TEST: Nokia N93

Test Nokia N93

Nokia N93 er definitivt ikke som andre telefoner

Men er det bare positivt?

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 11,8 x 5,6 x 2,8 cm
Vekt: 180 gram
Form: Kamskjell
Snarveistaster: Volum, blits, galleri, zoom, kamera, multimedia.
Kamera: Ja, to stykk.
Uttak: Nokia propretiær standard
Eksternt antenneuttak:
Nei
Prisklasse: 4500 kroner og oppover (klasse G)

Slik vurderer vi

Om du trodde at svære, klumpete telefonbeist med en vekt på over 150 gram hørte fortiden må du nå tro om igjen. Nokia N93 er den største telefonen Nokia har lansert i år, og befinner seg klart på topp10-listen over største telefoner for de siste fem årene.

Med målene 11,8 x 5,6 x 2,8 cm og en vekt på godt voksne 180 gram er N93 definitivt noe for seg selv. Til tross for at telefonen verken har PDA-funksjonalitet, fullt tastatur eller horisontal bredskjerm er N93 nesten i samme vektklasse som Nokias gigantiske Communicator-slagskip, som mildt sagt er beregnet på de helt spesielt interesserte.

De fleste vil ha få problemer med en telefon på 100 gram, og selv 120 gram burde gå greit å ha i lommen. Men 180 gram blir alt for mye. Følelsen av å ha N93 i lommen er omtrent den samme som enten å ha en fin liten gråstein eller et par hundre kroner i småmynt. Du må med andre ord ha et solid belte for ikke å miste buksen når du har N93 vel plassert i lommen.

Se større versjon og flere bilder
N93 er svær. (Foto: Nokia)

N93 skiller seg også ut ved at den er rimelig firkantet, og ligger dårlig i hånden. Telefonen er også baktung, som medfører at det er anstrengende å skrive meldinger og snakke i telefonen over lengre tid.

Apropos samtaler, så har Nokia begått en stor feil når de har designet høyttaleren. Selskapet har nemlig satt på en gummipolstring rett over høyttaleren, som gnager mot øret når du snakker i telefonen. Ikke bare blir polstringen irriterende, det er direkte vondt å snakke i telefonen over tid.

Gode, store taster
Som konsekvens av at N93 er på størrelse med et lite fly, så har telefonen fått et romslig tastesett. Samtlige av tastene er store, og det er god avstand mellom hver tast slik at du ikke til stadighet trykker feil.

Motstanden i hver tast er også eksemplarisk. Du behøver knapt berøre tasten før en bokstav eller et tall elegant dukker opp på skjermen. Tastesettet lager heller ingen irriterende klikkelyder, slik som ofte kan være et problem med telefoner laget av billige materialer.

Snarvei til det meste
N93 kommer også med snarveistaster for det meste. Blant annet multimedia-valg, kamera, volum, zoom og blits.

Materialene som er brukt på telefonen er ellers også av god kvalitet. Telefonen føles rimelig eksklusiv, tross design og størrelse. Det eneste minuset er at deler av dekselet er utsatt for riper, mens innerskjermen lett blir fettete.

(Foto: Simen J. Willgohs)

Nokia N93 kan i korte ordelag beskrives som et mønstereksempel på hvordan en telefon ikke skal designes. Stikkord som klumpete, stor, klossete og tung går igjen over hele telefonen. Det eneste positive er at tastesettet er romslig. Men hva annet kan en forvente av en såpass svær telefon?

Last ned: MPEG (5 MB, MPG, 300x225), original (4 MB, , 512x384)
Vis i fullskjerm

 

SKJERM OG MENYER

Skjerm: 2,4 tommer, TFT, 262 000 farger og 1,1 tommers ytre skjerm
Oppløsning: 240 x 320 og 128 x 36 punkter
OS: Nokia S60 3rd edition
Meny: Rutenett
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: V 10.0.025

Slik vurderer vi

En 2,4 tommer stor skjerm burde imponere, spesielt når den er vridbar og har en oppløsning på 240 x 320 punkter. Men skjermen i N93 gjør ikke det. Kanskje er det fordi telefonen fortsatt er gigantisk i sammenligning, og at Nokia fint kunne lagt på en halv tommes størrelse uten at det hadde medført plassproblemer.

Faktum er allikevel at N93 er utstyrt med en av de råeste skjermene som finnes i vanlige mobiltelefoner i skrivende stund. Skjermen er ideell for visning av bilder, såvel som små videoklipp og spilling. TFT-kvaliteten sørger også for en fargegjengivelse og en bildekvalitet tilnærmet lik den du finner på dyrere PC-skjermer.

Allikevel skal det understrekes at vi savner en høyere oppløsning i skjermen. Forgjengeren til N93, N90, hadde en skjermoppløsning på 352 x 416 punkter, noe N93 også fint kunne hatt.

I likhet med en rekke andre av Nokias dyrere telefoner, så har N93 også lyssensor for skjermen. Er det lyst ute, stilles lysstyrken opp slik at du klarer å se bildet på skjermen, er det mørkt, skrus lysstyrken ned slik at telefonen sparer strøm.

Se større versjon og flere bilder

Skjermen kan snus og er lyssterk. (Foto: Simen Johan Willgohs)

Spreke menyer
Om du er ute etter en S60 Symbian-telefon med raske menyer, så er N93 tingen. Sjelden før har vi vært borti en så avansert telefon som dette som reagerer spontant på tastetrykk og der pekeren i menyene ikke henger igjen. Faktisk går ting såpass kjapt at det kan sammenlignes med hastigheten på enkle telefoner.

En annen forbedring fra tidligere S60-telefoner er at menyene er kortfattede og lette å forstå. En av grunnene til det er at Nokia har endret S60-menyene radikalt er at menyene tidligere var kompliserte og lite brukervennlig. Nå kan du derimot samle snarveier til de mest brukte funksjonene på skrivebordet, samt legge inn ytterligere fire snarveier i en egen underholdningsmeny.

I tillegg kan N93 friste med en av de beste innskrivingssystemene for SMS samt mulighet til å kjøre flere programmer samtidig.

(På grunn av en programvarefeil fikk vi dessverre ikke tatt screenshot av menyene til N93.)

Last ned: MPEG (9 MB, MPG, 300x225), original (9 MB, , 640x480)
Vis i fullskjerm

Nokia N93 med abonnement

Nokia N93

Nokia N93 med abonnement

Nokia N93

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen