Test

Nokia N93i

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,8 x 5,8 x 2,5 cm
Vekt: 163 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Fotolys
Kamera: Ja
Uttak: Nokias propritiære
Pris: ca. 7000 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi
Nokia N93i er unektelig stilfull, om enn noe overdimensjonert.
Nokia N93i er unektelig stilfull, om enn noe overdimensjonert.
Nokia N93i starter kameraet automatisk når du vrir skjermen.
Nokia N93i starter kameraet automatisk når du vrir skjermen.
Klokkeslettet lyser gjennom speilflaten.
Klokkeslettet lyser gjennom speilflaten.
Tastene er altfor flate og harde.
Tastene er altfor flate og harde.

Nokia N93i er Nokias nye videotelefon. Det er en etterfølger av Nokia N93, men forskjellene i designen er mange.

N93i er stor som et beist, og passer ikke i en vanlig bukselomme. Iallefall ikke uten at klumpen på låret blir merkbart stor. Det er ingen tvil om at N93i er for de spesielt interesserte.

Vi brukte jakkelommen for å oppbevare telefonen i så ofte som mulig, og nølte ikke med å legge telefonen på bordet.

Dette til tross for at N93i en del tynnere enn forgjengeren, og en hel centimeter kortere. Men så var jo forgjengeren gigantisk.

Speilblank
Hele fremsiden av N93i er en stor speilblank overflate. Det er et fremskritt fra Nokia N93, som var utrustet i billig plastikk.

Vi sluttet aldri med å la oss fascinere over denne overflaten. I enkelte vinkler i dårlig lys, får hele fremsiden av telefonen en sort farge. I de fleste andre vinkler ser telefonen grå ut.

Men overflaten er ikke bare speilblank. Det er faktisk et speil, som viser et litt bølgete speilbilde. Det kan jo diskuteres om detaljen er jålete, noe som ikke står helt til telefonens størrelse.

"Speilet" er ikke fremmed for fettmerker og fingeravtrykk. I nærmere øyesyn ser disse merkene udelikate ut, men i normale omgivelser merkes de ikke spesielt godt.

Skjermen til N93i kan vris rundt for å se se bilder og video i bredskjerm. Telefonen går automatisk over i bredskjermmodus når du vrir skjermen.

For å knipse bilder eller ta opp video vrir du skjermen motsatt vei. I denne modusen starter kameraet automatisk.

Elendige taster
Nokia N93 hadde gode taster. Det har dessverre ikke N93i. Nykommeren har flate og harde taster. Det er et slit å skrive meldinger med, og hver SMS ble skrevet med motvilje.

Hovedproblemet er at tastene krever konsentrasjon for å skrive på. Det er umulig å føle seg frem til de riktige tastene, og du må konsentrere deg for å trykke riktig antall gang på hver tast. Du må også trykke hardt på tastene for at det skal skje noe som helst.

N93i har ikke innebygget minijack-utgang for å lytte til musikk i vanlige hodesett, slik en kanskje forventer fra en medietelefon. Men det verste av alt, er at produsenten heller ikke har spandert en overgang. I esken finner du bare et musikkhodesett fra produsenten selv, som du må finne i å bruke dersom du ikke har lyst til å bla opp noen hundre kroner på en overgang.

Å lytte til musikk er en plagsom opplevelse med N93i. Tilkoblingen er plassert på venstresiden av N93i, noe som gjør mobilen upraktisk å ha i lomma.

Denne tilkoblingen er skjult bak en luke, noe som gjør musikklytting enda mer plagsomt. Denne luker er mildt sagt i veien, og den ser ut til å være lett å knekke når du stapper telefonen ned i en trang bukselomme.

Hengselet til denne luken er laget i gummi, og til tross for tvilsom plassering, og ekstra uforsiktig behandling fra vår side, knakk den ikke under testperioden.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 65 536 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Symbian Series 60
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: Ordbok
Firmware: v22.0.009

Slik vurderer vi

Skjermen til Nokia N93i er 2,4 tommer, og oppløsningen er på 240 x 320 piksler. Dette er helt godkjent til det mobilen først og fremst er beregnet til: Multimedia.

På denne skjermen er det behagelig å se på både bilder og video, og vi mistet ikke oversikten.

Vri skjermen
Ved å vri skjermen, får du bildet i bredskjermformat, noe som gjør det enda mer oversiktlig når du bruker mobilen til multimedia.

Skjermen kan vris for å få bredskjermsformat.
Skjermen kan vris for å få bredskjermsformat.

Skjermen er også godkjent til å jobbe med tekst, så vel som en kjapp surferunde i parken. Alt i alt fungerer den helt greit til sitt bruk.

Menysystemet i N93i er helt standard Series 60 3rd Edition. Her finner vi alle de nyeste vriene i det ellers kjente og kjære grensesnittet.

Ladepluggen har en litt rar plassering.
Ladepluggen har en litt rar plassering.

Operativsystemet gjør at N93i går under kategorien smarttelefon. Det vil si at du kan kjøre flere oppgaver samtidig, og bla mellom de åpne programmene på samme måte som du er vant med fra PC-en.

I tillegg kan du legge ting på utklipstavlen, samt installere egne programmer fra det store spekteret som finnes.

N93i er ikke treg. Med tanke på at den har Symbian Series 60, er den jo unektelig heller ikke imponerende kjapp.

Etter å ha brukt Series 60-telefoner i en lengre periode la vi imidlertid ikke merke til at Nokia N93i var spesielt rask, ei heller treg.

Det å kalle denne T9-ordboken gammeldags er kanskje å ta i. Men mens Sony Ericsson har gått over til en ny type ordbok, som også husker sammenhengene av ordene, sitter Nokia på gjerdet.

På en mobil med så dårlige taster som N93i er det lett å savne ordboken fra nyere Sony Ericsson-mobiler.

Nokia N93i

Nokia N93i med abonnement

Nokia N93i   Les mer »

Nokia N93i med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen