Nokia E65

Annonsør­innhold
Les hele saken »
(Alle foto: Marius S. Eltervåg)
(Alle foto: Marius S. Eltervåg)

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,5 x 4,9 x 1,5 cm
Vekt: 115 gram
Form: Skyvbart tastesett
Skjerm: 2,2 tommer
Snarveistaster: Volum, taleopptaker, blyanttast
Kamera: 2 Megapiksler (1600 x 1200 punkter)
Uttak: POP-port
Eksternt antenneuttak: Nei
Pris: ca. 3500 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi

Nokias E65 er ment som en forretningstelefon, og har fått et enkelt og stilrent skyvedesign.

Kvalitetsfølelsen er upåklagelig, og telefonen har verken slark eller knirkelyder. Batteridekselet er dekket av imitert skinn, noe som gjør telefonen svært behagelig å holde, i tillegg til at det hindrer at den sklir på stuebordet. Telefonen føles mer eksklusiv enn modeller med vanlig plastoverflate.

E65 har kun ett uttak, og det er POP-porten. Det er ingen minijack-plugg, noe som betyr at du må investere rundt 60 kroner i en overgang dersom du vil bruke ditt eget hodesett når du hører på musikk.

Tastesettet til telefonen er et av de mest kompakte vi har sett. Faktisk finner du 15 taster i tillegg til de vanlige nummertastene. Mange av disse kan skreddersys, slik at du alltid vil ha en tilgjengelig snarvei. På siden av telefonen finner du volumtaster, samt en knapp for å ta opp tale og en for å kopiere tekst.

Nummertastene er responsive og behagelige å bruke, og det skal mye til å få såre fingre selv om du er en hyppig bruker av både e-post og tekstmeldinger.

Ettersom navigasjonspanelet er så kompakt, kan det tenkes at de med store fingre vil slite litt. Det anbefales derfor e å prøve telefonen i noen minutter før du drar visaen, for å se om den passer til dine fingre.

Dekselet må av for å skifte minnekort
Dekselet må av for å skifte minnekort

Sporet for minnekort er plassert under bakdekselet, slik at du må av med dekselet dersom du skal ha minnkortet ut for å plassere det i en kortleser eller lignende. Bakdekselet er imidlertid svært enkelt å ta av og på, så dette er ikke noe stort minus. Mange vil nok også foretrekke denne løsningen, ettersom du ikke risikerer at det kommer støv og smuss inn i elektronikken.

Til tross for at E65 byr på et betydelig lass med teknologi og funksjoner, har den fått rimelig beskjedne mål: 10,5 x 4,9 x 1,5 cm. Vekten på 115 gram vil ikke være noe problem for de som er vant med profftelefoner – som stort sett veier like mye eller mer.

Alt i alt er vi svært fornøyd med designen. Nokia har laget en modell som både føles eksklusiv og er behagelig å bruke, en kombinasjon som ikke er så altfor vanlig i dag.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 16 millioner farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter (QVGA)
Operativsystem: Symbian OS 9.1
Meny: Series 60 3rd Edition
Tekst: T9, Vanlig skrivemåte
Firmware: 1.0633.14.01

Slik vurderer vi

God skjerm
E65 har fått en 2,2 tommers TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter. Fargedybden er på 16 millioner farger.

Skjermen gir et skarpt og fint bilde, og kan vise massevis av detaljer uten at det ser rotete ut. Dette er en fordel både når du navigerer i menyene, leser tekstmeldinger eller plotter inn begivenheter i kalenderen.

Telefonens operativsystem er Symbian 9.1, som er Nokias mest avanserte plattform. Dette betyr ikke at du må være en innbarket proffbruker for å forstå deg på telefonen.

Du finner nemlig menysystemet Series 60 3rd Edition, som sannsynligvis er det mest brukervennlige systemet for smarttelefoner. Det kreves riktignok et par timer for å sette seg inn i hvordan det fungerer, særlig dersom du aldri har hatt en avansert telefon før. Når du først har lært deg oppsettet er det imidlertid ingenting å utsette på verken logikk eller brukervennlighet.

Series 60 3rd Edition lar deg også forandre på det aller meste. Avanserte brukere har gjerne et favorittoppsett, både når det kommer til snarveistaster og rekkefølge på menyikonene. E65 byr på tre egne taster som kan dedikeres til valgfrie funksjoner, i tillegg til at du kan legge inn fire snarveier i selve navigasjonstasten. Menyikonene flytter du lett til posisjoner som passer for deg.

Aktivt skrivebord er også på plass, noe som er svært praktisk i en arbeidstelefon. Aktivt skrivebord betyr at notater, huskelapper og andre kalenderhendelser i vises i skjermbildet uten at du trenger gå inn i noen undermenyer. Her kan du også legge snarveier til funksjonene du bruker oftest.

E65 leverer en bra pakke både når det kommer til skjerm og menyer. Det skal mye til å gjøre systemet uoversiktlig, og at det ser pent ut skader heller ikke.

MASKINVARE OG TILBEHØR

Batteri: 6 timer
Høyttaler: Mono
Minne: 50 MB internt
Kortplass: MicroSD
Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0

Slik vurderer vi

Å navigere i menyene til E65 er ikke noe problem, ettersom responsen er veldig god. Ventetiden for å åpne programmer eller multimedieinnhold er sjelden på mer enn ett sekund, noe som absolutt er godkjent for en smarttelefon.

Internminnet i telefonen er på 50 MB. Dette holder til et lass med kontakter, meldinger og lignende, men du kommer til kort dersom du vil bruke telefonen som musikkspiller. Da må du belage deg på å investere i et microSD-kort. Støtte for hotswap gjør at du kan skifte minnekortet uten å slå av telefonen.

I pakken følger det med datakabel, som etter vår mening er den desiderte beste måten å overføre filer på. Dette gir deg både høyere hastigheter og mer stabil overføring enn å bruke trådløse teknologier.

Når du kobler E65 til en datamaskin kan du velge å vise telefonminnet som en ekstern harddisk, noe som ikke krever ekstra programvare. Dette fungerer smertefritt selv om du bruker maskiner som ikke har Windows.

Har du en Windows-maskin er det imidlertid å anbefale å bruke PC Suite-modus, som gir deg kontroll over både kontaktlister, meldinger, programvare, multimedia og andre godsaker.

E65 havnet midt på treet da vi målte Java-ytelsen. Dette betyr at telefonen mest sannsynlig vil slite med de mest avanserte javaspillene, selv om dener kjapp i vendingen ellers.

Vi har ingenting å utsette på talekvaliteten, og hadde verken problemer med å gjøre oss forstått eller å høre hva som ble sagt.

Ifølge Nokia skal E65 ha en taletid på 3-6 timer i GSM-nettet, og mellom 2,2 og 3 timer i 3G-nettet. Vi målte taletiden i 3G-nettet til to timer og 45 minutter.


KOMMUNIKASJON

Bånd: GSM 850, 900, 1800 og 1900 MHz
Data mobilt: EDGE klasse 32, UMTS
Data lokalt : Wlan 802.11b/g, blåtann v1.2, infrarød port
Epost: IMAP/POP3
Øvrig: MMS, WAP 2.0 m/xhtml/html

Slik vurderer vi

På trådløsfronten har E65 alle teknologier du kan bruke i Norge i dag. Du finner både EDGE og 3G, slik at du kan surfe i høyest mulig hastighet samme hvor i landet du befinner deg.

Telefonen kan også skilte med støtte for alle de fire GSM-nettene, slik at den kan brukes overalt i verden der det er GSM-dekning.

Vil du surfe gratis på nettet, kan du koble deg opp mot et trådløst nettverk via den innebygde Wi-fi-støtten. E65 har støtte for både 802.11b og 802.11g-standarden, noe som gir en teoretisk makshastighet på 55 mbps.

Wi-fi-støtten gjør også at du kan ringe med IP-telefoni, noe som i de fleste tilfeller vil være langt billigere enn vanlige samtaler. Du betaler for eksempel den samme taksten uansett hvor du befinner deg i verden, ettersom samtalen går via internett istedenfor den lokale operatørens nettverk.

Å koble opp E65 mot et trådløst nettverk går stort sett smertefritt, takket være den innebygde wlan-veiviseren. Med dette programmet søker du kjapt opp tilgjengelige trådløse nettverk, og kan lagre innstillingene for de nettverkene du har brukt. Dette innebærer blant annet at du slipper å skrive inn brukernavn og passord hver gang du skifter nettverk. Telefonen søker automatisk opp nettverk du har satt som "kjent", og viser når disse er tilgjengelige, direkte på skrivebordet.

Blåtann light
Blåtann er også på plass, slik at du kan overføre data til og fra andre blåtannutstyrte telefoner eller datamaskiner, samt bruke trådløse håndfrisett. Det overrasker imidlertid at Nokia ikke har fått på plass blåtann v2.0, men heller har gått for den eldre og tregere standarden v1.2. Du kan ikke bruke trådløse stereohodesett sammen med telefonen.

Telefonen har ellers fått støtte for infrarød port, dersom du foretrekker å overføre data på denne måten.

E65 mangler egentlig bare HSDPA (super-3G), som lanseres i de norske nettverkene i løpet av året. Dersom du har planer om å ha telefonen lenger enn et år, og er opptatt av å ha den høyeste internetthastigheten som er tilgjengelig i nettet, bør du kanskje vurdere å kikke på en modell med HSDPA istedenfor.

Dersom man ser bort i fra en noe utdatert blåtannversjon og manglende HSDPA-støtte, har E65 alt du kan be om av trådløse teknologier i dag.

NYTTEFUNKSJONER

Adressebok: Ubegrenset med oppføringer
Kalender:Autosletting, notater, alarm, forskjellige visningsvalg
Ekstraprogrammer: Quickoffice
Standardfunksjoner: Alarm, kalkulator, målkonverter, meldingsoppleser, pakkeprogram, filbehandler, søkefunksjon
Synkronisering: Nokia PC Suite, Active Sync, Outlook, Lotus

Slik vurderer vi

Mange og gode nyttefunksjoner
E65 er en arbeidsstelefon, og et vidt spekter av bruksområder og nyttefunksjoner er derfor viktig at er på plass. Telefonen skuffer ikke på dette området.

Aktivt skrivebord, som er innebygd i Series 60 3rd Edition er svært nyttig for de som bruker utvalgte funksjoner ofte.

Her kan du legge snarveier til kalender, valutakalkulator og andre nytteprogrammer, samtidig som du får opp viktige avtaler og andre notater direkte på skjermen når du ikke bruker telefonen. Dette sparer deg for vanvittig mye tid dersom mobiltelefonen brukes som et verktøy i jobben.

Sorterer venner og kolleger
Telefonen kommer også med et forhåndsinstallert program som heter Team Suite, som første gang dukket opp i E50. Dette er et ypperlig verktøy for å skille jobb og privatliv og for å nå ut til mange samtidig.

Team Suite er i bunn og grunn en forenklet måte å behandle grupper av kontakter på. Du kan for eksempel legge inn en gruppe for jobb, en for familie og en for pokergjengen. Skal du ha tak i alle innenfor en gruppe samtidig kan du velge å enten sende e-post, SMS eller starte en konferansesamtale.

Team Suite har også gode søkemuligheter. Du kan for eksempel velge en gruppe og søke gjennom e-posten din. Da får du opp all gjennomført e-postkorrespondanse med alle (eller noen utvalgte) personene som er medlem i gruppen. Samme metode kan brukes i SMS-innboksen. Du kan også søke på nøkkelord.

En stor svakhet i e-postleseren i de fleste mobiltelefoner er at det er knotete å finne frem til gamle meldinger. Dette gjelder spesielt de som bruker mobil e-post i jobbsammenheng, og gjerne har lagret noen hundre meldinger i innboksen. Søkefunksjonen i Team Suite fjerner dette problemet.

Det finnes riktignok alternative metoder både for å starte konferansesamtaler, finne igjen meldinger og sende ut massemeldinger på, men ingen av disse er like brukervennlige og godt sammensydd som Team Suite-pakken.

Det du trenger i hverdagen
E65 har fått det meste du trenger av verktøy for å organisere hverdagen din. Kalenderen er oversiktlig, og lar deg lagre møter, notater og annet med alarm.

Hvor detaljert kalenderen er avhenger av hvilken visning du har. Viser du en hel måned ser du bare små ikoner på de dagene du har avtaler. Viser du en uke av gangen får du i tillegg oversikt over klokkeslettene. Går du inn på dagsvisning kan du lese all informasjonen du har lagt inn i notatene dine. Kalenderen viser også ukenummer, noe vi ofte har savnet på andre modeller.

I tillegg vil du hele tiden se hva som står på agendaen dersom du bruker aktivt skrivebord.

 

Kontaktlisten er også omfattende. Du kan blant annet lagre tre forskjellige telefonnummer for jobb, tre for ip-telefoni, tre for privat og tre forskjellige adresser. Sannsynligvis kjenner du ikke noen med så mange telefonnummer, men Nokia kan i det minste ikke beskyldes for å sette begrensninger.

Telefonen har to forskjellige taleprogrammer som kan lese opp både kontaktlister og meldinger. Dersom du for eksempel har 10 nye meldinger kan du få telefonen til å lese opp alle sammen etter hverandre. Telefonen sliter litt med korrekt uttale, men det kan likevel være en hendig funksjon dersom du sitter i bilen eller gjør andre ting som krever at du har begge hender og blikket i beredskap. Det er ikke støtte for å lese opp e-postmeldinger.

På siden av telefonen finner du en dedikert knapp til lydopptakeren, slik at du kjapt kan ta opp viktige beskjeder, veibeskrivelser eller sladder om du vil. Den maksimale lengden på lydopptakene har imidlertid en begrensning på ett minutt.

Dersom du har en ekstern GPS-mottaker kan du bruke det integrerte GPS-programmet i telefonen. Her kan du både laste inn kart og legge inn viktige destinasjoner manuelt, ved å oppgi koordinater.

E65 byr ellers på alle standardfunksjonene, som vekkerklokke, kalkulator, omregner, tilkoblingsmeny for skriver, samt filbehandler. Du finner også Quickoffice, som lar deg åpne tekstdokumenter, regneark og Powerpoint-presentasjoner på telefonen. Du kan også lese Adobe PDF-filer.

E65 leverer det meste du trenger for å organisere hverdagen. Dersom du trenger flere nytteprogrammer er det for øvrig mulig å kjøpe dem på nettet og installere dem på telefonen. Å finne det du trenger burde ikke være noe problem, ettersom Series 60 er det grensesnittet som har det desidert bredeste utvalget av tredjeparts programvare.

UNDERHOLDNING

Spillstøtte: Java MIDP 1.0, 2.0
Spill: Nei
Mp3-spiller: ja
Radio:Nei
Tema og annet: Ja

Slik vurderer vi

Ingen spill
Spill er sannsynligvis ikke viktig for de som er ute etter en arbeidstelefon, og det gjør derfor lite at det ikke finnes forhåndsinstallerte spill på E65 når den leveres. Dersom du har pokerdilla eller vil trimme hjernen med Tetris må du bare belage deg på å laste ned spillene manuelt.

Telefonen har likevel gode multimedieegenskaper, og du finner både musikk- og videoavspiller.

Musikkspilleren er enkel å betjene, og byr på et greit utvalg av funksjoner. Musikkspilleren spiller låter i bakgrunnen uten problemer mens du bruker andre programmer.

Vi likte også muligheten til å sette en låt som ringetone direkte fra musikkspillerprogrammet.

Et minus er at du ikke får med stereoøreplugger når du kjøper telefonen, så du må kjøpe dette i tillegg - hvis du ikke vil høre på musikk i et øre med håndfrisettet, vel og merke.

Vi ble litt forundret over at E65 ikke har radio. Du har altså ikke muligheten til å få med deg nyhetene mens du er på farten, og Topp 20 vil også være utenfor rekkevidde.

Underholdning er ikke det som står i fokus i E65, og det hadde vi heller ikke forventet. Du har muligheten til å laste ned underholdningsprogrammer i hopetall dersom du føler for det, så at telefonen ikke kommer pakket med spill og annet tidsfordriv er ingen grunn til å styre unna.

KAMERAFUNKSJON

Bildeoppløsning: 1600 x 1200, 640 x 480 punkter (2 megapiksler)
Videooppløsning: 352 x 288, 176 x 144, 325 x 288 punkter Kamerabrikke: CCD
Innstillinger: Hvitbalanse, fargetone, nattmodus

Slik vurderer vi

Lite fokus på kameraet
E65 har fått et kamera med en bildeoppløsning på to megapiksler. Dette ligger rundt gjennomsnittet for en telefon i dag.

Kameraet er greit å bruke, men du finner verken snarveistaster på siden av telefonen eller annet som gjør at du får kamerafølelsen, slik som med mange andre telefoner.

Du har heller ikke fotolys, så å ta bilder i mørket fungerer dårlig. Nattmodus har en tendens til å forringe bildekvaliteten, så at telefonen har dette hjelper lite.

Til syvende og sist er det likevel bildekvaliteten som teller når man skal bedømme kameraet i en telefon.

 

   

  

 

 

 

Verken utendørs- eller innendørsbildene egner seg for fotoalbumet. Fargene blir bleke, bildene blir fulle av hvite prikker, og detaljer blir vasket bort. Vi ble faktisk overrasket da vi overførte bildene til datamaskinen, ettersom de så veldig gode ut på mobilskjermen.

Kort oppsummert er kameraet i E65 godt nok til å sende MMS-bilder til andre mobiltelefoner, men å vise dem på annet enn mobilskjermer er ikke anbefalt.

Nokia E65 er en svært vellykket arbeidstelefon som byr på det meste du trenger i hverdagen.

Tastene er gode, men ligger kanskje litt vel tett dersom du har store fingre.

Telefonens TFT-skjerm har et skarpt og fint bilde, og oppløsningen er høy nok til at du kan vise mye informasjon uten at det ser rotete ut.

Menyene er Nokias Series 60 3rd Edition. Dette menysystemet tar litt tid å venne seg til, men når du først har lært deg oppsettet er det svært brukervennlig, og kan skreddersys etter behov.

Også på trådløsfronten leverer E65 en bra pakke. Du har firebånds GSM-støtte, slik at telefonen kan brukes i alle GSM-nett i verden. Du har også støtte for både GPRS, EDGE og 3G, slik at du vil kunne få høyest mulig hastighet når du surfer på nettet , samme hvor du befinner deg i Norge. Du kan også surfe på nettet eller bruke IP-telefoni via wi-fi-støtten.

Noen vil nok stusse litt over at E65 ikke har fått den nyeste blåtannversjonen, men en eldre standard med tregere overføringshastighet. Du vil imidlertid ikke merke noen forskjell med mindre du overfører store filer til og fra mobiltelefonen, eller skal surfe på nettet via blåtann

Telefonens lagringskapasitet på 50 MB holder ikke så veldig lenge dersom du får mye e-post med vedlegg eller vil ha mye multimedieinnhold. Vil du ha større minne må du investere i et microSD-kort.

E65 leverer nyttefunksjoner i bøtter og spann. Programmet Team Suite lar deg sortere kolleger og venner, og åpner for å sende ut massemeldinger og starte konferansesamtaler innenfor utvalgte forhåndslagrede omgangskretser, i tillegg til å by på gode søkemuligheter. Dette er en særdeles godt sammensydd løsning for de som synes det er slitsomt å skille jobb og privatliv.

Du finner ellers det meste du måtte ønske av nytteprogrammer, og sammen med "aktivt skrivebord"-funksjonen har du alltid rask tilgang til verktøy du bruker ofte.

Kameraet i E65 har en oppløsning på 2 megapiksler, noe som er gjennomsnittlig i dag. Du bør imidlertid være obs på at bildekvaliteten ikke er mye å skryte av.

Alt i alt kan vi trygt anbefale E65 til de som er ute etter en skikkelig arbeidstelefon. Her får du gode organiseringsmuligheter, en drøss av funksjoner og det aller meste du trenger av trådløs teknologi. Alt pakket inn i et kompakt og stilrent og funksjonelt design.

Dersom du synes telefonen er fristende, men ønsker deg fullt tastatur, bør du kikke på Nokia E61. Vil du i tillegg ha trykkfølsom skjerm kan du se nærmere på Sony Ericssons M600i.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen