Nokia pusser opp

Nokia lanserer i disse dager de første telefonene med den tredje versjonen av Series 40, som mildt sagt har gjennomgått en solid oppussing. Borte er kvadratiske skjermer med lav oppløsning og kjedelige ikoner med enkle animasjoner. Nå er det det nemlig det visuelle som står i fokus.

Skjermoppløsningen er kanskje det mest sentrale i den nye Series 40-versjonen. Nå får du nemlig støtte for hele 240 x 320 punkter, sammen med en fargedybde på 262 144 farger. Menyene som tidligere bestod av grå ikoner med nærmest mekaniske animasjoner, har nå gjenoppstått som fargesprakende og lekre symboler med flytende bevegelser og tredimensjonell skyggelegging.

Nokia har med andre ord fjernet den utseendemessige kløften mellom de avanserte Symbian-menyene sine og menyene i telefonen for mannen i gata.


Start kalkulatoren direkte fra ventemodus
Også når det kommer til funksjonalitet har menyene fått en overhaling. Nå kan du for eksempel flytte rundt på ikonene, slik at du fint kan ha mediespilleren som førstevalg når du åpner hovedmenyen.

En annen nyhet i de nye Series 40-menyene er aktivt skrivebord. Dette kan sammenlignes med skrivebordet på en vanlig datamaskin. Du kan lagre snarveier og bruke programmer som vises på skjermen når du ikke er inne i menyene. Du kan for eksempel lagre snarveier til vekkerklokke, meldingsinnboks og kalender, slik at du kan klikke deg rett inn på disse funksjonene uten å gå via hovedmenyen.

Under snarveiene på skrivebordet kan du velge å vise musikkspilleren. Dette kompenserer i stor grad for egne, utvendige taster til musikkavspilling, ettersom det kun kreves ett par tastetrykk for å skifte spor, sette sanger på pause og lignende.


Heftig spillgrafikk
Nokia har for øvrig utstyrt Series 40 3rd Edition med mer enn fargesprakende ikoner og lettbetjent musikkspiller. I tillegg til høy oppløsning har menysystemet nemlig støtte for tredimensjonell vektorgrafikk. Dette betyr blant annet at du kan zoome inn og ut på objekter uten tap av kvalitet.

Det finnes i dag en rekke Java-baserte bil- og flyspill til mobiltelefoner. Typisk for disse er at du ser et fly i horisonten, som sakte, men sikkert går over til å bli en ugjenkjennelig klump med piksler når du nærmer deg. Med vektorgrafikk vil flyet kunne være like detaljert hele tiden, og man vil dermed få en mye bedre spillopplevelse.

Den fysiske skjermstørrelsen får også innvirkning på spill- og programvareutviklingen for Series 40. Store skjermer med høy oppløsning gjør at man får plass til mye flere objekter på skjermen samtidig. En kalkulator vil for eksempel kunne ha ett helt lass med funksjoner uten at det går ut over brukervennligheten, ettersom man har plass til å sy alt inn i ett og samme skjermbilde, uten å måtte gå inn på alskens undermenyer.

Nokia 6270 og 6280 blir de første telefonene med den nytrimmede Series 40-versjonen under panseret. Begge modellene skal etter planen dukke opp i norske butikkhyller rundt årsskiftet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen