Test

Nokia E61

Design og byggekvalitet - 

Spesifikasjoner:

Størrelse: 11,7 x 7 x 1,4 cm
Vekt: 114 gram
Form: Klassisk, bred

Skjerm: 2,88 tommer
Trykkfølsom: Nei

Snarveistaster: Volum, diktafon, meldinger, meny

Kamera: Nei
Uttak: Pop-port
Eksternt antenneuttak:
Nei

Nokia E61 er den første i en rekke av nye telefoner spesiallaget for proffbrukeren. E-modellene mangler blant annet både kamera og videotelefoni, for å verne om forretningshemmeligheter. De kommer også med full støtte for mobil e-post og trådløse løsninger. Men mer om det senere!

Utformingen til E61 er ganske uvanlig, med fullt qwerty-tastatur og en svær skjerm. Telefonen er bred og høy, men samtidig uvanlig tynn.

Denne formfaktoren ble først vanlig hos telefonene til Blackberry, men både Nokia, Samsung og Motorola har nå vist frem telefoner med lignende fasong. E61 er den første av slike modeller som når norske butikker, mens Samsungs nye i320 er like rundt hjørnet.

Qwerty-tastaturet til E61 kommer i en egen utgave for Norden, som har taster for æ, ø og å. Det er også egne taster for flere spesialtegn, slik som komma, punktum og spørsmålstegn.

E61 har ikke egne taster for tall. I stedet må du trykke inn shift-knappen når du skal skrive tall. Dette kan virke tungvint med det første, men er en svært god løsning ettersom den både er plassbesparende og intuitiv.

Etterhvert som du har skrevet litt med telefonen, begynner du automatisk å trykke inn shift-tasten hver gang du skal skrive et tall eller et nummer.

Under testperioden lot vi mange prøve å skrive litt på E61. De fleste syntes at tastene var vel små, men brukbare. Det er vi enig i - det er grenser for hvor store taster man kan få inn på et så lite areal , og omstendighetene tatt i betraktning har Nokia gjort en god jobb.

E61 er på ingen måte noen liten telefon. Med en livvidde på 7 cm, en høyde på 11,7 cm og en vekt på 144 gram er den langt større enn en vanlig mobiltelefon, og ikke passende for små lommer. Samtidig er E61 ikke mer enn 1,4 cm tykk, og langt fra så klumpete som for eksempel Sony Ericsson W900i. Telefonen er altså ikke så dum å ha i jakkelommen.

E61 er ingen superslank lettvekter, og det burde være klart fra første stund. Dette er en arbeidstelefon, med deretter størrelse. Men det å kalle E61 klumpete blir samtidig feil - vi snakker heller om en stor og tynn telefon som utnytter overflaten sin til det maksimale.

Skjerm og menyer - 

Spesifikasjoner:

Skjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 320 x 240 punkter

OS: Symbian versjon 9.1
Meny: Series 60, 3. versjon
Tekst: T9, qwerty

Skjermen til E61 er usedvanlig bred. Dette bredskjermsformatet egner seg godt for å lese epost og dokumenter, surfe på nettet eller andre oppgaver der du trenger å holde oversikten.

Et av hovedformålene med E61 er at du skal bruke den til å skrive mye epost. Som nevnt tidligere, gjør det fulle tastaturet det til en drøm å skrive lengre meldinger med telefonen. Skjermen sørger også for at du kan lese og skrive lengre stykker med tekst uten å miste den røde tråden, ettersom du kan se over 10 lange linjer med tekst samtidig.

Vi kan egentlig ikke si så mye negativt om skjermen til E61. Den er verken lyssvak, blass eller uskarp, men synes tvert om godt i dagslys og er så skarp og fargerik som det er mulig å få en mobilskjerm i dag. Og enda bedre; skjermen er synlig og lettlest uansett hvilken vinkel du ser fra.


(Klikk for større bilde)

Series 60 i bredt format
E61 kjører Symbian operativsystem sammen med med Nokias egetutviklede Series 60-menysystem. Og med høyoppløst bredskjerm med på laget klarer E61 virkelig å by på en menyopplevelse av de sjeldne.

Først og fremst skal Nokia ha ros for å ha gjort Series 60-menyene langt mer brukervennlig enn det de har vært tidligere. Mens det før luktet ingeniørmat av Series 60, er menyene i dag svært lik dem vi finner på Nokias enklere telefoner, og burde dermed være overkommelig selv for de som er litt grønne på mobiltelefoner.

Menyene til E61 er litt annerledes enn på andre Series 60-telefoner. Du har nemlig fire ikoner i bredden, og kun tre i høyden. Oppsettet er imidlertid det samme. I hovedsak er det 14 menyvalg, hvorav 9 av disse er mapper med undervalg. I tillegg finner du aktiv hvilemeny på forsiden, der du kan gå via en rekke selvbestemte snarveier.

Muligheten til å kjøre og bruke flere programmer samtidig er selvfølgelig på plass.

Selv om menyene til E61 er rimelig komplette, savner vi flere av forbedringene vi så på N80. For eksempel har ikke E61 en tredje snarveismeny, så du er nødt å bruke snarveistastene eller hvilemenyen. Mappeorganiseringen er også noe annerledes, det er litt mer komplisert å finne dine egne programmer og spill.

Ellers er det stort sett fryd og gammen. Menysystemet til E61 er kjapt og responsivt som bare det. Dette merkes spesielt når du skriver meldinger, som går i et forrykende tempo så snart du har fått teken på qwerty-tastaturet.

Nokia E61 med abonnement

Nokia E61

Nokia E61 med abonnement   Les mer »

Nokia E61   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen