Nokia N95

Se større versjon og flere bilder
Anssi Vanjoki, multimediasjef i Nokia, viser frem N95. (Foto: Simen J. Willgohs)

NOKIA N95

Dimensjoner: 9,9 x 5,3 x 2,1 cm, 120 gram

Teknologi: GSM 850, 900, 1800, 1900, EDGE, 3G HSDPA, GPS
Blåtann A2DP, MMS, e-post, wap 2.0 xhtml, Wi-Fi, UPnP

Maskinvare: Batteri; 2 timer 40 minutter tale, 215 timer standby, 110 MB internminne, opptil 1GB microSD-minnekort

Skjerm: 2,6 tommers TFT 262 000 farger, 240 x 320 piksler, lysdetektor

Kamera: 5 megapiksler, VGA-videoopptak 30 fps, 20x digital zoom

Musikk: Mediaspiller, støtte for mp3/aac/m4a/wma, 7 timers spilletid maksimalt, dedikerte musikktaster, FM-radio, stereohøyttalere

Øvrig: Java MIDP 2.0, støtte for blogg.

Pris: Rundt 5500 kroner

(Amobil/New York) Nokias nye medieflaggskip N95 er finnenes supertelefon for de spesielt kravstore. For den nette sum av 5500 kroner får du en telefon som kan langt mer enn bare sende SMS og la deg surfe på wap, men som også frister med trådløst bredbånd gjennom HSDPA og Wi-Fi, GPS, 2,6 tommers skjerm og et fem megapikslers kamera.

Spesifikasjonslisten er hakket lenger enn et vondt år, og viser at Nokia definitivt henger med i svingene på teknologifronten.

Men hvordan er N95 sett bort i fra lekre pressebilder og lange faktaark?

Overraskende lett
Rent designmessig har Nokia virkelig truffet blink på N95. Produsenten har hatt flere bomskudd i N-serien, som N90, N91 og N93. Nykommeren har solide materialer, bra byggekvalitet og en hendig størrelse. Den virker også eksklusiv. ,

Selv om N95 definitivt er hakket større enn vanlige telefoner, så er den overraskende håndterbar. Tykkelsen på 2,1 cm gjør at telefonen kan oppbevares på innsiden av bukselommen,om den er stor nok til å ta 5,3 cm i bredden.

Alternativ tekst mangler

N95 føles også overraskende lett med sine 120 gram, og er dermed blant de letteste Symbian-telefonene. Er du dermed en av dem som ikke tåler å ha mer enn 125 gram i jakkelommen, så behøver du altså ikke styre unna N95 for vektens skyld.

Nokia har også vært flinke til å utnytte arealet. Fremsiden domineres av skjermen, mens baksiden rommer plass til kameralinse og blits. Selv om knappeoppsettet på N95 kanskje ikke nyter den samme plassorgien som på N80, så har du god plass til å bevege tomlene. Vi prøvde tastene kjapt, og fant lite å utsette på dem.

N95 har ellers, som første Nokia-telefon, ffått egne multimediataster som ligger over skjermen. Når du skyver skjermen nedover kommer de nye tastene til syne. Telefonen går over i en såkalt multimediamodus, og du kan styre musikk og video. Så snart du skyver overdelen ned, vil telefonen automatisk gå i "multimedia-modus", der du får opp alt av multimedia-filer i fillageret. Telefonen vil også snu skjermbildet 90 grader til horisontal modus, slik at skjermen er optimal for videovisning.

Nokias nye N95 fra flere vinkler (Foto: Simen J. Willgohs)

Rålekker skjerm med lav oppløsning
N95 har en griselekker skjerm på hele 2,6 tommer - nok til å dekke nesten hele forsiden av telefonenog egner seg ypperlig til alt fra videovisning til bildesøkning. Telefoner som Sony Ericsson K800i, Nokia N80 og Nokia N73 har trange skjermer i forhold. Her snakker vi iPod Video-størrelse.

Minuset med skjermen er oppløsningen på 240 x 320 punkter. Denne oppløsningen er ypperlig for telefoner med mindre skjermer, men i minste laget på en såpass stor skjerm som den N95 har syns vi. Hadde Nokia valgt en høyere oppløsning, ville punktene i skjermbildet ikke syntes. Dessverre gjør de det, noe som vil irritere for deg som foretrekker knivskarpe bilder og film.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen