Nokia N90 er ute

Etter stadige forsinkelser er Nokias N-90 endelig er å få kjøpe i norske butikker.

N90 har lenge vært gjenstand for mye oppmerksomhet. I tillegg til at den er først ut i Nokias etterlengtede N-serie, har det vært knyttet store forventninger til telefonens kamera.

I tillegg til å ha en oppløsning på to megapiksler og 20 ganger zoom, er N90s kamera basert på optikk fra den verdenskjente linseprodusenten Carl Zeiss.

N90 linse har fått navnet Tasser, og skal i følge Nokis egne uttalelser sørge for ekstra skarpe bilder, samt en mer naturlig gjengivelse av fotoobjektets former, farger og kontraster.

Mens EISA (European Imaging and Sound Association) lovpriser N90 ved å kåre den til årets mediemobil, er andre deler av bransjen mer moderate i sin begeistring. Anmeldere som har testet N90 har uttrykt skuffelse over telefonens kameraprestasjoner, og klaget over blant annet dårlige kontraster og forvridde bilder.

Trådløs teknologi er ikke mangelvare hos N90, og telefonen kan skilte med støtte for både 3G, EDGE, blåtann og Push-to-Talk.

3G er i praksis tregt bredbånd på mobilen, og gjør det mulig å surfe på internett med en hastighet på 384 Kbps. En slik hastighet gjør det blant annet mulig å benytte mobiltelefonen som modem til bærbar PC, samt se på mobil-TV i sanntid.

EDGE kan sammenliknes med en miniversjon av 3G-nettet, og kan oppnå nedlastingshastigheter på opp til 236,8 Kbps. Til sammenligning har GPRS klasse 10 en nedlastingshastighet på 56,6 Kbps.

N90 er en smarttelefon, og benytter operativsystemet Symbian OS og grensesnittet Series 60. Symbian OS lar deg blant annet installere eller oppgradere programvare, samt kjøre flere programmer samtidig. De mange funksjonene gjør imidlertid at Symbian OS-telefoner er noe tregere enn telefoner med andre operativsystemer.

N90s indre skjerm kan vise 262 000 farger og har en oppløsning på 352 x 416 punkter. Dette er omtrent en firedobling av oppløsningen på vanlige Series 60-telefoner.

Telefonens internminne på 31 MB kan utvides med et minnekort av typen RS-MMC. Disse kan fåes i størrelser helt opp til en halv GB. Telefonens port for minnekort kalles HotSwap, og innebærer at du kan bytte minnekort i løpet av få sekunder uten å måtte slå av mobiltelefonen.

Med få unntak har 3G-telefonene hittil vært merkbart større og tyngre enn andre telefoner. N90 er intet unntak, og er med sin vekt på 173 gram og mål på 112 x 51 x 24 millimeter større enn de fleste andre 3G-telefonene vi hittil har sett.

Vil du vite mer?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen