Test

Nokia N95

Er Nokia N95 verdens råeste mobiltelefon? Her er testen du har ventet på.

Design og byggekvalitetStørrelse: 9,9 x 5,3 x 2,1 cm
Vekt: 120 gram
Form: Skyvedesign
Skjerm: 2,6 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera, galleri
Kamera: Ja, to stykker
Uttak: Mini-USB, 3,5 mm minijack
Pris: Fra ca 6500 kroner

Slik vurderer vi
N95 har gode taster.
N95 har gode taster.
På toppen finner du musikktaster.
På toppen finner du musikktaster.

Nokia N95 er utvilsomt en av tidenes mest etterlengtede mobiltelefoner. Og det er ikke uten grunn: Denne telefonen har alt.

Det mest imponerende er at Nokia har fått plass til alle funksjonene i en såpass liten innpakning. N95 er så liten og nett at den uten problemer får plass i de fleste lommer.

Skyv hit og dit
Skjermen skyver du opp eller ned, avhengig av hvilke funksjoner du skal bruke. Skyver du skjermen opp, blottlegger du det vanlige mobiltastaturet, slik at du kan bruke telefonen som telefoner flest. Skyver du skjermen ned, finner du en egen rad med musikktaster.

N95 er forholdsvis godt bygget, men vi syns skyvemekanismen godt kunne vært litt strammere. Det hender nemlig titt og ofte at skjermen forskyver seg når telefonen skal ned i eller opp av lommer, med resultatet av tastelåsen skrus av.

Nokia har heldigvis ikke gått i fellen med for fancy utforming av tastene. Tastene er forholdsvis små, men har små humper som gjør at de er enkle å skille fra hverandre. De burde derfor være enkle å bruke for de fleste. Tastene bråker heller ikke nevneverdig.

Beskyttet kamera
På baksiden av telefonen sitter et kamera som beskyttes av et innebygget linsedeksel. Dette skyves opp ved hjelp av en mekanisk bryter. På høyre side av telefonen finner du snarveistaster til kamera, galleri og volum.

Telefonen har ellers de vanlige Series 60-tastene du finner på de andre Nokia-telefonene med dette operativsystemet. Det vil si en egen menytast, en hurtigtast for å få frem multimediamenyen, redigeringstaster og to situasjonsavhengige menytaster.

N95 er størrelsesmessig litt større enn Nokia N80, og litt mindre enn N93i. Den er altså langt i fra knøttliten, men ikke for stor for lommene.

Alt i alt syns vi Nokia har gjort en god jobb med å bygge supermobilen sin. Den føles solid, er befriende knirke- og knakeløs, og går enkelt ned i lomma. Vi er likevel skeptiske til den utstrakte plastbruken her. Det er ikke en eneste detalj i metall, og vi tipper at N95 kan bli fort oppskrapet om du ikke passer godt på den.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2,6", 16 mill farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter (QVGA)
Operativsystem: Series 60 3rd ed.
Meny: Liste, rutenett
Tekst: T9, multitap
Firmware:

Slik vurderer vi
Menytastene du finner på alle Series 60-mobiler.
Menytastene du finner på alle Series 60-mobiler.
Oversiktlig skjerm.
Oversiktlig skjerm.

Oppgraderte menyer
N95 bruker den tredje, og nyeste versjonen av Series 60-menyene. Det begynner å bli en stund siden disse kom på markedet, men N95 byr på en del oppdateringer i forhold til tidligere.

For det første kan skjermbildet vris. Dersom du skyver skjermen ned (eller til høyre), vil skjermbildet viser horisontalt. Når du skyver skjermen opp, er bildet igjen loddrett. Denne funksjonen finnes i enkelte andre Series 60-mobiler, som Nokia N93i.

Treg snarvei
N95 har også fått ny multimediameny. Når du trykker på multimediatasten får du opp en meny med alle mediavalgene, som radio, mp3-spiller, videospiller, bildegalleri og så videre. Dessverre er denne tasten mer til irritasjon enn nytte. Det tar oss for eksempel over 11 sekunder å starte radioen via snarveistasten, mens det tar under halvparten av tiden å finne den frem i menyene.

I hovedmenyen kan du nå også se hvilke programmer som kjører. Dette vises med et lite ikon i øverste høyre hjørne på hvert menyvalg. Dermed er det enkelt å finne frem til programmene du har åpne (hvis du ikke vet at du kan holde inne menytasten for å få opp en liste over aktive programmer i stedet). Vi tipper dette vil gjøre flere brukere oppmerksomme på programmer som går i bakgrunnen og gjør telefonen treg.

Menyene er ellers ikonbaserte med hoved- og undermenyer bestående av rutenett. Du kan også tilpasse menyene slik du vil, og vise dem i en liste. Ikonene har også fått animasjon.

Grei skjerm, men...
Skjermen Nokia har plukket ut til å følge N95 er forsåvidt grei. Vi reagerte ikke på at skjermen var blass eller uskarp. Likevel syns vi Nokia kunne valgt en skjerm med høyere oppløsning. Sammenlignet med en mindre skjerm med lik oppløsning ser du nemlig raskt at skjermen er litt kornete.

Dette blir likevel flisespikkeri, så vi klager ikke på skjermen. Den fungerer bra, er lettlest og stor. I sollys har vi ingen problemer med å lese den. Alt i alt gir vi tommelen opp.

Nokia N95

Nokia N95 med abonnement

Nokia N95   Les mer »

Nokia N95 med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen