Test

Nokia E60

Design og byggekvalitet - 

Spesifikasjoner:

Størrelse: 11,5 x 4,9 x 1,7 cm
Vekt: 117 gram
Form: Klassisk

Skjerm: 2,2 tommer

Snarveistaster: Volum, diktafon

Kamera: Nei
Uttak: Nokia Pop-port
Eksternt antenneuttak:
Nei

Pris: 3300 kroner

Nokias nye E-serie rulles i disse dager ut på markedet, og ved siden av tastetelefonene E61 og E70 finner vi den noe enklere E60.

Designmessig skiller E60 seg ganske mye ut fra de to øvrige. Den har verken fullt tastatur eller kamera og er heller ikke like tynn som E61.

E60 er faktisk en av de mest streite og designmessig kjedeligste telefonene finnene har presentert på lenge. Designet minner om en miks mellom den populære 6230i og en av Nokias kommunikatorer. E60 er altså klumpete, ganske stor, og trekker assosiasjoner til en forvokst fiskepinne.

Men tar du frem målebåndet, så viser tallene at E60 slett ikke er så stor. Høyden på 11,5 cm er over gjennomsnittet, det samme er vekten på 117 gram. Men med en bredde på 4,9 cm og en tykkelse på 1,7 cm er det et stort antall telefoner som er større.

Mursteinsformen gjør at E60 skraper mot låret når du har den i lommen. Fasongen hjelper lite på, med skarpe kanter og en gullbarre-fasong, og bæreveske er eneste løsning med mindre du vil ha en stor, kvadratisk klump som skraper på innsiden av lommen.

Problemet her er altså formen til E60, og ikke den reelle størrelsen.

      
(Klikk for større bilder)

Skikkelige Nokia-taster
Om kanskje formen og designet ikke faller i smak, så er tastene på E60 langt mer apetittvekkende. Etter flere feilsteg på tastefronten, har Nokia tydeligvis funnet den kombinasjonen som skal til for å blidgjøre fingrene til den som skriver.

Tastesettet er rimelig rett frem, med talltastene i en rekke nedover og menytastene over. Hver tast er noe avrundet i høyden, slik at de skal være lettere å skille fra hverandre, og utover det er tastene justert for å passe fingrene best ergonomisk.

Styrepinnen til E60 er en stor skuffelse. Denne er nemlig langt fra ergonomisk og er alt for hard og tung å bruke. Skal du navigere i menyene må du belage deg på å, bokstavelig talt, presse styrepinnen der du vil ha den.Det er synd, når mange av valgene i menyen må gjøres nettopp med styrepinnen. Her har Nokia tydeligvis hatt barske bondenever og ikke nette damehender som målgruppe, uten å tenke på den konsekvensen at de da også gjør styrepinnen ubehagelig for de fleste brukere.

Med unntak av gode taster er altså E60 en ganske stor skuffelse når det kommer til design. Klumpete form, hard styrepinne og en noe lommefiendtlig størrelse gjør ikke akkurat E60 til noen designyndling - snarere tvert imot.

Skjerm og menyer - 

Spesifikasjoner:

Skjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 358 x 416 punkter

OS: Nokia Series 60
Meny: Liste eller rutenett
Tekst: T9, vanlig skrivemåte

Et av de største høydepunktene på E60 er den store skjermen. Med en oppløsning på 352 x 416 punkter kommer så og si alle detaljer med. Du sitter altså igjen med en skjerm som egner seg ypperlig til å vise bilder og film, og som gir deg god oversikt i tekstbehandlere og regneprogram.

Ett problem med dagens mobilskjermer, er at de strekker seg i høyden, og ikke i bredden, slik PC-skjermer og TV-er gjør. Til det har Nokia funnet en genial løsning.

Selskapet har lagt ved en egen funksjon, som ved aktivisering roterer skjermbildet 90 grader. Og enda bedre, de forhåndsinstallerte programmene og funksjonene fungerer også fullt ut i liggende modus. Dermed kan du få utnyttet bredden i skjermen når du bruker forskjellige program som tjener på det.

Utover det overnevnte har skjermen en rekke gode kvaliteter. Den er lyssterk, har en god fargegjengivelse, og den ersvært skarp.

Symbian og Series 60 i skjønn forening
Med Symbian OS under dekselet og Series 60-menyer på plass, er det liten tvil om at E60 er godt rustet for utfordringene du eventuelt måtte gi den.

For eksempel kan du kjøre flere programmer og applikasjoner samtidig, og du kan installere et vell av nye programmer på telefonen.

Menyene er også ganske lette å navigere seg gjennom, sammenliknet med menyene på tidligere Series 60-telefoner. Her hjelper snarveismenyen på skrivebordet veldig, og bruker du kun et lite knippe funksjoner til daglig er sjansen stor for at du i mange tilfeller slipper å gå inn på hovedmenyen. I stedet sørger du for å ha snarveier til alle de mest brukte funksjonene på snarveismenyen.

Menyene til E60 er i tillegg kjappe, og responsive, og er dermed en fryd å bruke.

Nokia E60 med abonnement

Nokia E60

Nokia E60 med abonnement   Les mer »

Nokia E60   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen