Nokia med WLAN-mobil

Det er den nye Communicatoren 9500 som får mer fart i datatrafikken ved å bli levert med innebygd WLAN.

Det er åpning av 3GSM World Congress 2004 i den franske byen Cannes i dag. I den forbindelse har omsider Nokia tatt fram en telefon der trådløst Ethernet – WLAN – er innebygd.

Lang utvikling
Det har versert mer og mindre ubekreftede informasjoner om at Nokia har jobbet med å lage telefoner med kombinasjonen av GSM/IEEE 802.11 i de siste tre-fem årene. Kombinasjonen er en naturlig utvikling – særlig for data-intensive PDA-foner som Communicatoren. Nokia Communicator har fullt tastatur og bred skjerm. I lukket tilstand ser den ut som en litt gammelmodig klumpete mobiltelefon.

Det største problemet med å bygge inn Wi-Fi-støtte har vært størrelse og strømforbruk. Intel og Wi-Fi-pioneren Symbol slo sine ressurser – inkludert 200 millioner US dollar – sammen for et par år siden og satset på å utvikle brikkesett med mindre strømforbruk og vekt. Etter dette har vi sett WLAN til innebygging med bare noen gram vekt.

Tre-fire bånd
Ifølge nettstedet digi.no sa Ollila at den nye Communicator 9500 vil ha støtte for alle tre GSM-båndene i tillegg til Wi-Fi. Dermed kan den benyttes til datatrafikk i trådløse hotspots på flyplasser, hoteller etc.

I og med at Communicatoren er utstyrt med mikrofon og høyttaler og støtter standard programmeringsspråk, er det bare programvare som skal til for å gjøre den til en kombinert trådløs IP-telefon og en mobiltelefon.

Automatisk handover?
Og skal dette bli riktig elegant, må noen lage programvare som gir automatisk handover fra GSM-nettene til Wi-Fi-nett og omvendt.

Å kunne gjøre dette avhenger også av at telefonens radiodeler er laget slik at de ulike radionettene kan være oppe samtidig. Det er ingen selvfølge, men vi har ikke klart å finne ut hvordan dette er konstruert med 9500 riktig ennå. Den slippes på markedet først i tredje eller fjerde kvartal i år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen