med det. Skal vi tro Qualcomm, var en rettstvist den eneste måten å få løst problemet på.

Presser ut konkurrenter
En sak har alltid to sider, og Nokias versjon av striden forteller en ganske annen historie. Sammen med selskaper som Broadcom, Panasonic, NEC, Ericsson og Texas Instruments, har Nokia meldt Qualcomm til det europeiske konkurransetilsynet for det de mener er urettferdig håndtering av WCDMA-standarden.

De seks selskapene påstår at Qualcomm ikke deler ut lisensene på rettferdig grunnlag, slik det ble lovet. De mener også at Qualcomm gir rabatt til visse mobilprodusenter og andre selskaper i bransjen, for på den måten å manipulere markedet og skvise ut uønskede konkurrenter.

Alle selskapene som var med på å melde Qualcomm inn til de europeiske konkurransetilsynet mener de har bidratt vesentlig i utviklingen av Qualcomms WCDMA-standard, og forventer honorar for jobben.

Dette er ikke første gangen Qualcomm og Nokia er i tottene på hverandre. Nokia har i årevis slitt med å oppnå en like stor markedsandel for CDMA-nettene som de i dag har for GSM-nettene. Finnene designet til og med sine egne komponenter fremfor å bruke Qualcomms teknologier i sine mobiltelefoner. Foreløpig ser det ikke ut til at de har lykkes, siden de fleste andre mobilprodusenter sverger til Qualcomms teknologier i produksjon av nye mobiltelefoner.

(Kilde: News, The Register, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen