Test

Nokia N76

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,6 x 5,2 x 1,37 cm
Vekt: 115 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: 2,4", ytterdisplay
Snarveistaster: Volum, kamera, galleri, musikk
Kamera: Ja
Uttak: USB, 3,5 mm minijack, lading
Pris: Fra ca 4100 kroner

Slik vurderer vi
N76 er en kamskjelltelefon med en blank forside.
N76 er en kamskjelltelefon med en blank forside. (Alle foto: Marius Valle)
På toppen av telefonen finner du strømbryteren, USB-tilkoblingog 3,5 millimeter jackplugg.
På toppen av telefonen finner du strømbryteren, USB-tilkoblingog 3,5 millimeter jackplugg.
Ingen tvil om hvor Nokia har hentet inspirasjon fra.
Ingen tvil om hvor Nokia har hentet inspirasjon fra.
N76 er liten, blank og ligger godt i handa.
N76 er liten, blank og ligger godt i handa.

Den ligner veldig på Motorolas Razr, men kommer fra Nokia. Selv om N76 kanskje ikke offisielt er Nokias svar på Razr-suksessen, så er det nærliggende å tro det.

Grunnen? Metallplatetaster, tynn design og en underleppe, akkurat som Razr-telefonene. Men der stopper også likhetene.

N76 er knøttliten i smarttelefonsammenheng, men stor, tar vi alle typer telefoner i sammenligning. Den er veldig bred og forholdsvis høy, både i lukket og åpen stilling.

Telefonen er plast hele veien. Utsiden er plast, det som ligner på metall er plast. Nokia klarer likevel å skape en illusjon av eksklusivitet, og telefonen føles ikke billig.

Ytterskjermen er skjult under et speil, og akkompagniert av et sett med tre musikktaster. Disse stikker ikke ut av telefonen, og du slipper dermed at telefonen lever sitt eget liv når du har den nedi trange lommer.

Razr-taster
På innsiden finner du som nevnt et Razr-lignende tastatur. Det vil si en metalloverflate med taster adskilt av en gummirand.

Vi kan ikke si at vi liker tastene særlig godt. Det er nemlig alt for lett å treffe feil når du skal skrive på dem. Vi opplever også stadig vekk å treffe feil tast når vi har programmer åpne, med resultatet at programmet avsluttes eller gjør noe annet utenfor vår intensjon.

På toppen av telefonen finner du strømtasten, en mini-USB-kontakt og en kontakt for 3,5 millimeters jackplugg. Vi skulle imidlertid likt å vite hva designeren hos Nokia tenkte da han eller hun utformet dette.

Pissvinkel
For, når du har et ordinært hodesett koblet til kan du nemlig ikke åpne telefonen helt. Resultatet er at telefonen står i sånn omtrent 120 graders vinkel i stedet for ca 180 grader . Og da er det vanskelig å bruke telefonen, siden enten skjermen eller tastaturet kommer på skrå i forhold til øynene.

Litt løs
Den øverste delen av telefonen (den midterste når telefonen er åpen) virker litt løs, og vi er redd den kan falle av. Den virker rett og slett ikke til å være skrudd skikkelig på plass.

På siden finner du et lite hull for laderplugg. Rett under denne sitter sporet til minnekort. Kameraet sitter på baksiden. Helt nederst på telefonen finner du høyttaleren.

N76 er generelt en godt bygget telefon, og det er generelt ikke så mye å klage på. Vi ble imidlertid litt skuffet da vi fant ut at det som glimret for det meste var plast. De blanke overflatene suger også til seg fingermerker, og blir fort stygge.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2.4 ", 16 mill farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Ytterskjerm: TFT, 256k farger, 160 x 128 piksler
Operativsystem:
Series 60, 3.ed
Meny: Rutenett, liste, v-form, hestesko
Tekst: T9, multitap
Firmware: 10.0.035

Slik vurderer vi
N76 har aktiv hvilemodus.
N76 har aktiv hvilemodus.
Hovedmenyen er i utgangspunktet et rutenett, men kan endres.
Hovedmenyen er i utgangspunktet et rutenett, men kan endres.

Blankt og skarpt
N76 har en ytterskjerm som er dekket av et speil. Skjermen er både høyoppløst og stor, men er vanskelig å bruke. Problemet er nemlig at ytterflaten speiler seg i sollyset og tiltrekker seg fingeravtrykk som iskrembil på en sommerdag, og dermed er umulig å tyde.

Den duger likevel bra som oversiktsskjerm til mp3-spilleren, som kamerasøker eller til og med å lese SMS på.

Hovedskjermen er forholdsvis stor og lyssterk. Den er skarp nok til at du gjerne ser på bilder på den, og kanskje til og med en episode eller fem av Aqua Teen Hunger Force.

240 x 320 pikslers oppløsning er likevel såpass vanlig nå at skjermen på ingen måte er revolusjonerende eller imponerende. Men den duger absolutt.

Menyer
Siden N76 er basert på Nokias Series 60-grensesnitt, er det ingen overraskelser i menyene.

I tillegg til hovedmenyen har du snarveier på skrivebordet til for eksemepl telefonbok, kalender og internett, mens dagens oppføringer i kalenderen vises i området under. I tillegg kan du blant annet se hvilken sang du spiller i mp3-spilleren.

Hovedmenyen består av et rutenett, men kan også vises i en liste, hestesko eller V-form. De to sistnevnte er animerte menyvisninger, og flytter ikonene i menyene i et bestemt mønster.

Det som er praktisk med slik visning, er at du får opp en liste over hva som befinner seg i undermenyer når du fremhever valgene.

Smarttelefon
Siden N76 er en ekte smarttelefon, kan du også enkelt veksle mellom flere åpne programmer ved å holde nede menytasten.

Det er også en smal sak å installere nye programmer med alle tenkelige funksjoner dersom du har slike behov.

Vi kan ikke legge skjul på at vi liker dette menysystemet veldig godt. Det er enkelt å bruke, og lett å forstå seg på. Dette kan selv far bruke.

Nokia N76 med abonnement

Nokia N76

Nokia N76 med abonnement   Les mer »

Nokia N76   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen