Nokia og Intel inngår mobil-Linux-samarbeid

På tirsdag annonsert Nokia og Intel at de hadde inngått en strategisk allianse om samarbeid på både maskinvare- og programvarefronten. Målet med alliansen er å fremme Linux og særlig bruk av Linux i mobilsammenheng. Intel og Nokia ønsker å lage en helt ny klasse nettsentriske mobilenheter.

Intel på sin side skal utvikle en helt ny brikke til mobilenhetene og Nokia gir Intel lisens på HSPDA- og 3G-teknologi patentert av Nokia. Partnerene vil jobbe samme for å utvikle felles teknologi for både Nokias mobil-Linux-satsing Maemo og Intels satsing Moblin.

På pressekonferansen ble det nevnt helt spesifikk fri programvare som skulle benyttes, deriblant teknologi fra Mozilla, Connman, X Org, Bluez, D-Bus, Tracker, Gstreamer, Pulseaudio samt Ofono som er partnerenes egen satsing på telefonrammeverk med åpen kildekode. Ofono blir en sentral del av partnerskapet og skal sørge for et grensesnitt for utvikling av telekommunikasjonsprogramvare på både Maemo og Moblin. Mer detaljer om de nye enhetene ble ikke gitt og det ble gang på gang spesifisert at pressekonferansen omhandlet partnerskapet og at man ikke hadde noen konkrete produktplaner å annonsere.

Partnerskapet mellom Intel og Nokia kan by på problemer, da disse drar i ulike retninger på enkelte områder. Mens Nokia satser på LTE, er Intel en forkjemper for Wi-max. Nokia benytter seg i hovedsak av ARM-prosessorer mens Intel naturligvis har tro på X86-plattformen. Noen kommentar på slike problemer ble ikke gitt annet enn at ARM-plattformen vil fortsatt spille en viktig rolle i Nokias fremtid.

Lekkasjer har antydet at neste versjon av Maemo vil for første gang inkludere støtte for både 3G-data og -tale og mye tyder på at Nokia ønsker å bruke Maemo som plattform for neste generasjon smarttelefoner. Spørsmålet blir da hva fremtiden til Symbian OS og grensesnittet S60 blir midt oppi dette samarbeidet. Nokias representant ønsket ikke å kommentere dette utover at Linux var den sterkeste kandidaten for de nye enhetene samarbeidet skal resultere i.

Det er ikke lenger tvil om at Linux går en spennende fremtid i møte på mobile plattformer. ARM-prosessoren, prosessortypen som benyttes i de aller fleste mobiler på markedet, har begynt å gjøre sitt inntog på nett-PC-markedet. Dette vil igjen muliggjøre bruk av Googles operativsystem Android på nett-PC-er, en mulighet flere produsenter snuser på, og en produsent, Acer som forventer å lansere Android-basert nett-PC i tredje kvartal i år, er godt i gang med. En rekke produsenter satser aktivt på Moblin og vi har også begynt å se at andre produsenter jobber med å utvide Moblin med ny og attraktiv funksjonalitet. Og nå altså et strategisk samarbeid mellom Nokia og Intel som i svært stor grad styrker mobil-Linux.

(Kilder: zd.net asia og ars technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen