Test

Nokia N71

Design og byggekvalitet - 

Spesifikasjoner:

Størrelse: 9,9 x 5,1 x 2,6 cm
Vekt: 139 gram
Form: Kamskjell

Skjerm: 2,4 tommer
Trykkfølsom: Nei

Snarveistaster: Talestyring, multimedia, meny, ytre tast

Kamera: Ja
Uttak: Pop-port
Eksternt antenneuttak:
Nei

Med N71 retter Nokia seg mot de som ønsker en avansert kamskjelltelefon. Dette er den tredje kamskjell-telefonen fra finnene basert på Series 60 menysystemet. Telefonen er ganske så lik sin forgjenger N70, sett bort fra kamskjellsformatet.

Kamskjellformatet vil for mange være et pluss. Du trenger ikke sikte deg inn på en minimal svare-tast når noen ringer, det holder ganske enkelt å åpne telefonen for å svare på en samtale. I tillegg gjør formatet også at den store skjermen ligger beskyttet.

Selv om N71 fremstår som hendig, så er det ingen tvil om at telefonen er og blir for stor. Størrelsen medfører at du ikke har den friheten til å ha telefonen der det passer, som du eller har med mindre telefoner, og telefonen går for eksempel ikke ned i trange lommer.

Hovedgrunnen til det er tykkelsen, som er på hele 2,6 cm. Mens en gjennomsnittlig telefon vanligvis er rett under 2 cm i tykkelse, er altså N71 nesten en og en halv ganger så tykk som gjennomsnittet. Dermed forsvinner mye av den smidigheten du ellers finner i kamskjellstelefoner.

Med en vekt på 139 gram er den ingen lettvekter, men vekten gir også en kvalitetsfølelse du ikke finner på billige telefoner. Men kvalitetsfølelsen til tross, 139 gram gjør også at N71 stiller i klasse med de aller tyngste telefonene du får tak i.

Du trenger ikke ta begge hender i bruk for å åpne N71, den lar seg enkelt betjene med én hånd. Tastesettet krever imidlertid mer tilvenning. Spesielt den 5-veis blatasten virker kronglete å bruke til å begynne med, selv om du etter hvert venner deg til den og unngår for mange feiltrykk.

N71

Vi skulle ønske at talltastene til N71 var både litt større og mer responsive. Med tanke på at Nokia her har god plass å fordele tastene på, kunne de godt lagt litt mer flid i tastaturet, men i N-serien har designen i enkelte tilfeller blitt prioritert foran funksjonalitet.

På utsiden finner du hovedkameraet. Dessverre er linsen ubeskyttet, men heldigvis viste den seg å være forholdsvis motstandsdyktig. Metallrammen som omgir den ytre skjermen er derimot ikke like holdbar, og får fort skjemmende striper.

N71 åpnes

Under det indre kameraet sitter en liten lyssensor. Denne skrur automatisk på tastaturbelysningen når det er lite lys i omgivelsene.

Kontakten for datakabelen og ladekontakten er noe utradisjonelt plassert på toppen av telefonen. Det blir litt kronglete å komme til når telefonen er oppslått, så det mest brukervennlige hadde vært å plassert disse kontaktene i bunn av telefonen.

N71 gir inntrykk av å være en sober, men ganske konservativt utformet telefon. Det som trekker mest ned i denne kategorien er nok tastesettet, som krever tilvenning, i tillegg til størrelsen og vekten.

Skjerm og menyer - 

Spesifikasjoner:

Skjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 320 x 240 punkter

OS: Symbian versjon 9.1
Meny: Series 60, 3. versjon
Tekst: T9

Skjermen er absolutt et pluss ved N71. Høy oppløsning kombinert med en stor fysisk størrelse på skjermen gir en skarp og lettlest skjerm.

N71 har også en ytre skjerm, slik at du blant annet kan se hvem som ringer før du tar telefonen. Spesifikasjonene til den ytre skjermen er ikke like imponerende. Oppløsningen er på 96 x 68 piksler og fargedybden er 65000 farger.

Nå er ikke den ytre skjermen det viktigste ved en telefon, men den kunne kanskje vært litt mer lyssterk, og ikke minst lettere å lese fra en skrå vinkel, for å gjøre den enklere å lese av. Bruker du mobilen som klokke er dette noe du raskt kan irritere deg over.

N71 skjermbilde. N71 skjermbilde

Etter som skjermene blir større blir det også plass til mer informasjon av gangen. N71 utnytter dette på en god måte.

N71N71

Ikke bare blir hovedmenyen mer oversiktlig, men også flere programmer drar nytte av høy skjermoppløsning. For eksempel har bildevisningsprogrammet plass til mange miniatyrbilder, slik at du på en oversiktilig måte kan bla i bildene dine.

Bildevisningen er forøvrig svært rask, du opplever nesten ingen forsinkelse når du blar i bildene. Dette skyldes nok blant annet at telefonen først tegner opp en versjon av bildet med lavere kvalitet, før bildet etter et sekund eller to vises i full kvalitet.

Resten av menyen kan dessverre ikke sies å være like lynrask. Ikke ulikt endel andre Series 60-telefoner er også N71 til tider plagsomt treg. Ved enkelte menyvalg tar det gjerne et par sekunder før funksjonen du valgte blir tilgjengelig. Er du av de kjappeste tasterne vil dette omtrent føles som en liten evighet.

Operativsystemet er Symbian, noe som må kunne sies å være en styrke for en avansert telefon som N71. Blant annet kan du kjøre flere programmer samtidig, noe som er nyttig hvis du for eksempel vil spille mp3 eller ha et instant messaging-program gående i bakgrunnen.

Operativsystemet gir også mulighet for installering av tredjeparts programvare. Du bør være spesielt oppmerksom på at siste versjon av Symbian (9.1), som du finner på N71, ikke fungerer med programvare til tidligere utgaver av Symbian. Derfor er utvalget av ekstra programmer foreløpig ikke overhvelmende, men dette er noe som vil bedre seg etter hvert nå som Nokia lanserer nye Symbian-telefoner på løpende bånd.

Nokia N71 med abonnement

Nokia N71

Nokia N71 med abonnement   Les mer »

Nokia N71   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen