Test

Nokia N-Gage QD

Nokia legger veldig mye vekt på at både N-Gage og N-Gage QD er underholdningsmaskiner fremfor noe annet, og omtaler derfor begge enhetene utelukkende som "spilltelefoner". Vi gir derfor ikke terningkast innenfor de forskjellige kategoriene slik vi gjør med vanlige mobiltelefoner.

Design og tastesett

Den første versjonen av N-Gage ble et mobbeoffer på en rekke internettsider på grunn av merkelige løsninger i designet og størrelsen.

Dette er mest sannsynlig hovedgrunnen til at vi et år senere har en ny og mer elegant versjon av spilltelefonen, der Nokia har forandret på de punktene som fikk mest pepper.

N-Gage QD er med en vekt på 143 gram og dimensjoner på 68 x 118 x 22 mm langt i fra noen liten sak, men hvis man holder enheten ved siden av den originale N-Gage, så merker man en klar forskjell på enhetene - dette til tross for at dimensjoner og vekt er noenlunde likt.

For det første så har QD har fått en gummilist som beskytter sidene til enheten, slik at den er mindre sårbar hvis man skulle miste den i bakken. Denne gummilisten gjør også at man får mye bedre grep rundt enheten, samtidig som den er mykere og mer behagelig å holde i hendene over lengre tid. Det bør også nevnes at gummilisten er årsaken til at QD ender opp med like store dimensjoner som den første N-Gage, selv om den er mindre.

Hotswap-port og bedre plassering av høytaler
Noe som er uendelig irriterende med den originale N-Gage er at MMC-porten er plassert under batteriet, slik at man må fjerne dette når man skal skifte spill eller minnekort. Dette har ført til massiv kritikk av enheten, noe Nokia heldigvis har tatt til seg.

QD har nemlig blitt utstyrt med en hendig hotswap-port, som er plassert på undersiden av enheten. Dette er alene grunn nok til å velge denne spilltelefonen fremfor originalen hvis man i hovedsak er ute etter å spille spill. Nå kan man bare dra ut spillet som står i porten, og sette inn et nytt, noe som ikke tar mer enn noen sekunder. I tillegg starter spillet automatisk når man setter det inn.

Hotswap-porten er dekket av en gummiluke som sørger for at det ikke kommer støv eller smuss inn i porten når den ikke er i bruk.

En annen betydelig forbedring er at QD har fått en mer fornuftig plassering av høytaleren. På den første versjonen måtte man nemlig holde enheten sidelengs ut i fra hodet for å få bra lydkvalitet, noe som blant annet førte til at enheten fikk kallenavnet "Sidekick" (sidespark).

N-Gage QD har fått høytaleren plassert på flatsiden, slik at man nå kan holde enheten på samme måte som en vanlig telefon når man skal gjennomføre en samtale.

Tastesettet til N-Gage QD er delt i to, akkurat som på enhver håndholdt spillkonsoll på markedet. På venstresiden av skjermen finner vi en 8-veis rotasjonstast som brukes i spill og til å navigere i menyene med. Denne kan imidlertid ikke trykkes ned på midten for å bekrefte valg i menyene, noe som er en vanlig funksjon på enheter med slike taster. Istedenfor har Nokia plassert en egen valgknapp rett nedenfor navigasjonstasten, noe som fungerer minst like bra.

På høyresiden av skjermen finner vi det vanlige tastesettet med nummertaster, stjerne og firkant. De tastene som brukes mest i spillene til telefonen er "5" og "7", noe som er tydelig ettersom disse er uthevet for at de skal være lettere å treffe. Det er tross alt ikke mye som er mer irriterende enn å trykke inn feil knapp når man skal avslutte en dristig kombinasjon i Tony Hawk's ProSkater.

Ikke noe for venstrehendte
De som er vant til å skrive tekstmeldinger med begge hender vil nok møte en del problemer når de skriver på QD, ettersom det er veldig kronglete å bruke begge hendene når man skal skrive meldinger. Høyrehendte SMS-fanatikere som skriver med en hånd vil derimot like at nummertastene utelukkende er plassert på høyresiden, mens man kan bruke venstrehånden til å flytte markøren fremover når man skal skrive to bokstaver som er plassert på samme nummertast etter hverandre.

Det blir nesten unødvendig å si at de som er vant til å taste med venstrehånden bør styre unna denne modellen dersom man skriver mye tekstmeldinger.

Tastene til QD er harde, noe som gjør at man trenger bruke mindre kraft når man trykker dem ned, noe som sammen med en helt herlig respons gjør N-Gage til en drøm å spille på. Det at tastene i tillegg er buet oppover gjør at det skal mer til for å bomme på en knapp.

Vi savner imidlertid dedikerte volumtaster, ettersom det er upraktisk å måtte bruke spillenes egne menyer for å stille lyden opp og ned.

Alt i alt synes vi Nokia har gjort en glimrende jobb med designet til enheten, først og fremst på grunn av høytaleren og den hendige spill/minnekort-porten, men også fordi N-Gage QD er behagelig å holde i hendene og ser ut til å kunne ta i mot en god del mer bank enn forgjengeren.

Nokia N-Gage QD med abonnement

Nokia N-Gage QD

Nokia N-Gage QD med abonnement   Les mer »

Nokia N-Gage QD   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen