Picture 1
Picture 1

Nokia har kjøpt Trolltech

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Trolltech

Trolltech startet opp i 1994, og har hovedkvarter i Oslo. Selskapet er mest kjent for to produkter: Qt og Qtopia.
Qt er et utviklingsverktøy som gjør at du kan lage programvare for flere operativsystem for datamaskiner og mobiltelefoner, uten å skrive mer enn én kildekode. Et par klikk er alt som trengs for å konvertere programvaren fra Windows til Linux. På listen over programmer som er bygd i Qt finner du blant annet Google Earth og Opera.
Qtopia er en Linux-basert, åpen plattform for mobiltelefoner. I dag bruker over 25 telefonmodeller denne plattformen.
I 2006 lanserte Trolltech telefonen Greenphone, en billig mobiltelefon med komplette utviklerverktøy for Qtopia under skallet. Hensikten var å stimulere flere til å utvikle åpen programvare for mobiltelefoner. Telefonen er nå tatt ut av produksjon.
I dag har Trolltech 5000 kunder i over 60 land, og har 250 ansatte. Omsetningen i første halvår i fjor lå på 99,9 millioner kroner.

Nok en gang er Nokia ute på shopping. I dag kjøpte den giganten opp den norske programvareprodusenten Trolltech, etter å ha ligget i forhandlinger siden september.

Dette kan få stor betydning for hva vi kommer til å få se fra Finland fremover. Èn ting er at Qtopia, som er Trolltechs åpne Linux-plattform for mobiltelefoner nå ligger i hendene på Nokia.

Det som imidlertid er mest interessant er utviklingsverktøyet Qt, som blant annet ble brukt for å lage nettleseren Opera.

Vil fjerne barrierene

I presentasjonen fra Nokia legges det vekt på at produsenten skal fjerne barrierene mellom de forskjellige operativsystemene. En mobiltelefon skal kunne snakke like flytende med en Mac som med en Windows-maskin. Til dette formålet er Qt et helt perfekt verktøy.

I Qt trenger nemlig ikke programmereren mer enn én utvage av kildekoden for å lage programvare som fungerer både på Mac, Linux, Windows og mobilplattformen. Når koden er ferdig skrevet, trengs det bare et par klikk å lage versjoner for hvert av operativsystemene.

Ifølge Nokias pressemelding skal oppkjøpet få fart på utviklingen av programvare som fungerer like bra på både internett, mobiltelefoner og datamaskiner.

Nokia har det siste året lansert et nettsted for salg av musikk og spill, de har avduket fildelingstjenesten Mosh, og de har kjøpt Youtube-klonen Twango. Trolltechs programvare vil trolig komme veldig godt med når produsenten skal sy sammen det enorme spekteret av programvare og tjenester de etterhvert har bygd opp.

(Kilder: Nokia, Trolltech, TheInquirer)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen