Test

Nokia N73

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 11 x 4,9 x 1,9 cm
Vekt: 116 gram
Form: Klassisk

Snarveistaster: Volum, kamera, multimedia og bildegalleri

Kamera: Ja, to stykk.
Uttak: Nokia propretiær standard
Eksternt antenneuttak:
Nei

Prisklasse: 3500 - 4500 kroner(klasse F)

Slik vurderer vi

Symbian-telefoner pleier å være både store og klumpete, og veier langt mer enn vanlige telefoner. Nokia N73, derimot, skiller seg godt ut av mengden, og er blant de første Symbian-telefonene som ikke trenger en trillebag hver gang du skal ha den med deg.

N73 er 11 cm høy og 4,9 cm bred, som gjør den ganske så liten sammenlignet med for eksempel Nokia N70. Tykkelsen på 1,9 cm gjør ikke telefonen spesielt tynn, men du kan ha den i lommen uten at den buler for mye.

Vekten på 116 gram er noe tungt for en telefon i dag, men plager ikke nevneverdig sammenlignet med flertallet av Symbian-telefoner, som veier 130 gram eller mer.

Utnytter plassen godt
Nokia skal ha et stort pluss i margen for å ha utnyttet plassen godt på N73. Skjermen er plassert høyt opp mot toppen av telefonen, som ellers rommer kamera for videotelefoni og en høyttaler.

Tastene til N73 står noe tett, og er dermed noe vanskelig å treffe. Mens andre telefoner gjerne har et mellomrom mellom talltastene, sitter tastene klistret opp i hverandre på N73. Det gjør at du lettere trykker feil, eller trykker flere taster på én gang når du skriver.

Et annet problem er at tastene ligger ganske langt inn i telefonen. I stedet for å bue hver utover, har Nokia valgt å lage en grop i hver knapp, noe som gjør at du instinktivt trykker hardere. Å skrive meldinger blir dermed ikke noen dans på roser.

Menytastene rundt er heldigvis en litt annen historie. De er store, utstikkende og tilpasset måten du holder telefonen på. Styrepinnen i midten er også svært god å bruke. Eneste innvending her er at styrepinnen er noe hard, sammenlignet med styrepinnen på for eksempel Sony Ericsson K800i.

Kvalitet eller...
Med unntak av noen av Nokias siste Symbian-telefoner, så må det sies at designet på selskapets Symbian-telefoner ofte virker å være hentet fra billige plastleker. N73 tilhører dessverre den siste kategorien, for prisen på nærmere 4000 kroner til tross, N73 virker rett og slett billig.

Nokia har brukt billig hardplast både foran og bak på telefonen, og tastene virker ikke som de sitter særlig godt fast. Vi merket ingen tegn til knirking eller dårlig konstruksjon, men når du først blar opp flere høvdinger for en telefon, så må du kunne forvente noe annet enn bare en forfinet badeand med telefonantenne.

Nokia N73 overbeviser altså ikke helt på designfronten. Det er tilløp til mye bra, spesielt når det gjelder størrelse, vekt og utforming. Men trang tastestilling og en overdose tupperware-følelse gjør at du kanskje bør vurdere andre alternativ om du er ute etter en stiligere telefon i denne prisklassen.


(Klikk for større bilde)

SKJERM OG MENYER

Skjerm: 2,4 tommer, TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter

OS: Nokia S60 3rd edition
Meny: Rutenett
Tekst: T9, vanlig skrivemåte

Firmware: V 2.0628.0.0.1

Slik vurderer vi

Forsiden til N73 er dominert av den svære 2,4 tommers skjermen. Skjermen bruker det siste av TFT-teknologi og har en oppløsning på 240 x 320 punkter, noe som gir en ganske spektakulær seeropplevelse.

Det merker du spesielt når du ser på film eller bruker skjermen som kamerasøker. Her kommer nemlig skjermoppløsningen virkelig til sin rett, og du ser alle detaljene og konturene i bildet. Skal du vise bilder til venner og bekjente er skjermen også ypperlig til å vise de siste feriebildene.

Spillentusiaster og andre som trenger å ha en stor skjerm for å holde oversikten vil også finne skjermen i N73 veldig bra.

Det eneste vi ikke helt forstår er hvorfor Nokia har brukt en oppløsning på 240 x 320 punkter i stedet for 352 x 416 punkter, som har vært brukt i blant andre N90 og N80. Denne oppløsningen ville gitt et endra bedre skjermbilde, og ligger definitivt i en helt annen liga når det kommer til skarphet og detaljrikdom.

Samtidig holder 240 x 320 punkter til det meste, og klaging på lav oppløsning blir sånn sett ren pirking.

Avanserte Nokia-menyer for vanlige folk
N73 kjører den avanserte utgaven av Nokias menysystem, populært kalt Series 60. Med det så menes det at telefonen kjører det avanserte operativsystemet Symbian med et eget Nokia-grensesnitt oppå.

Resultatet er et menysystem der du kan kjøre flere programmer samtidig, og installere en rekke spill, programmer og funksjoner oppå det som allerede følger med telefonen.

Tidligere har Series 60 vært rimelig vanskelig å forstå for vanlige brukere, og mange forbinder Series 60 med tungvinte og lite brukervennlige løsning.

Menyene til N73 er en klar forbedring fra før. Series 60 har blitt mye enklere siden de første Symbian-telefonene kom, og det fins nå en tydelig rød tråd i oppbygningen av menyene. Er du førstegangsbruker, vil du mest sannsynlig klare å sette deg inn i systemet i løpet av få timer.

N73 har fått to hjelpemenyer i tillegg til hovedmenyen. Den ene er menyraden som til enhver tid ligger på skrivebordet, som gjør at du slipper å gå inn i hovedmenyen for å finne funksjoner du bruker mye. Den andre er en snarveismeny som aktiveres med multimediatasten på siden. Multimediamenyen består av fem selvvalgte funksjoner, som for eksempel mp3-spiller, videospiller og radio.

Dessverre er menyene til N73 ganske trege. Lasting av bildealbum, oppstart av telefon og en rekke andre mer krevende oppgaver tar såpass lang tid at du blir sittende og vente. Hva treghetene skyldes skal ikke vi spekulere i, men det virker som om Nokia har utstyrt N73 med en svak prosessor. Er du utålmodig av natur, vil N73 altså være en utfordring.

Nokia N73 med abonnement

Nokia N73

Nokia N73 med abonnement   Les mer »

Nokia N73   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen