Test
Nokia N96 er en stor telefon med mange muligheter. (Bilde: Einar Eriksen)

Nokia N96

Takk til Kalle Ellinger for lånet av Nokia N96.

I februar i fjor ble oppfølgeren til teknobomben N95 annonsert. Nykommeren skulle hete N96, og ha enda mer fristende teknologi under panseret. Nå er N96 snart på vei ut i butikkene, og Amobil har fått tak i et tidlig eksemplar.

Design og brukervennlighet

Form: Skyvedesign
Størrelse:
10,3 x 5,5 x 1,8 (2 over kamera) cm
Vekt: 125 gram
Skjerm: TFT, 2,8 tommer, 240 x 320 piksler, 16 millioner farger
Snarveistaster: Kameratast, musikktaster (to sett), volum, snarveismeny
Uttak: 3,5 mm minijack, Micro-USB
Inngang: Nokias proprietære ladekontakt, Micro-USB
Kortplass: MicroSD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: S60 3rd Edition, Feature Pack 2
System: Symbian OS 9.3
Meny: Rutenett/lister

Firmware: 10.065
Pris: Fra 5700 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Stor skjerm
 – Stilren design


dsad
 – Uskarp skjerm
 – Stor telefon
 – Ingen metall eller annet eksklusivt
 – Tiltrekker seg fingermerker

Murstein av plastikk

Det første som slår oss når vi pakker opp N96, er at telefonen er svær. Den er faktisk omtrent akkurat like stor som HTC Touch Pro - en telefon med heftige spesifikasjoner, fulltastatur og trykkskjerm.

Telefonens ytre er utelukkende plastikk. Den føles ikke usolid eller billig ut, men kan heller ikke måle seg med produsentens E-serie laget av metall. Vi synes gjerne N96 kunne blitt påspandert noen gram metall her og der.

En morsom detalj på N96, er at du finner en egen fot på baksiden som du kan brette ut. Det gjør at telefonen kan stå på bordet når du ser på video eller skal føre en videosamtale.

Vekten på 125 gram er helt grei, og du trenger ikke stramme beltet ekstra for å kunne gå med mobilen i lomma. Den voksne størrelsen gjør imidlertid at du får en nokså stor bul på bukselomma.

N96 er ikke en liten telefon. (Alle foto: Einar Eriksen)
N96 er ikke en liten telefon. (Alle foto: Einar Eriksen)

Skjermen til N96 dekker nesten hele fremsiden av telefonen, Nokia har gjort en god jobb med å utnytte plassen.

På undersiden av skjermen finner du hele 12 taster pluss navigasjonstasten. Kun navigasjonstasten og en snarvei til TV og video er opphøyd, mens resten av tastesettet er paddeflatt. Det gjør at det er umulig å kjenne seg frem til de rette tastene, og du må se på telefonen når du trykker.

Telefonen er speilblank, men trekker til seg fingermerker.
Telefonen er speilblank, men trekker til seg fingermerker.

Et pulserende LED-lys i telefonen lyser opp av og til når telefonen er påslått, akkurat som på Nokia E66 og E71.

Tastesettet er ikke det beste.
Tastesettet er ikke det beste.

Hadde bare tastene vært litt bedre

Når du skyver opp skjermen til N96 avduker du et vanlig mobiltastatur. Også dette tastesettet er helt flatt, slik at du ikke kan kjenne deg frem på tastaturet på en enkel måte. Tastene er ganske store, slik at det likevel går i grei hastighet og uten altfor mye feiltrykking etter litt tilvenning.

De største irritasjonsmomentene er at #- og *-tastene ligger for langt nede og inntil kanten, slik at de er vanskelige å trykke på, og at 1, 2 og 3 ligger for nært kanten oppe slik at det kan være vanskelig å komme til med store tomler.

Hvorfor Nokia absolutt skal gjøre alle tastene så flate er ikke godt å si. Men om dette førte til en bedre design, synes vi iallefall ikke at det var verdt det. Da synes vi det er viktiger å tenke på brukeropplevelsen.

Vi vet dessuten at Nokia kan lage skikkelig gode taster. Se for eksempel på Nokia E66 som det er en drøm å skrive tekstmeldinger og e-post på.

N96s flate overflate tiltrekker seg også mye fingermerker. Dette kan være plagsomt for de med støv på hjernen, men fører ikke til noe problemer foruten et litt mer udelikat utseende jo lengre pussekluten har vært ubrukt.

Som operativsystem finner du S60.
Som operativsystem finner du S60.

Smart operativsystem

Under panseret til N96 finner du grensesnittet S60 som kjører på Symbian OS. Vi snakker altså om en smarttelefon, akkurat som alle Nokia-mobiler i E- og N-seriene.

En av fordelene med S60 er at du kan kjøre flere programmer samtidig. En annen fordel er at du kan legge til egne avanserte programmer, som for eksempel kartprogrammer, fotoalbum og videospillere.

Guide til S60 »

Om du er vant med tidligere S60-mobiler, kjenner du deg igjen umiddelbart. S60-systemet har nemlig holdt seg nokså ufordandret i lang tid, og de visuelle forskjellene er bare bagateller. Dette står i kontrast med E-serien som har fått et helt annet utseende i menyene, og vi synes kanskje det begynner å bli på tide å gjøre noe lignende med mobilene i N-serien også.

Likevel har nok ikke dette noe å si for mannen i gata, det viktigste er jo om systemet fungerer eller ikke. Det gjør det. Vi synes S60 både er enkelt og raskt i bruk, og er samtidig enkelt å forstå seg på. At dette er kombinert med alt av funksjoner og muligheter, gjør N96 til en svært brukervennlig telefon.

Noe som har blitt merkbart forbedret, er alarmklokken. I stedet for å bare ha en enkel hurtigalarm i klokke-funksjonen, får du med N96 velge forskjellige gjentagelser. En annen viktig forbedring er at det er lettere å velge hvordan du skal koble deg til internett.

Stor skjerm

Skjermen til N96 er 2,8 tommer stor, noe som er gigantisk i forhold til de aller fleste mobiler i dag. Vi er likevel ikke helt fornøyde med bildet.

Oppløsningen er nemlig på 240 x 320 piksler, noe som er midt på treet. Men når denne oppløsningen skal strekkes ut over en så stor skjerm som vi finner i N96, blir bildet for uskarpt.

Dette merker du spesielt når du titter på bilder. Her er det vanskelig å få øye på detaljer, og bildene blir uskarpe. HTC Touch Diamond og Touch Pro har til sammenligning like stor skjerm, men en fire ganger så høy oppløsning på 480 x 640 piksler. Satt ved siden av hverandre blir N96 et trist skue.

Det er merkelig at Nokia har brukt en skjerm med en så lav oppløsning, spesielt når vi tenker på at Nokia N80 kom i 2006 med en oppløsning på 352 x 416 piksler på en 2,1 tommers stor skjerm.

Salgspakken til N96 inneholder følgende:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Stereo-øreplugger med håndfri-funksjon
  • Bæreveske
  • Brukermanual

Dersom du reagerer på at det ikke følger med noe minnekort, så er grunnen at mobilen har hele 16 GB minne innebygget og du skal være rimelig kresen om du trenger mer. Men N96 har altså inngang for minnekort, slik at du kan kjøpe ekstra minne hvis du skulle trenge det.

Nokia N96

Vis større

Nokia N96

Nokia N96 med abonnement

Nokia N96   Les mer »

Nokia N96 med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen