Test

Nokia N91 8GB

Nokia N91 8GB er en oppgradering av Nokia N91. Hovedforskjellen er at nykommeren har dobbelt så stor harddiskplass som forgjengeren, nemlig 8 GB.

En annen forskjell er at N91 8GB kommer i sort farge istedenfor grått, og det følger med et bedre hodesett med fjernkontroll. Sist, men ikke minst, har også musikkavspilleren endret drakt.

Det er altså ikke store forskjellene vi snakker om. Nokia N91 8GB er ellers helt lik forgjengeren. Og det er synd.

Forgjengeren kom nemlig på markedet for langt over et år siden, og mye har endret seg siden den tid. Dessuten var heller ikke N91 det grann imponerende da den kom i butikken.

Les hele testen av Nokia N91 >

Nokia N91 8GB har en elendig skjerm.
Nokia N91 8GB har en elendig skjerm.

Elendig skjerm
Det er et par ting som er spesielt utdatert når det gjelder N91 8GB: Den uskarpe skjermen og mangelen på super-3G.

Skjermen viser 176 x 208 punkter, og det er en altfor lav oppløsning for en så stor skjerm. Dette skriker ikke akkurat multimediatelefon. I tillegg er skjermen blass, sett i forhold til dagens skjermer. Fargene minner om en russisk by sett gjennom tykk morgentåke.

Og at denne skjermen plasseres inn i en multimediatelefon har vi vanskeligheter med å forstå. Skjermen gir absolutt ingen innlevelse dersom du skal se film på flyet, og alle detaljene i bildene dine forsvinner.

Da N91 kom ut i fjor, var ikke super-3G (HSDPA) noe tema. Når det i dag dukker opp en multimediatelefon til over 5000 kroner, forventer vi derimot Super-3G, spesielt siden dette er en teknologi vi forventer i Norges mobilnett i løpet av året. Men siden N91 8GB er et oppkast av N91, så har altså heller ikke nykommeren denne super-3G.

N91 8GB har en rekke godsaker under panseret. Men mangler likevel noe.
N91 8GB har en rekke godsaker under panseret. Men mangler likevel noe.

En rekke godsaker
Men til tross for mangelen på super-3G, så stiller N91 8GB med en rekke trådløse teknologier som vi setter pris på.

For eksempel har den både Wi-Fi, 3G og EDGE, slik at du alltid oppnår høyeste hastighet i dagens mobilnett. Videre har N91 8GB blåtann med A2DP-støtte, som gjør at du kan høre på stereo-musikk trådløst. Sistnevnte hadde ikke forgjengeren.

Alle disse teknologiene har imidlertid også sine ulemper. Hvis du tar alle de mest batterislukende teknologier som 3G og Wi-Fi, for ikke å snakke om harddisk, og setter de inn i en telefon med det minste batteriet fra Nokia, så ber du om elendig batterilevetid. Og gjett hva: Nokia N91 8GB har elendig batterilevetid.

N91 8GB må lades ofte. Veldig ofte.
N91 8GB må lades ofte. Veldig ofte.

Hviletiden er på åtte døgn, eller 190 timer. Taletiden på fire timer klarer nok også de fleste å overleve med. Men om du tar noen telefonsamtaler, bruker Wi-Fi når du sitter på ramma og hører på musikk når du går til jobb, er det bare å gjøre det til en vane å plugge i laderen på kvelden.

Erstatter en iPod
Nå er jo unektelig en iPod Nano på 8 GB helt ubeskrivelig mye penere å se på, lettere å ha i lommen og har lengre batterilevetid. Men utenom det kan en Nokia N91 lett erstatte en iPod.

N91 8GB følger først og fremst standarder når det gjelder hodesett-utgang. I mobilen finner du en helt vanlig 3,5 mm minijack, og du slipper dermed å drasse med deg en overgang til enhver tid. Med i pakken finner du også en fjernkontroll med innebygget hodesettutgang, slik at du kan bruke dine egne hodesett og fortsatt styre musikken.

N91 8GB har 3,5 mm minijack-utgang
N91 8GB har 3,5 mm minijack-utgang

Utenpå N91 8GB finner du dedikerte musikktaster. Disse er lett tilgjengelige, og er store og praktiske i bruk.

Lydkvaliteten er også helt upåklagelig. Det medfølgende hodesettet leverer helt godkjent lyd, om enn litt flat og kjedelig.

Plugger du til et bedre hodesett får du helt upåklagelig lyd, der helle lydbildet kommer frem. Nokia N91 spiller musikken lekende lett, og du må stille med et svindyrt hodesett for å merke noen forskjell fra vanlige MP3-spiller.

Konklusjon
Da vi testet Nokia N91 klagde vi over at den hadde en høy pris, og var stor og uhåndterlig. Små taster, malplassert menytast, dårlig batterilevetid og 164 gram på baken var fire svært gode grunner til å ikke ville ha en Nokia N91.

N91 8GB er nesten nøyaktig den samme mobil. Nå er det imidlertid langt over ett år siden forgjengeren gjorde sitt inntog på markedet. Den er akkurat like uhåndterlig som Nokia N91 og prisen er omtrent den samme. Men nykommeren er enda mer utdatert.

Det aller verste med N91 8GB er den totalt utdaterte skjermen. Den er både uskarp og blast. For ett år siden hadde det vært greit, men ikke nå. Skjermen dankes ut av alt annet på markedet, og det er for dårlig når N91 8GB koster fem høvdinger og kalles multimediatelefon.

Dette er mange nok grunner til å kalle N91 8GB for et skikkelig bomkjøp. Og hvis du trenger flere, kan du lese den fulle testen av Nokia N91.

Sjekk priser og spesifikasjoner på N91 8GB i prisguiden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen