Nokia E90 Communicator

(Alle bilder: Simen Willgohs)
(Alle bilder: Simen Willgohs)

Nokia E90 Communicator:

Slutten av andre kvartal 2007
Pris: ca. 8000 kroner

Dimensjoner: 13,2 x 5,7 x 2,0 cm, 210 gram

Teknologi: GSM 850, 900, 1800, 1900, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi.

Maskinvare: Blåtann v2.0, mini-USB, 128 MB ROM, støtte for MiniSD-minnekort.

Batteri: Tale GSM: 5 timer. Hviletid GSM: 14 døgn.

Skjerm: Innerskjerm: TFT, 16,7 millioner farger, 800 x 352 piksler. Ytterskjerm: TFT, 16,7 millioner farger, 240 x 320 piksler.

Kamera: 3,2 megapiksler, blits, autofokus.

Programvare: Series 60 v3. Mp3-spiller, videospiller, QuickOffice, Nokia S60 Browser, Maps, Nokia Intellisync, Nokia Office Tools, VoIP, WorldMate, Wireless Presenter, ActiveNotes

(Amobil/Barcelona) Ingen telefonserie hos Nokia er eldre enn Communicator-serien. Siden Nokia 9000 ble lansert på slutten av 90-tallet, har det rullet ut fem forskjellige Communicator-versjoner fra Nokias hovedkontor i de finske skoger. Og E90 er nummer seks i rekken.

Men utviklingen fra fjorårets 9300i til dagens E90 er kanskje et større skritt fremover for serien enn alle de andre modellene til sammen.

E90 er for eksempel den første Communicatoren som bruker Series 60-operativsystem. E90 er også den første Communicatoren som bruker samme system i ytterskjermen som i innerskjermen.

For eksempel kan du nå starte et program på utsiden av telefonen for så å åpne telefonen og fortsette å bruke programmet på innerskjermen. På tidligere Communicator-telefoner har slik overgang ikke vært mulig, og E90 vil dermed gjøre bruk av funksjoner og programmer langt enklere enn tidligere.

At E90 bruker Series 60 medfører også at E90-brukere får tilgang til enorme mengder programvare. Selv om skjermoppløsningen på E90 er høyst uvanlig, lover Nokia at vanlige Series 60-programmer vil fungere på telefonen.

Tidligere Communicatorer, som bruket et eget operativsystem kalt Series 80, hadde tilgang til et begrenset antall programmer som følge av at systemet kun var brukt av et fåtall telefoner. Den store tilgangen til programvare gjør at E90 kan bli aktuell for langt flere personer enn tidligere Communicator-modeller.

(Klikk for større bilder)

Mobilt kontor i praksis
Nokia kunne også forsikre oss om at tidligere Communicator-brukere ikke vil føle at de "mister" noe ved å gå over til E90. Epostleseren er fortsatt en av de, om ikke den, mest avanserte du kan få på mobiltelefoner i dag, og den medfølgende QuickOffice-programvaren sørger for at du kan åpne, redigere og lage nye Office-filer rett på telefonen.

En vel så viktig funksjon er Active Notes. Dette er en avansert notatfunksjon, som lar deg lagre ideer, tanker, avtaler og annet som ikke får plass mellom ørene. Men i motsetning til enkle notatblokker kan du her på enkel måte legge inn kontaktinfo til den du skal møte, media som er relevant eller andre vedlegg som måtte være nødvendig.

Og, som nevnt i lanseringsnyheten, så vil E90 få samme GPS-løsning som N95 og 6110. Dermed er Communicatoren vel så mye til nytte i bilen som på kontoret.

Series 60 i Communicator-versjon.
Series 60 i Communicator-versjon.

Teknomonster med stor M
Men det er ikke bare Series 60-støtten som gjør E90 overlegen. Telefonen har både HSDPA, Wi-Fi, GPS og firebåndsstøtte. Kort forklart skal du lete lenge etter en mer avansert telefon.

Men; dette går ut over størrelsen og vekten. Med 210 gram over baken, en lengde på 13,2 cm, en bredde på 5,7 og en tykkelse på 2 cm er E90 rett og slett svær, og en god del større enn forgjengeren 9300i. Det ligger i kortene at en så avansert telefon nødvendigvis ikke er noen lettvekter, men størrelsen er i dette tilfellet et problem.

Ser vi bort i fra størrelsen er designet radikalt forbedret på E90 fra tidligere Communicatorer. Mens skjermen på tidligere modeller har vært litt løs i festet, kan skjermen i E90 "låses" i tre ulike posisjoner; lukket, åpen i 90 grader og åpen i 180 grader. Skjermfestet er også langt mer solid enn det var på forgjengeren 9300i.

En annen forbedring er tastaturet. Tastene er uthevet fra telefonen, og har noenlunde samme fasong som dem på bærbare datamaskiner. Nokia har også fått på plass bakgrunnsbelysning på tastene, som gjør dem synligere når du jobber i mørke omgivelser.

Selve tastaturet er et helt standard QWERTY-tastatur, med mulighet til å skrive både æ, ø og å. Over standardtastene og rundt på siden finner du diverse snarveisknapper som tar deg direkte med til mye brukte funksjoner som epostleser, nettleser, programmer osv.

Siden E90 ikke har trykkfølsom skjerm har Nokia prioritert å gi god plass til en styrepinne på høyre side. Denne fungerer akkurat som styrepinnen på vanlige Series 60-telefoner. I enkelte programmer, som nettleseren, vil du få opp en musepil, akkurat som på datamaskinen, slik at det blir lettere å navigere seg gjennom nettsider.

Nokia har også valgt å gå vekk fra sin proprietære Pop-portløsning og heller ha USB-inngang under telefonen. Og en siste gladnyhet; E90 kan faktisk vibrere når den ringer.

Og nevnte vi at telefonen har et 3,2 megapikslers kamera med autofokus?

Communicator-serien fra 9000 til 9300i. E90 under.
Communicator-serien fra 9000 til 9300i. E90 under.

Dyr, veldig dyr
Som du sikkert forstår så kommer E90 til å bli dyr. Veldig dyr. Nokia mener telefonen vil koste i underkant 800 euro, noe som tilsvarer vel 8000 kroner i Norge inklusive avgifter. Telefonen kommer på markedet til sommeren. Innen den tid vil Amobil selvfølgelig være på plass med en mer fyldig og utfyllende test.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen