Den neste Symbian-versjonen skal være fri for alle.
Den neste Symbian-versjonen skal være fri for alle. (Bilde: Symbian Foundation)

Nokia kjøper hele Symbian

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Symbian Foundation

I dag ble det kjent at Nokia vil kjøpe opp hele Symbian Limited, og gjøre Symbian-plattformen tilgjengelig for alle gjennom den nye organisasjonen Symbian Foundation.
Symbian Foundation har allerede en lang liste medlemmer. På listen finner du blant annet Nokia, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson, Fujitsu, Ericsson, NTT Docomo, Texas Instruments og en rekke store operatører.
Målsetningen er å lage en universalversjon av Symbian-plattformen som kan brukes av alle medlemmene. På sikt er det også planer om å frigjøre kildekoden, slik at hvem som helst kan bidra i utviklingen.
Styret i organisasjonen vil bli basert på hvor mange telefoner med den nye plattformen som selges av den enkelte. Styret i dag består av medlemmer fra AT&T, LG, Motorola, Nokia, NTT
Docomo, Samsung , Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas
Instruments og Vodafone.
MOAP, S60 og UIQ skal forenes.
MOAP, S60 og UIQ skal forenes.

Nokia har lenge vært den desidert største aksjonæren i Symbian Limited, med rundt 48 prosent eierandel. Nå vil produsenten kjøpe ut de resterende eierne.

Sony Ericsson, Panasonic, Telefonaktiebolaget LM Ericsson og Siemens har allerede godtatt budet, og Nokia forventer at også Samsung sier ja. Totalt vil Nokia betale 264 millioner euro (ca 2,1 milliarder kroner) for de resterende eierandelene.

Symbian blir sterkere, mye sterkere

Oppkjøpet kan i første omgang høres ut som et forsøk fra Nokia på å få Symbian-plattformen for seg selv. Dette er heldigvis veldig langt fra sannheten.

I dag kom nemlig også nyheten om at alle som bruker Symbian-plattformen, men med forskjellige grensesnitt, skal samarbeide om å lage en ny, universell plattform.

Den kommende plattformen skal kombinere Nokias S60, Sony Ericsson og Motorolas UIQ og japanske NTT Docomos MOAP-grensesnitt. Utviklingen vil skje via den nystartede organisasjonen Symbian Foundation, som allerede har de fleste store mobiloperatører på medlemslisten. Arbeidet skal etter planen starte i første halvdel av 2009, og den første ferdige versjonen av plattformen skal være klar i begynnelsen av 2010.

I praksis kan dette bety at du både vil kunne lage og finne programvare som fungerer på tvers av mobilmerkene. Kvaliteten på programmene vil bli bedre, og utvalget vil bli større, ettersom det ikke lenger trengs tid til å konvertere programmene til de forskjellige menysystemene. Selve plattformen vil selvsagt også nyte godt av flere utviklere på laget, og at godsakene fra alle tidligere Symbian-varianter kombineres.

Plattformen skal også være bakoverkompatibel, slik at du kan bruke programvare fra tidligere Symbian-versjoner.

Google Android
Google Android

Skremt av Android?

Det ligger i kortene at avgjørelsen om å gjøre Symbian mer universelt, er et grep for å beholde den dominerende markedsposisjonen operativsystemet har.

I dag finner du Symbian på nesten sju av ti smarttelefoner på markedet. Mye av årsaken er at det ikke finnes særlig mange konkurrenter. På andreplass finner du Microsoft Windows-baserte modeller, som utgjør circa 13 prosent av markedet mens RIMs Blackberry-plattform på tredjeplass har rundt 10 prosent.

Det er imidlertid en hær av trusler på vei. Googles Linux-baserte Android har for eksempel vakt mye oppsikt, og er både åpent for alle og tungt på funksjoner. Microsoft har også viftet med herskeflagget og uttalt at de kommer til å ha 40 prosent av markedet i 2012, ikke minst på grunn av potensielle suksesstelefoner som HTC Touch Diamond. Ellers ventes det at også Iphone vil stjele stadig flere mobilbrukere, både folk som er vant med vanlige mobiler eller smarttelefoner.

Vil frigjøre kildekoden

Det er ikke bare gjennom Android at Linux inntar mobiltelefonene. I tillegg til mindre distroer har du også Openmoko Linux, som gir brukeren tilgang til mesteparten av koden på telefonen. Dette vil bidra til at alle som bruker plattformen, også er potensielle utviklere, og operativsystemet vi kunne forbedres gjennom felles dugnad. Den samme ruten som Linux på vanlige datamaskiner har gått, med andre ord.

Symbian Foundation har også denne brukergruppen i bakhodet. Allerede fra lanseringen av den kommende Symbian-versjonen vil deler av kildekoden være tilgjengelig for alle. Etterhvert skal mesteparten av koden gjøres åpen, slik at alle kan bidra i utviklingen. Koden vil bli gjort tilgjengelig under EPL(Eclipse Public Lisense).

Vil du lese mer om Symbian Foundation kan du gå inn på organisasjonens egne hjemmesider.

(Kilder: Nokia, Symbian Foundation, Sony Ericsson)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen