Test

Nokia N80

Design og byggekvalitet - 

Nokia har blitt kritisert for ikke å følge designtrenden i markedet i dag med stadig tynnere telefoner. N-serien ble trukket frem, og det kan vi godt forstå. For fra første modell ut og frem til Nokias nyeste N-modell, N80, har detr vært klumpete, svære telefoner. N80 minner vel så mye om en flodhest i plastikk som Nokias mest avanserte telefon så langt.

Den er ikke mindre enn 2,6 cm tykk, 5 cm bred og 9,5 cm høy. Vi snakker altså om en rimelig stor klump av en telefon. Dette er ikke noen modelll for deg som er på utkikk etter noe lite og nett.

Til gjengjeld for en heller lommefiendtlig størrelse, har N80 en stor skjerm og et stort tastesett. Tastene er store, slik at fingrene får mer enn nok med tumleplass og det går lett å skrive meldinger. Tastene er også utformet godt, og har en passe motstand, slik at de er en fryd å bruke.

Resten av designen til N80 bærer også preg av kvalitet. Telefonen er laget av gode materialer, er godt sammensveiset og helt fri for knirking og slark. Skyvemekanismen er også av det bedre slaget, og tastesettet dras ned lett uten motstand. Det fins riktignok ingen fjæring, så du må dra tastene ned av egen kraft.

Men god kvalitet til tross; uansett hvordan du snur og vender på det, så er N80 for stor til at vi på noen måte kan kalle den designmessig vellykket.

Skjerm og menyer - 

Om du er ute etter en telefon med stor, oversiktlig og høyoppløst skjerm, burde N80 være en ener. Med en fargedybde på 262 000 farger, en oppløsning på 352 x 416 punkter og sylskarp TFT-kvalitet under skjermglasset, er skjermen til N80 blant de mer grensesprengende du får i dag, og den egner seg like mye til spill og bilder som video.

I likhet med skjermen til Sony Ericsson W900i og Nokia 6280, er skjermen til N80 såpass skarp at punktene i skjermbildet ikke synes. Og enda bedre; fargene i bildet endres ikke selv om du snur og vender på skjermen. Det du derimot fort vil oppdage er at skjermen ikke er spesielt lyssterk. En tur ut i vårsolen vil raskt gjøre at fargene forsvinner fra skjermen, og at tekst og detaljer blir vanskelig å tyde.

Hviler ikke på laurbærne
Etter å ha latt menysystemene sine hvile på laurbærene i lang tid, virker det nå som Nokia har fått farten opp og pøser ut med oppdateringer. Mindre enn et halvår etter at selskapet innførte aktiv hvilemeny, så er N80 første prøvekanin ut med enda flere nyvinninger. Og dette er noe du kommer til å sette pris på.

       

Ved siden av aktiv hvilemeny har nemlig Nokia fått på plass en egen snarveistast som åpner en ny snarveismeny som du selv kan sette opp etter eget ønske. Om du bruker enkelte funksjoner mye er det bare å legge dem inn i menyen, så slipper du å gå om hovedmenyen for hver gang.

En annen nyvinning er at du nå kan lukke programmer og funksjoner med 'legg på'-tasten. Det innebærer at du slipper å få beskjeder om for lite minne og må lukke applikasjoner manuelt. Det skal nevnes at det kun gjelder mindre funksjoner, som kalender, kalkulator og epostleser, og at større program fortsatt bare minimeres.

Ellers er menysystemet helt likt det som har vært i Series 60-telefonene det siste halvåret. Du har en hovedmeny med et rutenett av ikoner, en hvilemeny som ligger fremme på skrivebordet hele tiden og som nevnt, en snarveismeny som aktiveres med en egen tast. Menysystemet er i sin helhet lettfattelig, logisk og svært enkelt å navigere seg gjennom.

Menysystemet er også kjapt, noe som merkes godt når du skriver meldinger. Med mindre du er et SMS-fantom av de sjeldne, skal N80 klare å holde tritt med fingrene og spytte ut tekst i høyt tempo. Og med en standard T9-ordbok og et smart skriveoppsett med på laget, er det en fryd å skrive tekstmeldinger.

Nokia N80 med abonnement

Nokia N80

Nokia N80 med abonnement   Les mer »

Nokia N80   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen