Test

Nokia N70

Design og kvalitet - 

'Verdens minste Symbian-telefon' var slagordet til Nokia da de lanserte N70 i Amsterdam tidligere i år. Siden den gang har selskapets nye N-serie blitt en av de mest etterlengtede produktseriene på lang tid, og mange har sett frem til at seriens minste medlem, N70, skulle komme.

Forventningene til tross, Nokia N70 er ikke så liten som man skulle tro. Sammenlignet med forgjengeren 6680 og 6630 er ikke størrelsesforskjellen særlig merkbar. Om du er vant til 6680 ville du neppe merket noen forskjell i størrelsen til de to telefonene, om du så holdt dem begge i hendene.

Men ser vi på produktarket til N70, er det faktisk forskjeller ute og går. Med mål på 10,9 x 5,3 x 2,2 cm er nok dette den minste Symbian-telefonen så langt. Og hadde det ikke vært for Nokia 3230 ville N70 også vært den letteste Symbian-telefon til nå med sine 122 gram.

Mye plast og praktiske løsninger
Det som skiller N70 fra 6680 og andre Symbian-telefoner er at den har en rekke praktiske og intuitive designløsninger. For eksempel er N70 først ute med egen egen utløserknapp for kameraet. Skal du knipse noen bilder, drar du bare ned beskyttelsesdekselet på baksiden og slipper dermed å måtte gå gjennom menyene for å skru på kameraet.

Telefonen er også først blant Symbian-telefonene med en egen mediaknapp. Denne tar deg med til et forhåndsvalgt sted i menyene, om det nå er MP3-spilleren eller bildegalleriet. Det finnes også en lyssensor oppe i høyre hjørne, som stiller lysstyrken på skjermen etter hvilke lysforhold du befinner deg i.

Sørgelig nok så skiller ikke N70 seg særlig ut fra de øvrige Symbian-modellene når det gjelder materialbruk. Dette betyr i korte ordelag mye plast og lite kvalitetsfølelse. Riktignok er N70 en forbedring fra sine eldre forgjengere som 6600 og 7650, men det i seg selv er ikke akkurat noe å juble over.

    
(Klikk for større bilder)

N70 er egentlig kun en oppgradert versjon av 6680 med flere og og mer praktiske designløsninger, samt en lavere vekt. Nokias lovord om 'den minste Symbian-telefonen til nå' blir dermed litt oppblåste. Til gjengjeld for lav vekt, så er materialene i N70 såpass simple at det ikke står til den prislappen telefonen har.

Skjerm og menyer - 

Det er snart tre år siden Nokia lanserte Series 60-menyene sine, men mye har skjedd siden den gang. En av de viktigste forbedringene er arbeidet med å gjøre menysystemet mer brukervennlig for den mindre erfarne skaren av mobilbrukere. Her har Nokia lagt inn en egen formeny, som kalles Active Standby. Denne gjør at du til enhver tid kan nå de mest brukte applikasjonene på selve hovedmenyen.

   
Nokias Active Standby og det nye mediebiblioteket

En annen forbedring er at menyen er kortet ned til 12 menyvalg i en matrise på 3 x 4 ikoner. Dette gjør det raskere og definitivt mer lettvint å komme seg rundt i menyene.

Det skal i tillegg nevnes at telefonene i N-serien har fått med seg en ansiktsløftning i menyene i form av nye ikoner og lekrere design. Dette har ingen direkte innvirkning på selve menyen, men gjør den kanskje litt mer tiltrekkende for brukeren.

Responsen i menyene er upåklagelig. Mens avanserte menyer ofte kan bli trege som gjørme som følge av alle de fancy finessene, så klarer N70 å levere begge deler. Fancy menyer som også er kjappe i responsen. Dette merkes godt når du skal surfe gjennom bildegalleriet eller kjøre flere programmer samtidig.

Utdatert skjerm
Etter å ha sett hva Nokias N90 klarer å prestere på skjermfronten, kan vi ikke akkurat si oss særlig fornøyd med N70 sin skjermoppløsning på 176 x 208 punkter. Lignende skjermoppløsninger blir stadig vanligere på små mobilskjermer, og gjør seg dermed stadig dårligere på større mobilskjermer av den typen N70 har. Problemet blir nemlig at skjermpunktene synes veldig godt og at bilder dermed virker kornete.

Løsningen her ville være en høyere oppløsning, noe Nokia dessverre ikke har prioritert.

Ellers er skjermen svært praktisk. Med en fargedybde på 262 000 farger er det klart at fargegjengivelsen i bilder og spill blir svært bra. Skjermen er også såpass stor at den er oversiktlig, og dermed brukbar også for eldre brukere og folk med svakt syn.

Nokia N70 med abonnement

Nokia N70

Nokia N70 med abonnement   Les mer »

Nokia N70   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen