Nokia lover 100 Mbps mobilnett i 2009

Alternativ tekst mangler

I Norge var vi litt sent ute med å bli kjent med tredjegenerasjons mobilnett (3G). Nå er det høyere overføringshastigheter som står for tur, og Nokia lover å ha klart det de kaller 3,9G i løpet av år 2009.

Teknologien finnene jobber med heter Super 3G eller LTE. Denne skal gi en teoretisk hastighet på hele 100 Mbit/s når du laster ned data og 50 Mbit/s når du sender ut data. Hvilken hastighet du vil få i praksis har ikke Nokia gått ut med.

LTE er et pakke-basert system. Det vil si at både tale og data sendes som datapakker, og dermed utnyttes frekvensene på en bedre måte enn i dagens nett.

I 2009 vil Nokia ha basestasjoner i salg, så vel som mobiltelefoner som støtter Super 3G eller LTE. Det fortalte Nokias tekniksjef Tero Ojanperä under et seminar i Helsingfors på fredag.

Det som kan bli et hinder for LTE er de store utbyggningskostnadene mobiloperatørene må belage seg på.

Den første planlagte oppgraderingen av dagens 3G-nett vil være HSDPA, som er ventet til Norge neste år. Dette krever kun en ny programvare i basestasjonene.

Så enkelt blir det ikke å implementere LTE. Denne teknologien vil kreve et kostbart bytte av antenner og annet utstyr i basestasjonene, skriver Digi.no.

HSDPA har en teoretisk fart på 14 MBit i sekundet, men vil i praksis gi 2-3 Mbit. I Sverige er HSDPA på plass allerede i løpet av året.

En annen teknologi som også er forventet å være på plass innen 2009 er mobil WiMax. Mobil WiMax vil ha en hastighet på maksimalt 75 Mbps, men i følge Yahoo kan du regne med å få en reell hastighet på mellom 1 og 4 Mbps med mobil Wimax. Her kan du lese mer om WiMax.

Før vi kan kalle et mobilnett 4G gjenstår mye arbeid. Først når hastigheter på minst 100Mbit kan oppnås i samme utstrekning og med samme bevegelsesfrihet som dagens mobilnett kan tilby snakker vi om 4G, ble det tidligere i år hevdet på konferansen til SICS, Swedish Institute of Computer Science.

(Kilder: Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen