TEST: Nokia N86 8MP
Test

Nokia N86 8MP

Et godt halvår etter at Samsung, LG og Sony Ericsson satte i gang raset av kameratelefoner med åtte megapiksler under panseret, har Nokia en ny kandidat klar i kampen om kamerakundene. N86 er hittil siste tilskudd i selskapets underholdningsserie, og leverer det siste og nyeste innen spill og bildekvalitet du får på en mobiltelefon i dag.

Design og brukervennlighet

Form: Nedskyvbart tastatur
Størrelse:10,3 x 5,14 x 1,65 cm
Vekt: 149 gram
Skjerm:AMOLED, 16 millioner farger, 240 x 320 punkter, 2,6 tommer
Snarveistaster: Kamera, tastelås, snarveier, volum, hovedmeny, medietaster.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Kortplass: Ja, Micro SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem:Nokia S60 v3.2

Firmware: 10.086
Pris: ca 4200 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Elegant, om du liker det stort

dsad
 – Feit og tung
 – Lav oppløsning i skjermen
 – Dårlig batteri

I en tid da trykkskjermstelefoner gjør rent bord på ønskelisten til de aller mest teknologikåte, kan N86 virke som et noe mer anonymt bidrag fra den finske storprodusenten.

Et klassisk avslappet design uten særlig særegne trekk gjør dette til en typisk Nokia-telefon. Men smarte designdetaljer, som toveis skyvemulighet, egen snarveistast for tastelås på siden, og god passform i hånden viser at mangel på ekstravaganse ikke skyldes slurv eller dårlig arbeid fra Nokias side.

Dette er en telefon som føles solid og eksklusiv.

Stor og elegant

Designen kjapt oppsummert er dette en skyvetelefon, der du skyver skjermen opp når du skal taste et nummer eller skrive en melding.

Tilsvarende skyves skjermen andre veien når du skal spille musikk eller se en film - da titter det frem et komplett sett med snarveistaster til mediespilleren. Fremsiden er blank, og bak finner du en liten luke som skjuler kameraet. Skal du ta bilde, skyver du bare ned linsebeskyttelsen og kameraet skrus automatisk på.

Den blanke forsiden er kanskje elegant, men du reagerer fort på at den tiltrekker seg mange fettflekker. Det hjelper lite at telefonen er lekker når den også suger til seg fingeravtrykk og fett, og dette ligger som et fint lite lag over skjerm og taster. Til dette kunne Nokia i det minste lagt ved en pusseklut.

Baksiden er ikke like elegant som forsiden, og virker rett og slett litt billig med den hardplasten som er der. At telefonen er hele 1,45 cm i dybden gjør den også i overkant fet. Størrelsen er kanskje nødvendig for å gi plass til bedre optikk, men særlig lommevennlig blir det i hvert fall ikke.

Greit nok at avanserte telefoner gjerne har en liten bilring eller to ekstra, men dette blir i meste laget. N86 veier hele 149 gram, og er alt annet enn lommevennlig. Sorry Nokia, men mobilslagvåpnene skulle vært døde og begravet for flere år siden. Hva er det dere driver med?

Telefonen er også litt i overkant tung å skyve opp, og tastene alt for grunne og harde å trykke ned. Slettetasten er heller ikke merket med lys, slik at du ikke kan se hva den står for i mørket. Da er det en liten trøst at avstanden mellom dem er tilpasset store fingre, og tastene er tydelig avmerket.

Lav oppløsning

Skjermen på N86 er stor og fin i fysisk forstand, men har en oppløsning vi trodde hørte 2007 til.

For en telefon i denne prisklassen er 240 x 320 punkters oppløsning ikke akkurat mye å danse rumba over, tvert i mot. Spesielt når det er snakk om en telefon som er myntet på spill og foto, der den visuelle opplevelsen gjerne skulle være litt mer spektakulær.

At Nokia har valgt en så lav oppløsning er synd, for skjermen er absolutt strøken ellers. AMOLED-teknologien sikrer sterke farger og god lysstyrke. Her er det altså kun oppløsningen det står på.

Tar vi en titt i menyene er dette allmennkunnskap på lavt nivå. Nokias Nokias avanserte S60-menyer har endret seg noe med årene, men selv de med kjennskap kun til Nokias enklere menyer vil føle det som plankekjøring å sette seg inn i menyene på N86. Dette er logikk satt ut i virkelighet - med naturlig inndeling av telefonens viktigste funksjoner og muligheter i et rutenett av ikonvalg. Det eneste vi savnet var en oversikt over hvor mye telefonen faktisk har ledig til enhver tid.

Ettersom N86 ikke har en skjerm av det trykkfølsomme slaget, er du bundet til det fysiske tastaturet, og tumlemulighetene er noe begrenset i forhold til hva du får på telefoner med slik skjerm. Noe av det mest iøyenfallende er mangelen på skjerm-widgets og småprogrammer som ligger konstant åpne på skrivebordet og gjør bruk og småoppgaver litt lettere.

Som kompensasjon har Nokia lagt inn såkalt aktiv hvilemodus - som består av en snarveismenylinje på fem ikoner øverst, samt en liten liste under. Disse tar deg rett til alt fra kalender, meldinger og fotoalbum.

Ordinær skjerm til tross, N86 henger med i utviklingen på andre områder. En bevegelsessensor sørger for at skjermbildet snur seg i takt med at du snur telefonen. Telefonen er kjapp i responsen, noe som trolig skyldes dugelig med arbeidsminne og en sterk prosessor under dekselet.

Slapt batteri

Vi har lite å si på lydkvaliteten, annet enn at denne er bra. Batteriet derimot, er en annen historie. For, som på Nokias nye E75, har N86 fått ny epost-leser som sjekker e-post jevnlig. Dette har sine fordeler, ved at telefonen mottar e-post kun sekunder etter at den er sendt, uten at du må gjøre noe. Det negative er at den trekker mye strøm på å stadig sjekke for e-post. Dersom du aktiverer Wi-fi-funksjonen brukes batteriet ytterligere opp, og litt musikk og film her og der i tillegg gir flatt batteri etter vel en dag. Dette er litt dårlig synes vi.

N86-pakken er helt grei, men ingenting å juble for. Du får med:

  • Telefon
  • Lader
  • Manualer
  • CD med programvare
  • Datakabel
  • Overgang til musikkhodesett
  • Øreplugger

Nokia N86 8MP med abonnement

Nokia N86 8MP

Nokia N86 8MP med abonnement

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen