Nokia planlegger musikktjeneste

Nokia og det amerikanske selskapet Loudeye har ingått et samarbeid om fremtidige musikktjenester til mobiltelefonen. Nøyaktig hva selskapene har i tankene er usikkert foreløpig, men begge kunne røpe på pressekonfernasen at musikktjenester for mobiltelefon vil revolusjonere musikkbransjen.

Nokia har lenge vært en pådriver for å gjøre telefonen til et mediasenter helt fra den spede begynnelsen med enkle spill på telefonen. I den senere tid har dette blitt fulgt opp av tjenester som FM-radio og innebygget kamera i telefonen og nå ser det ut til at musikktjenester for mobiltelefonen er det neste. Tjenester som er aktuelle er å laste ned musikk til telefonen samt streaming av musikk fra nettet i form av en betaltjeneste.

Loudeye på sin side er en kjent business-to-business aktør og er strategisk valgt av Nokia for sine kunnskaper på den fronten. Loudeye vil nemlig få ansvaret for å støpe grunnlag for operatører som ønsker å starte en musikktjeneste og dermed skape nye inntektsgrunnlag. Operatører kan være en viktig samarbeidspartner i utformingen av tjenesten, slik de var når man skulle innføre MMS på det europeiske markedet.

Det er ingen tvil om at Nokia setter i gang dette samarbeidet allerede nå fordi hovedkonkurrenten Motorola nylig inngikk et samarbeid med iPod-produsenten Apple. Med dette sikret nemlig Motorola seg verdifulle løsninger for medlasting fra nett via PC til mobil, som fort kunne gitt Motorola et fortrinn i mobilbransjen. Istedenfor ser det nå ut til at det er duket for duell mellom mobilgigantene om forskjellige løsninger.

Flere teleoperatører har allerede vist interesse for løsninger som vil gi musikk på telefonen. Telenor er blant dem, men har i likhet med mange andre operatører funnet at det er mange teknologiske begrensninger, og i de fleste tilfeller har tjenestene strandet.

Imidlertid ser det ut til at MP3 på mobiltelefon vil ta av det kommende året. Man forventer at salget av telefoner med MP3-funksjonalitet vil stige til 25,3 millioner enheter i 2005, mens det vil ha steget til over hundre millioner enheter i 2008.

Om Loudeye og Nokia vil lykkes i sitt prosjekt samt frieri til operatørene er usikkert, men det er ingen tvil om at løsninger for musikk på telefonen kun er et tidsspørsmål unna og at åpningen av 3G-nettet og oppgradering av dagens GSM-nett til EDGE-standard absolutt vil hjelpe på.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen