Nokia mener alvor i bilen

Nokia og bilstereoprodusenten Clarion har nå annonsert at de samarbeider om såkalt Terminal Mode. Forrige produsent som meldte seg på var Harman, selskapet bak blant andre JBL, Harman Kardon og Infinity. Fra før er også Alpine med på laget.

Gjennom Terminal Mode ønsker Nokia at innhold fra telefonen skal kunne gjøres tilgjengelig direkte på bilstereoen.

Det blir stadig vanligere med USB-tilkobling på bilstereoen, slik at minnepenner og telefoner i masselagringsmodus kan tilkobles for musikkavspilling. Nokias planer for Terminal Mode begrenser seg ikke til lyd.

Man ser for seg at blant annet applikasjoner fra applikasjonsbutikken Ovi Store skal kunne benyttes via dette grensesnittet på bilens underholdningssystem.

Tryggere og mer effektivt

Forkortelsene ITS og ADAS står for "Intelligent Transport Systems" og "Advanced Driver Assistance Systems". Begge deler nevnes i pressemeldingen.

ITS dreier seg blant annet om å effektivisere transportsektoren gjennom bruk av satellittnavigasjon og kommunikasjon. Dette virker i all hovedsak å være rettet mot yrkessjåfører.

I ADAS inngår blant annet ryggesensorer, kjørelys som tilpasser seg svinger og dagslys, og såkalt adaptiv cruise control.

Nøyaktig på hvilken måte Nokia ser for seg at disse samlebetegnelsene vil suppleres av en mobiltelefon tilkoblet med Terminal Mode nevnes ikke i pressemeldingen.

Sosial veimeldingstjeneste?

Skal man spekulere er det sannsynlig at de enorme mengdene lokasjonsdata som skal utnyttes. I dag fins det en GPS-mottaker i de fleste telefoner med prislapp på over 2000 kroner, og mange enda billigere telefoner har også slikt utstyr.

På grunn av raske mobilnettverk kan disse dataene lett gjøres tilgjengelige og benyttes til å sette sammen en slags kollektiv utgave veimeldingstjeneste som igjen GPS-navigasjonen i bilene og adaptiv cruise control kan dra nytte av.

I dag fins allerede TMC som er en sentralisert veimeldingstjeneste, men den avhenger av at noen aktivt overvåker veiene. Dermed er det først og fremst store hendelser og hendelser i de mest folketette strøkene som blir fanget opp.

Tomtom har delvis sosiale funksjoner innebygget i sine navigasjonsenheter, men for at disse skal fungere optimalt må disse tilkobles internett. Dermed kan det tenkes at potensialet for sosial veimelding er svært stort, med tanke på det voldsomme antallet enheter som alle har GPS og nettverksforbindelse.

I et nylig telefonintervju med Bjørn Ulfberg, visepresident for markedsføring og forbrukerinnsikt hos Nokia, ble vi fortalt at nye måter å bruke lokasjonstjenestene som allerede fins i telefonen står høyt på prioriteringslisten hos Nokia.

Nokia ser for seg at Terminal Mode skal bli en industristandard for grensesnittet mellom bilstereo og smarttelefoner, og det er derfor ikke utenkelig at dette vil bli noe som dukker opp fra flere hold fremover.

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen