Sniktitt
Den nye N-duoen lansert i Barcelona. (Foto: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Nokia N78

Nokia N78:

Dimensjoner: 11,3 x 4,9 x 1,5 cm, 102 gram
Teknologi: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G, super-3G, A-GPS, Wi-Fi, Bluetooth, A2DP, micro-USB
Maskinvare: 70 MB internminne, støtte for Micro-SD-minnekort
Skjerm: 240 x 320 piksler, 16 millioner farger, 2,4 tommer.
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, blits, Carl Zeiss-optikk
Annet: Geotagging, radiosender, 3,5 mm. minijack, internet radio.

Nokia N78:

Dimensjoner: 11,3 x 4,9 x 1,5 cm, 102 gram
Teknologi: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G, super-3G, A-GPS, Wi-Fi, Bluetooth, A2DP, micro-USB
Maskinvare: 70 MB internminne, støtte for Micro-SD-minnekort
Skjerm: 240 x 320 piksler, 16 millioner farger, 2,4 tommer.
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, blits, Carl Zeiss-optikk
Annet: Geotagging, radiosender, 3,5 mm. minijack, internet radio.
Lyssterk skjerm og lekre designlinjer.
Lyssterk skjerm og lekre designlinjer.

Nokia N78 er finnenes neste store folketelefon i N-serien. Etter å ha solgt nærmere 15 millioner eksemplarer av Nokia N73 siden lanseringen for snart to år siden, er N73 nå i ferd med å bli forbikjørt teknologisk av flere telefoner. Nå tar N78 over stafettpinnen.

Som den "billigste" og enkleste telefonen i N-serien, kan N78 rimelig mye. Siden forgjengeren er det kommet på plass både super-3G og støtte for trådløst internett, og du kan nå høre på musikk med et trådløst hodesett. I tillegg har N78 blitt gjennomgått en solid slankeprosess og er både slankere og mer stilren enn forgjengeren.

Men ser vi forbi faktaarkene med spesifikasjoner, er det alltid grunn til å spørre seg om N78 klarer å leve opp til suksessen til N73. Vi tok en prøvetur med telefonen for å finne ut.

Nytt design

Disse tastene synes kun når du bruker dem.
Disse tastene synes kun når du bruker dem.

Det første vi la merke til er hvilken jobb Nokia har gjort med designet. For mens N73 var litt rund i kantene og hadde en fin miks av billig plast og det som kunne se ut som metall, så er fronten på N78 dekket av en helt blank overflate, der kun tastene stikker ut. Tall og tegn på tastene viser ikke før du skrur på telefonen, en effekt som vi husker godt fra LGs Chocolate.

Ellers kan det raskt oppsummeres at telefonen føles rimelig lett og smidig, og at tastene er gode i bruk. Og dersom du skulle lure: Ja, N78 kommer med standard 3,5 mm minijack-utgang til vanlige hodetelefoner.

Også praktisk

Det lekre designet til tross, utformingen er også praktisk. N78 er utstyrt med både kamera- og volumtaster, standard sett med meny- og talltaster i tillegg til en snarvei til N-seriesmenyen. Det skal også nevnes at selve piltasten er varmefølsom i midten, som gjør at du kan navigere deg gjennom menyene og styre musikken bare ved å la tommelen gli i sirkler over piltasten.

Menyene til Nokias S60-telefoner burde etterhvert være kjent for de fleste. Disse består av et rutenett på 3 x 4 ikoner som igjen skjuler undervalg. I tillegg kommer N-seriesmenyen for seg selv, som vi kommer tilbake til senere.

Det nye med menyene er at disse har fått dynamiske overganger fra valg til valg og bilde til bilde. Dersom du går inn i en mappe, tones bildet raskt ut, mens du den nye mappen dras frem. Ser du på bilder, glir disse også elegant over fra hverandre, slik at menyene ikke blir så statiske. Ikke så veldig praktisk nødvendigvis, men alltid en fryd for øyet.

De nye N-seriesmenyene.
De nye N-seriesmenyene.
3,2 megapiksler. Litt gammeldags?
3,2 megapiksler. Litt gammeldags?

N-seriesmenyen har også fått en visuell makeover. Etter at N95 introduserte konseptet med en "rullende" meny av multimediavalg, har N78 tatt steget videre med konseptet og gitt det ny fasong. Konseptet er imidlertid det samme, du skal raskt og effektivt få hente frem musikk, video, bilder og annet snop.

Fest fotoet til verdenskartet

En annen nyhet er geotagging. Tenk deg at du kan finne igjen feriebildene på verdenskartet, eller du ønsker å finne spesifikke steder fra feriemotiv. Med N78 kan du det. Når du bruker kameraet vil telefonen koble seg opp mot GPS og finne den nøyaktige lokaliseringen for fotoet, som så lagres sammen med fotoet på telefonen.

Kameraet forøvrig er greit nok, men det er jo grunn til å spørre hvorfor Nokia har valgt å beholde kameraoppløsningen fra N73. Dette er jo tross alt snart to år gammel teknologi.

N78 er også, tro det eller ei, en radiostasjon i lommeformat. For ettersom mobiltelefoner får plass til stadig mer musikk, kommer også ønsket om å spille av denne musikken andre steder enn bare på telefonen. Med N78 kan du kringkaste musikken over en selvvalgt radiofrekvens, som for eksempel til bilradioen. Så kanskje blir det Radio Nokia som serverer sommerlåtene på bilferien i sommer.

Dersom du skulle ha planer om nettopp det, så kommer N78 i god tid før sommerferien starter. Nokia lover at telefonen skal være i butikk i løpet av andre kvartal, altså mellom mars og juni. Og prisen? Vel 350 euro før skatt, eller rundt 3000 kroner.

Sniktitt: Nokia N78

Vis større

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen