Nokia med ambisiøse GPS-planer

Nokia med ambisiøse GPS-planer

Nokia gir bort digitale kart som dekker 160 land, og bygger navigasjon inn i sine nye mobiltelefoner. Men det er bare en forberedelse til neste skritt i evolusjonen – lokasjonsbasert brukergenerert innhold.

- Vi skal ikke være noen innholdsleverandør, men vil være en servicetilbyder som gjør fremtidens tjenester mulig, sier Dr. Michael Halbherr til Mobilen.no. Halbherr er direktør for Nokias GPS-satsing, og leder det tyske selskapet Gate5, som nå eies av Nokia.

Verdensomspennende
Nokias karttjeneste kalles Nokia Maps, og kombinerer navigasjonsløsninger der alt informasjon du trenger ligger på mobilen, med en tjeneste som gjør at du kan hente oppdtarte kart og annen fersk informasjon fra Nokias egen server over Internett. Det finnes basiskart for 160 land, og veikart for navigasjon til 52 land. 

Flere land vil komme til, men det kan ta tid. Fremdeles er det deler av verden som ikke er dekket av noe elektronisk kart.

Tilpass  etter behov
Kartene er gratis, og du kan bruke ”Map loader” og laste ned kartene via en PC om du vil slippe GPRS-utgifter. Når kartene er lastet ned og plassert på et minnekort i mobiltelefonen kan du bruke dem så lenge og så mye du vil. 

Skulle du reise til et område du ikke har lagret på telefonen kan dette lastes ned og legges til. På den måten får du et kartutsnitt som dekker ditt behov, og du kan bruke den ledige minnekapasiteten på kortet til andre ting. 

Kjøper og gir bort
Nokia må betale lisens til NavTeq og Teleatlas for å få bruke deres kart. Å gi dem bort gratis høres derfor ikke umiddelbart ut som noen lukrativ plan. – Det er riktig at vi betaler lisens for kartene, men hvordan denne betalingen skjer vil jeg ikke gå inn på. Vi har tro på at tjenesten skal være lønnsom fra første sekund. Ved å gi bort kartene gratis regner vi med at ti ganger så mange laster ned og bruker kartene. Da vil flere også bruke tilleggstjenester som koster penger, tror Halbherr. – Kart og ruteplanlegging er allerede gratis på Internett, så da er det naturlig at det også er gratis på mobilen, legger han til. 

Innhold
Nokia regner imidlertid med å tjene penger på å slippe til tredjepartsleverandører med egenprodusert innhold. – Er du en idealist som vil gi oversikt over alle handikapvennlige restauranter i Oslo, så skal du få slippe til gratis. Men er du en kommersiell aktør må du betal for å få innpass, sier Halbherr. Han har stor tro på at brukergenerert innhold skal gjøre tjenesten attraktiv og lønnsom. 

Navigasjon
En av tjenestene Nokia selv tilbyr er navigasjon. Det betyr at du mot å betale en avgift kan bruke mobiltelefonen som fullverdig navigasjonssystem med ruteanvisninger og guiding. Lisensen varer i en måned, et halvt år, ett år eller tre år. - Den treårige lisensen koster bare 10-15 prosent mer enn den ettårige lisensen. I noen markeder vil lisensen være inkludert når du kjøper mobiltelefonen, sier Halbherr. 

I tillegg kan du kjøpe såkalte City Guides, som gir deg ekstra informasjon om byene du besøker. 
- Jeg regner med at de første tjenestene som kommer vil være rettet mot reisende, som er den gruppen som raskest tar i bruk de nye mulighetene som lokasjon gir. – Søk etter ledige hotellrom eller flyavganger er tjenester som kan dukke opp raskt, sier Halbherr.

Topografiske kart
Halbherr vil foreløpig ikke spå noe om når Nokia vil kunne tilby topografiske kart (terrengkart) for friluftsfolk. Han sier Nokia jobber kontinuerlig med å forbedre tilbudet, og at det vil komme bedre og bedre kart. – Vi ser på sjøkart og bykart med huspolygoner. Men når det gjelder topografiske kart er tilgangen foreløpig for liten. Vi lanserer en global tjeneste, og da må den fungere for alle. Vi kan ikke tilby topografiske kart bare til Norge, sier Halbherr. 

Gjennom Gate5 var Halbherr for øvrig involvert i utviklingen av finske ”Tracker” – en kombinasjonsløsning med sjøkart, bilnavigasjon og topografiske kart. Her er bilkartene forhåndsinstallert, mens sjøkart og topografiske kart lastes ned på samme måte som i løsningen Nokia Maps benytter.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen