Qt er et kraftig utviklingsverktøy.
Qt er et kraftig utviklingsverktøy.

Nokia gir ut Qt under LGPL

Qt

Qt er et utviklingsverktøy som gjør at du kan lage programvare for flere operativsystem for datamaskiner og mobiltelefoner, uten å skrive mer enn én kildekode. Et par klikk er alt som trengs for å konvertere programvaren fra Windows til Linux. På listen over programmer som er utviklet med Qt finner du blant annet Google Earth og Opera.

Det er knapt ett år siden Nokia kjøpte opp det norskbaserte selskapet Trolltech, og dermed fikk kloa i både operativsystemet Qtopia og det mektige utviklingsverktøyet Qt – som blant annet ble brukt for å lage nettleseren Opera.

Det sterkeste kortet Qt stiller med er at det ikke trengs mer enn én utgave av kildekoden for å lage programvare som fungerer både på Mac, Linux, Windows og mobilplattformer. Når koden er ferdig skrevet, trengs det bare et par klikk å lage versjoner for hvert av operativsystemene.

Fritt frem for alle

Nå annonserer Nokia at Qt-programvaren blir gjort tilgjengelig under GPL (General Public License). Dette betyr kort sagt at den blir gratis, og at den kan brukes av hvem som helst. Tidligere var den kun gratis for utviklere av åpen programvare, men nå kan altså spillbransjen og andre kommersielle aktører ta den i bruk.

Det er ikke det første steget Nokia tar ut i åpenheten. En av de mest interessante hendelsene på mobilfronten i fjor, var at produsenten kjøpte opp hele Symbian, og inviterte alle som ville være med til å lage en ny, åpen versjon av plattformen.

Qt kan hentes ned fra Qtsoftware.com.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen