Nokia med push-to-talk

Det er ikke mer enn et halvt år siden de store mobilprodusentene annonserte et samarbeid i utviklingen av en ny type samtaler over mobilnettet, kjent som Push-To-Talk (PTT). I løpet av den tiden har man fått satt sammen en felles standard og utviklet den nødvendige teknologien, og i dag kunne Nokia som første mobilprodusent trekke sløret av en PTT-kompatibel telefon.

Nokia 5140 er en oppfølger til den vann- og støtsikre Nokia 5100, men har fått en rekke forbedringer sammenlignet med forgjengeren. Foruten PTT kommer blant annet den nye telefonen med et innebygget 640x480 pikslers kamera med videofunksjon, og den har dessuten blitt utstyrt med EDGE-støtte for ekstra rask overføring av data ved sending og mottak av meldinger og surfing på nettet.

Den største nyheten er imidlertid PTT, som best kan beskrives som en walkie-talkie funksjon for mobiltelefoner. Man taster inn nummeret til den man vil snakke til og slår en spesiell knapp for å aktivere mikrofonen. Så er det bare å snakke inn beskjeden, som siden blir videresendt over GPRS-nettet og avspilt på mottaker-telefonens høyttaler

I likhet med walkie-talkie utstyr kan man kun snakke én vei av gangen, men man har til gjengjeld mulighet til å sende til flere brukere samtidig. Det mest aktuelle bruksområdet er utvilsomt i jobb-sammenheng, der man ofte er i situasjoner hvor man kun har behov for å overhøre fellesbudskap som blir sendt ut - helt til man blir adressert direkte. Både taxi og hotell-bransjen er aktuelle eksempler.

Nokia har allerede varslet at de kommer til å satse for fullt på Push-To-Talk. Det kommende året vil flere av selskapets telefoner, inkludert Symbian-modellene, komme med fullverdig PTT. Og fra og med 2005 vil samtlige av den finske produsentens telefoner på markedet være utstyrt med teknologien.

Som sin forgjenger, har Nokia 5140 blitt utstyrt med en rekke funksjoner tiltenkt aktive mennesker. Eksempelvis kommer telefonen med en Fitness Coach applikasjon som hjelper deg å bygge opp og holde styr på treningsprogrammet og har dessuten et digitalt kompass som viser himmelretningene. Til sist kan telefonen utstyres med et støt- og sprutsikkert headsett med egen PTT-knapp.

Nokia har enda ikke gått ut med prisinformasjon, men har kunnet røpe at 5140 vil dukke opp på det europeiske markedet i andre kvartal av 2004.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen