Test

Nokia E66

Tidlig i juni lanserte Nokia to nye modeller i E-serien. Dette er mobiler som er skreddersydd for forretningslivet. Vi har tidligere testet E71, som har et fullt qwerty-tastatur. Nå er E66 på testbenken, som mangler fullt tastatur men ellers har de samme egenskapene som storebroren.

Design og brukervennlighet

Form: Skyvedesign
Størrelse:
10,8 x 5,0 x 1,36 cm
Vekt: 121 gram
Skjerm: TFT, 2,4 tommer, 240 x 320 piksler, 17 millioner farger (1,67 * E7)
Snarveistaster: Stemmeoppringing, volum, kalender, adressebok, meldinger.
Uttak: 2,5 mm minijack, Micro-USB
Inngang: Nokias proprietære ladekontakt, Micro-USB
Kortplass: MicroSD (2 GB følger med)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: S60 3rd Edition, Feature Pack 1
System: Symbian v. 9.3
Meny: Rutenett/lister

Firmware: 100.07.78
Pris: ca 3600 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Liten og nett telefon
 – Stilren design
 – Gode taster
 – Kan skille mellom jobb og privatliv

dsad
 – Tiltrekker seg fingermerker

Liten og eksklusiv

På E66 skyver du skjermen opp for å avduke tastaturet. Telefonen er overraskende tynn til å ha en slik skyvedesign, og måler bare 1,36 centimeter over baken. Ellers er E66 en god del smalere enn E71, og litt kortere når den er skjøvet sammen.

Telefonen veier voksne 121 gram. Årsaken til dette er at den er laget i gode materialer, så til gjengjeld får du en telefon som virker eksklusiv og solid. Det synes vi er verdt den ekstra vekten.

Skjermen er rammet inn i blankt metall. På baksiden finner du et stort bakdeksel som også er laget i metall, med inngraverte prikker over hele dekselet akkurat som på for eksempel Nokia E51. Resten av telefonen er utført i plastikk av den harde typen med en glatt overflate.

Det er aldri tvil om at det er en forseggjort telefon du har i hendene. Materialvalget er helt klart tilfredsstillende for de kvalitetsbevisste.

E66 har en svært blank skjerm. (Foto: Einar Eriksen)
E66 har en svært blank skjerm. (Foto: Einar Eriksen)
Tastesettet er svært enkelt å skrive på.
Tastesettet er svært enkelt å skrive på.
Bakdekselet er laget i metall.
Bakdekselet er laget i metall.

Salgspakken til E66 er rød på sidene, og denne fargen går igjen flere steder. Det følger med en bæreveske som er rød innvendig, en bærerem som er rød på innsiden, samt at telefonens av/på-tast på toppen er rød.

E66 er absolutt ikke fremmed for fingermerker. Det får telefonen til å se litt udelikat ut dersom du ikke pusser den jevnlig.

Fantastiske taster

Talltastene til E66 er et prakteksempel på hvordan skikkelig gode taster skal lages. Skriving av SMS og e-post går lynraskt og smertefritt.

Tastaturet er ikke spesielt stort, men tastene er så godt opphøyde at du kjenner hver enkelt tast med tommelen slik at det er lett å treffe. I tillegg er tastene myke og behagelige, samtidig som de verken er for lette eller for tunge å trykke ned. Navigasjonstasten er også godt opphøyd og lett å bruke.

Resten av tastene på den øverste delen av telefonen er litt mer vriene. De er nemlig nesten helt flate. Når du skal treffe slettetasten er det for lett å treffe nederste delen av navigasjonstasten, og resten av tastene krever litt tilvenning for at du ikke skal treffe en av nabotastene halvparten av gangene.

Det viktigste er likevel at det går raskt og smertefritt å skrive på selve talltastaturet, og totalt sett er vi derfor godt fornøyde med tastesettet til E66.

Smart operativsystem

Under panseret til E66 finner du menysystemet S60, som kjører oppå Symbian OS. Det gjør at E66 til en smarttelefon, akkurat som alle Nokia-mobiler i E- og N-seriene. En av fordelene med S60 er at du kan kjøre flere programmer samtidig. En annen fordel er at du kan legge til egne avanserte programmer, som for eksempel kartprogrammer, fotoalbum og videospillere.

Guide til S60 »

Men mye er nytt i E66. E-serien består av forretningstelefoner, og nå har Nokia gjort flere større grep for å tilpasse nykommeren til de som bruker telefonen i jobbsammenheng.

Den vanlige menytasten har for eksempel blitt erstattet med en tast som bærer et hus-symbol, og den har en litt annen funksjon enn tidligere. Når du trykker på tasten mens du er i menyene eller i et program, går du direkte til startskjermen ("home screen") i stedet for til hovedmenyen, og deretter trykker du enda en gang for å åpne menyen. Dersom du bare vil minimere et program, har det nå blitt enklere ved at det bare kreves ett tastetrykk.

På fremsiden finner du snarveier til de mest brukte proffunksjonene.
På fremsiden finner du snarveier til de mest brukte proffunksjonene.

Ellers har E66 fått en større overhaling i menyene. Den viktigste forandringen er toskrivebordsløsning, som vi kjenner fra en rekke Linux-distribusjoner til PC-en. Her kan du velge mellom to forskjellige skrivebord, der det ene er spesialtilpasset jobben mens den andre er beregnet for privat bruk. Når du forlater jobben kan du enkelt skifte modus, og e-postsnarveien og gjøremålene i kalenderen erstattes med for eksempel musikkspilleren.

I ventemodus finner du en rekke med snarveier, som du selv kan skreddersy etter behov. Vi legger merke til at deknings- og batterimåleren har fått nye symboler, som viser opptil åtte forskjellige nivåer.

Når du mottar en tekstmelding dukker det opp et ikon nederst på skjermen, i stedet for at du får en stor beskjed som dekker hele skjermen. For å åpne tekstmeldingen er det bare å trykke i midten av navigasjonstasten, siden ikonet automatisk markeres.

Utenom dette har generelt menyvalg blitt flyttet på og organisert i nye grupper. Det gjør at det nye systemet oppleves mer intuitivt. De fysiske snarveistastene til telefonbok, kalender og meldingsfunksjonen gjør samtidig de viktigste funksjonene lett tilgjengelige.

Skjermen er skarp og god.
Skjermen er skarp og god.

Grei skjerm

E66 har en større skjerm enn de fleste mobiler i dag, men for en fullblods smarttelefon er allikevel ikke 2,4 tommer all verden. Du får en grei oversikt i både nettleseren og e-postleseren, og en god detaljgjengivning når du for eksempel titter på bilder. Samtidig skal det nevnes at de fleste smarttelefoner med Windows Mobile har større skjermer, som i tillegg er trykkfølsomme. Men de er selvfølgelig ikke like lommevennlige som E66.

Skjermen har en oppløsning på 240 x 320 piksler, og en fargedybde på 16 millioner farger. Det gjør at bildet er skarpt og bildene på skjermen får naturlige farger.

Salgspakken til E66 innholder det meste:

  • Lader
  • USB-kabel
  • Stereo-øreplugger med håndfri-funksjon
  • Bæreveske
  • Bæresnor (passer til håndledd, ikke hals)
  • Brukermanual

Det eneste vi savner er en overgang til vanlige hodesett med 3,5 millimeters minijackplugg.

Nokia E66 med abonnement

Nokia E66

Nokia E66 med abonnement   Les mer »

Nokia E66   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen