Test
Nokia N78 har en blank fremside. (Bilde: Marius Valle)

Nokia N78

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
11,3 x 4,9 x 1,51 cm
Vekt: 102 gram
Snarveistaster: Kamera, volum, multimedia
Uttak: 3,5 mm minijack, Micro-USB
Kortplass: MicroSD (2 GB medfølger)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem:Symbian OS, S60-grensesnitt
Meny: Rutenett/liste/hestesko/v-form
Skjerm: TFT, 2.4 tommer, 16M farger, 240 x 320 punkter
Firmware: 10.1236
Pris: Fra 3000 kroner

Kort sagt:
dsad
 – 3,5 mm minijack
 – God menyrespons
 – Enkel å bruke
dsad
 – Systemet med berøringskontroll fungerer ikke særlig bra.
 – Litt mye plastikkfølelse
 – Tastene kan være ubehagelige
Fremsiden er flat og blank.
Fremsiden er flat og blank.
Baksiden er også av den blanke sorten.
Baksiden er også av den blanke sorten.
N78 er ikke spesielt tynn.
N78 er ikke spesielt tynn.
Likevel ser ikke telefonen påtrengende stor ut under bruk.
Likevel ser ikke telefonen påtrengende stor ut under bruk.
Under bruk lyser tastene opp under den blanke overflaten.
Under bruk lyser tastene opp under den blanke overflaten.
Den nye programoversikten ligger nederst på skjermen, og ikke til venstre som før.
Den nye programoversikten ligger nederst på skjermen, og ikke til venstre som før.
Aktiv hvilemodus kan vises som en loddrekk ikonliste.
Aktiv hvilemodus kan vises som en loddrekk ikonliste.

Nokia N78 er det nyeste tilskuddet til finnenes N-serie. Dette er en mobiltelefon med fokus på multimedia, med innebygget MP3-spiller, videoavspiller og ikke minst en FM-sender som lar deg spille musikken din på mobilen.

Telefonen er ikke spesielt liten, og heller ikke noe særlig lett. Hvis du sammenligner med en gjennomsnittlig Walkman-telefon fra Sony Ericsson er det mye mer å ta i på N78. Den er en og en halv centimeter tjukk og rimelig lang.

Teknologirik

Heldigvis er det ikke uten grunn at telefonen er stor. Under panseret finner du nemlig det aller meste av aktuell teknologi, inkludert GPS, Wi-fi, super-3G og et smarttelefonoperativsystem.

Operativsystemet er Symbian med S60-menyer, slik som på alle de andre N-serie-telefonene. Dette gjør telefonen til det Nokia liker å kalle ”multimediacomputer”, og innebærer at telefonen i praksis er en liten PC.

Menyene er rimelig enkle å forholde seg til. Hovedmenyen består av 11 ikoner, og noen av disse har undervalg. Det føles i stor grad som å bruke en ”vanlig” mobiltelefon.

Litt ulogisk

Dog er det et problem at S60-telefonene fra Nokia har menyer som av og til kan kjennes litt overveldende. For eksempel er det ikke gitt at alle skjønner at kalkulatoren ligger under ”programmer” og ikke ”verktøy”. Slikt krever tilvenning, men etter litt bruk går det seg til for de fleste.

En av de store fordelene ved å ha en smarttelefon er at du kan kjøre flere programmer samtidig. Dette gjør at du kan hoppe mellom for eksempel SMS-skriving og musikkavspilling uten å måtte avslutte det du gjør. Det er også mulig å installere en rekke ekstraprogrammer, som en ny nettleser, videoavspillere, bildebehandlere eller annet.

Se også: 12 programmer du bør ha på S60-mobilen »

Rullehjul

En funksjon N78 har, som ikke finnes på så mange andre Nokia-telefoner, er at piltasten fungerer som et berøringsfølsomt rullehjul i tillegg til å være en vanlig piltast. Dette gjør at du kan rulle deg igjennom menyene.

Vi syns funksjonen egentlig bare er i veien, for når du trykker deg igjennom lister og rutemenyer skjer det ofte at vi havner et annet sted enn vi hadde tenkt. Det skjer fordi du beveger det sensitive området samtidig som du trykker ned tasten. Funksjonen kan heldigvis skrus helt av, men da får du ikke tilgang til den i programmer og funksjoner den er praktisk, for eksempel i musikkspilleren. En mellomting hadde gjort seg.

Rask i responsen

Vi registrerer for øvrig at telefonen er rask i responsen, noe som gjør at du slipper å vente for mye når du bruker den. Selv når vi har mange programmer åpne samtidig går det meste smidig, så dette er en telefon som er utstyrt for tyngre oppgaver.

S60-menyene har også fått seg enkelte oppgraderinger. Nå er det enklere å få oversikt over alle programmene som kjører samtidig. Listen over disse er tilgjengelig ved å holde menytasten nede, og det finnes et valg for å åpne denne listen på toppen i de fleste undermenyer i programmer.

I den nye oversikten er det plass til totalt åtte ikoner, og når du markerer disse får du opp mer informasjon om programmet. Dette er en del av oppdaterienen i S60 3rd edition feature pack 2, som telefonen er utstyrt med.

Telefonen har også såkalt aktiv hvilemodus, som gir det tilgang til en del snarveier du selv kan definere, kommende kalenderoppføringer, nye meldinger og musikken som spiller for å nevne noe.

Ny aktiv hvilemodus

Nytt på N78 er at du nå kan vise aktiv hvilemodus som en loddrett ikonrad i stedet for den vanlige horisontale rekken. Dette åpner for å vise mer informasjon under hvert ikon, men samtidig tar det vekk den totale oversikten fra den gamle visningen. Vi foretrekker altså gamlemåten.

N78 har en skjerm som måler 2,4 tommer. Mange telefoner har denne skjermstørrelsen, men om du er vant til telefoner som Nokia N95 8GB eller Sony Ericsson P1i blir det litt smått.

Skjermen har grei lysstyrke dersom du stiller denne til sterkeste styrke, men vi syns den er litt kornete og uskarp. Som med størrelsen er det et tilfelle av ”vi har sett bedre, og vi har sett verre”. Skjermmessig stiller altså N78 midt på treet.

Flat fremside

Tastene stikker opp av overflaten.
Tastene stikker opp av overflaten.

Designen ellers er renskåret. Fremsiden av telefonen er nesten helt flat, kun avbrutt av piltasten, snarveistasten til multimediafunksjonene, og nummertastaturet. Materialvalget er høyglanset svart plast.

Tastene er utformet som "lister" i plast. Disse er lagt i fire rader, og det er ingen skille mellom tastene i horisontal retning. I tillegg har de fått en forholdsvis liten del av fremsiden, slik at de ser veldig små ut. Du finner imidlertid menytasten og slettetasten på hver sin side av nummertastaturet, så stort sett hele overflaten er utnyttet til å gi rom for taster.

Verken svar-, legge på-, meny- eller slettetastene er markert når de ikke er opplyst, siden de er en del av overflaten. Fremsiden ser dermed ganske tom ut når lyset er av.

Greit tastatur

Tastaturet fungerer helt greit, men vi ser ikke for oss at den med store tomler vil sette pris på løsningen.Vi likte ikke tastene i begynnelsen, men ble fortrolige med dem etterhvert. Om du har mulighet til å prøve før du kjøper er det en fordel, for dette er og blir en smakssak.

N78 er jevnt over greit bygget. Dersom du klemmer litt på telefonen, spesielt på sidene, vil telefonen knirke litt. Vi syns videre at bakdekselet er litt løst, men det er ingen fare for at det skal falle av uten videre.

Stereohøyttalere

Ellers finner du en høyttaler på hver side av telefonen, en Micro-USB-kontakt, standard Nokia-ladeinngang, og en 3,5 mm minijack-utgang for vanlige hodesett på toppen. Det er også plass til minnekort av typen Micro-SD.

Dette følger med i esken.
Dette følger med i esken.

Alt i alt er N78 en telefon som leverer greit på de fleste punkter. Vi liker at den har et avansert og rimelig brukervennlig menysystem, men vi liker ikke tastene veldig godt.

Med i esken får du:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Minnekort (Micro-SD 2 GB)
  • Håndfri med fjernkontroll
  • Musikkøreplugger

Nokia N78 med abonnement

Nokia N78

Nokia N78 med abonnement   Les mer »

Nokia N78   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen