Nokia saksøker piratprodusenter

Det asiatiske mobilmarkedet er enormt, og markedet for falske mobiltelefoner like så. I asiatiske storbyer er det ikke vanskelig å få kjøpt mobiltelefoner fra obskure mobilprodusenter som for eksempel Samsumg.

Selv om Nokia selger flest mobiltelefoner i hele verden, taper selskapet mange penger på at det selges store mengder falske Nokia-modeller. Derfor har finnene nå saksøkt de to kinesiske mobilprodusentene Shenzhen Telsda Mobile Communication Industry Development og Song Xun Da Zhong Ke Electronic Shenzhen.

I søksmålet krever Nokia at retten tvinger de to selskapene til å stanse produksjonen og salget av Nokia-telefoner. I følge News.com, er det spesielt modellen 7260 som forfalskes og selges i stort omfang av de to selskapene.

Falske Nokia-er i Finland
Det er ikke bare i Kina at kinesiske selskaper forsøker å selge falske Nokia-modeller. I mars i år ble et parti med 1600 falske telefoner stoppet på vei fra Kina til Helsinki i Finland. Mer om dette kan du lese i saken "Falske Nokia-er stoppet".

Stadig flere internasjonale elektronikkprodusenter angriper det asiatiske markedet for å hindre misbruk av både produkter og merkenavn. Blant annet har både Wal-Mart og Intel saksøkt kinesiske selskaper.

Også Sony Ericsson holder et skarpt øye med piratmarkedene. Nordisk markedssjef i Sony Ericsson, Per Alksten, kunne i januar fortelle til Amobil at selskapet har egne spesialister som undersøker, sammenligner og ser på det rettslige ved piratkopier til enhver tid.

- Vi prøver først og fremst å beskytte varemerket slik at ingen kunder kjøper noe de tror er en ekte Sony Ericsson for så å oppdage at det er en kopi. Finner vi en modell som bruker Sony Ericssons merkenavn og/eller selges som en Sony Ericsson tar vi rettslige skritt, sa han.

Alksten tror likevel ikke det er enkelt å stoppe produksjonen av falske mobiltelefoner helt.

- Vanskelig å stoppe
- Det å stoppe piratkopiering tror jeg er veldig vanskelig. Se bare hvilket omfang det er av Rolex-er, falske parfymer og modifiserte Xbokser. Så nei, jeg tror ikke det. Men det er et mål at det holdes under en viss kontroll.

Amobils egen Simen J. Willgohs besøkte Kina rundt nyttårstider i fjor. Resultatet var en smakebit på hva det kinesiske mobilmarkedet har å by på av falske mobiltelefoner. Du kan lese mer om og se bilder av de falske telefonene i saken "Ser du at den er falsk?".

(Kilder: News.com, Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen