Sniktitt
Nokia E71 er ikke særlig stor. (Bilde: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Nokia E71

Nokia E71:

Formfaktor: Fulltastatur
Størrelse: 11,4 x 5,7 x 1 cm, 126 gram
Plattform: Symbian S60
Skjerm:
2,36", 320 x 240 bildepunkter, 16 millioner farger
Nettverk: GSM 850/900/1800/1900
Internett: Edge, 3G, HSDPA (3,6 MBPS)
Trådløs teknologi: AGPS, WiFi, Bluetooth m/ A2DP
E-post:
POP3, IMAP4, Exchange
Internminne:
110 MB
MInnekortstøtte: MicroSD (opp til 8 GB)
Nettverk:
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, blits

Nokia E71:

Formfaktor: Fulltastatur
Størrelse: 11,4 x 5,7 x 1 cm, 126 gram
Plattform: Symbian S60
Skjerm:
2,36", 320 x 240 bildepunkter, 16 millioner farger
Nettverk: GSM 850/900/1800/1900
Internett: Edge, 3G, HSDPA (3,6 MBPS)
Trådløs teknologi: AGPS, WiFi, Bluetooth m/ A2DP
E-post:
POP3, IMAP4, Exchange
Internminne:
110 MB
MInnekortstøtte: MicroSD (opp til 8 GB)
Nettverk:
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, blits

Mandag lanserte de telefonen, tirsdag fikk vi prøve den. Nokia E71 er den lenge ventede og ikke minst etterlengtede oppfølgeren til Nokia E61i, Nokias alternativ for deg som trenger både fullt tastatur og tilnærmet normalt telefondesign i ett.

E71 kommer også i svart.
E71 kommer også i svart.

Riktignok kommer telefonen ett år etter at E61 kom på markedet. Hvorfor det har tatt lang tid å få på plass en erstatter vil ikke Nokia si noe om, men når man ser på telefonen kan man skimte årsaken. E71 er nemlig kun 1 cm tykk, og generelt mye mindre enn forgjengeren.

Det til tross, Nokia har fått plass til både fullt tastatur, snarveistaster og 2,36 tommers bredskjerm. Dette er omgitt av metalldeksel, kun avbrutt av sort eller hvit hardplast.

Endelig versjon vil også få norsk tastatur.
Endelig versjon vil også få norsk tastatur

Tastene imponerer

Når Nokia først har krympet størrelsen var vi svært spente på hvordan tastene ville være. Som regel betyr mindre telefon og mindre taster også mindre komfort og mindre handlefrihet over tastene. Utrolig nok så er førsteinntrykket vårt av tastene på E71 bedre enn det vi husker fra E61i. Hva dette skyldes er vanskelig å si etter ti minutter med utprøving, men at tastene stikker mer ut og har mer markerte mellomrom kan være en årsak.

Og det stopper ikke der. Også snarveistaster og piltast får øyeblikkelig godkjent-stempel. Hva Nokia har gjort her er vanskelig å si, men bra er det i alle fall.

Det som derimot kan virke å lide litt av at telefonen er så tynn er skjermen. Riktignok sier Nokias spesifikasjonsark 2,36 tommer. Men i forhold til områdene rundt og størrelsen på telefonen forøvrig er vi ikke videre imponert.

Den
Den "nye" hovedmenyen. Hentet inspirasjon fra 3310 til ikonene kanskje?

Men totalpakken er som sagt imponerende. Med dybde på én cm og bredde på 5,7 cm mot E61i sine 7 cm er dette en imponerende utvikling.

Teknisk avansert

Utgang for USB er nesten selvsagt.
Utgang for USB er nesten selvsagt.

Det er heller ikke til å komme unna heller at Nokia E71 er litt av et romskip i mobilsammenheng når det gjelder spesifikasjoner. Super-3G, 3G, Edge gjør at du alltid får den beste hastighetene når du bruker internett i mobilnettet, GPS gjør at du kan navigere med telefonen, Wi-fi gjør at du kan koble deg til trådløse nettverk. I tillegg kommer firebåndsstøtte, 110 MB internminne, 3,2 megapikslers kamera, Bluetooth 2.0 og en hel del mer. Skulle vi skrevet om alt dette og mulighetene det åpner for ville vi brukt en god A4-side ekstra.

I stedet er det all grunn til å snakke om det som ikke står i spesifikasjonsarket - nemlig forbedringene i S60-plattformen som E71 bringer med seg.

3,2 megapiksler og autofokus.
3,2 megapiksler og autofokus.

Sirkel erstattes av hus

En av de større endringene er de som finnes på skrivebordet, eller det Nokia fra nå av ønsker å kalle for "Home-screen". Som en ser har Nokia byttet ut den karakteristiske S60-knappen med et lite hus som også skal symbolisere dette, og trykker du dobbelt på denne kommer skrivebordet automatisk opp.

I tillegg til "Home screen"-tast har Nokia gitt plass til snarveistast til kalender, meldinger/e-post og telefonbok. Ifølge Nokia har de gjort en undersøkelse som viser at dette er de mest brukte funksjonene på selskapets E-telefoner, og at de derfor trenger en snarveistast.

En av nyhetene på skrivebordet er at tapte anrop, meldinger, og status for mobilsvar er lagt helt ned på skjermen. Nå kan du også navigere deg over hvert ikon og så få opp informasjon direkte om hvem som ringte når, hvem meldingen er fra og så videre.

Forstår bokstaver

En annen nyhet er at telefonen nå automatisk slår opp i telefonboken når du skriver et nummer. I tillegg sjekker telefonboken opp mot både nummer og navn, slik at kombinasjonen 486 også blir "gun", og telefonen vil hente opp Gunnar, Gunnhild eller Hergun Trykkeri.

En tredje godsak er dobbelskjerm-funksjonen. På E71 kan du nemlig skifte mellom to skjermbilder - og det kun med ett enkelt tastetrykk. Poenget med dette er at du skal kunne ha to skrivebord på telefonen, en for privatbruk og en for arbeidsbruk.

Noen av nyttefunksjonene.
Noen av nyttefunksjonene.

På testeksemplaret vi fikk prøve var dette illustrert ved at det ene skjermbildet var stivt oppstilt med kalender, e-post, ulike nytteprogram i snarveismenyen og en rekke gjøremål som var forfalt. Det andre skjermbildet derimot hadde en palmestrand som bakgrunn, musikkspiller, nettleser og radio på snarveismenyen og var klinisk ren for jobbrelaterte programmer.

E-postleseren på E66 er lik den på E71.
E-postleseren på E66 er lik den på E71.

Praktisk dersom man har en stresset hverdag og ønsker å glemme jobben i blant, eller dersom man har to jobber å holde atskilt.

Ny e-postleser

Utover dette har Nokia oppgradert både kalender og e-postleser.

Ingen tvil om hva Nokia ønsker å formidle.
Ingen tvil om hva Nokia ønsker å formidle.

Nyhetene i kalenderen er blant annet at avtaler kommer opp på månedsvisning i en egen kolonne, og at det å lage oppføringer blir langt mer intuitivt enn tidligere. Som før så dukker dagens oppføringer opp på skrivebordet.

E-postleseren har fått en totaloverhaling. Ifølge Nokia har målet vært å gi e-postleseren samme funksjonalitet og brukervennlighet som brukeren kjenner fra datamaskinen. Dermed fremstår e-postleseren langt mer som et eget program nå enn før, med en egen meny fylt med forskjellige valg. Deriblant innboks, postmapper, søk, kontaktdatabase, synkronisering med mer.

I innboksen vil epost nå ikke bare listes opp etter dato, men også kunne kategoriseres i grupper deretter. Nokia sier også at de har forbedret oppsett-verktøyet og med det fått på plass støtte for 1000 ISP-er i tillegg til de mest kjente: Gmail, Windows Live og Yahoo Mail.

Målet er enkelt og greit å få flere til å bruke e-post. Ifølge Nokia fins det vel 1,5 milliarder e-postbrukere i verden, hvorav omtrent 700 millioner av disse bruker e-post i jobbsammenheng. Kun to prosent av disse bruker mobilen til å sende og motta e-post, så Nokia tror potensialet er stort.

I butikkene i ferien

Nokia E71 skal komme i butikkene allerede i slutten av juli, og skal dermed være i salg når fellesferien går mot slutten. Det kan være en idé å legge av litt feriepenger til dette, E71 får nemlig en pris på 350 euro før skatt, eller rett under 3000 kroner. Vi kommer tilbake med en test når den tid kommer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen