Test

Nokia E5

Testresultater

Nokia E5

Positive ting Lav pris, Wi-Fi med UPnP og DLNA, meget bra batterikapasitet.
Negative ting Liten skjerm, ikke frontkamera, små og stive taster, Symbian S60, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 4

Testresultater

Nokia E5

Positive ting Lav pris, Wi-Fi med UPnP og DLNA, meget bra batterikapasitet.
Negative ting Liten skjerm, ikke frontkamera, små og stive taster, Symbian S60, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 4

Nokia E5 er en businessmobil med mange av de samme egenskapene som suksessmobilen Nokia E72. Men om du forventer at E5 skal være en videreutvikling av E72, så vil du bli skuffet. 

Mens E72 er en elegant businessmobil for dressene på Aker Brygge, ser E5 ut som en litt plump mobiltelefon for kommunepamper med anstrengt økonomi.

Design
Nokia E5 er en stor mobiltelefon. I bredde og høyde er det bare snakk om en millimeter mer enn E72, men E5 er nesten tre millimeter tykkere. Dette, samt at telefonen ikke er like avrundet i hjørnene, får den til å virke en god del større enn E72. Begge har en liggende TFT-skjerm på 320 x 240 punkter, men skjermen på E5 har litt lavere fargeoppløsning enn E72.

Under skjermen har E5 et kraftig magebelte der vi finner navigasjonstasten med kvitteringstast i midten. I tillegg er det tre fysiske taster på hver side av denne. To av disse tastene sitter oppe under skjermen og har ulike funksjoner avhengig av hva du bruker mobilen til. Så følger to snarveitaster, den ene er hjem-tast, mens den andre åpner meldingsmenyen. På E72 var det to snarveier på hver av de tilsvarende tastene, slik at du også kunne gå direkte til kalender eller adressebok. Under disse snarveiene finner du de vanlige rør av/på-tastene.

Navigasjonstasten er en fireveis vippetast. Her er ikke noe optisk styrefelt slik det er på E72.Taster
Tastene på qwerty-tastaturet er bemerkelsesverdig små i forhold til størrelsen på mobilen. Med 10 taster i bredden på en 6 cm bred mobiltelefon er vanskelig å få plass til bredere taster. Men du kan glede deg over at tastaturet har norske tegn.

Talltastene finner vi midt på tastaturet. Tallene er plassert øverst på hver sin bokstavtast. For å nå den holder du på den aktuelle bokstaven til tallet dukker opp på skjermen. I egne nummerfelt trenger du ikke holde på tastene eller velge symboltast, for da bytter telefonen automatisk til tall-modus.

Baksiden av E5 er enkel med et stort batterilokk i metall. Øverst finnes et stort felt med en liten kameralinse og en liten diodelampe.Business

Med sine mange taster og magebeltet i metall ser Nokia E5 unektelig ut som en businessmobil, men videre eksklusiv virker den ikke.
Nokia E5 har dobbelt så mye RAM som E72, men i praksis oppleves den ikke som noe raskere enn forgjengeren, som har samme prosessor.

Nettverksforbindelsene er også de samme, med turbo-3G som lar deg bruke mobilen til trådløst internett med teoretisk nedlastingshastighet på opp til 10,2 Mbit/s.

Enkle menyer
Brukergrensesnittet på E5 er enkelt, og veiledningen for oppsett av litt mer avanserte tjenester som e-post er svært enkel. Første gang du vil bruke e-post får du opp en lang liste over aktuelle e-posttilbydere. Her er alt fra Nokias egen Ovi Mail, via gratistjenester som G-mail , Yahoo! Mail og Hotmail, til profftjenester som Mail For Exchange og Lotus Notes Traveler.  I tillegg kan du legge til e-post-kontoer basert på POP eller Imap.

På startskjermen finner du mulighet for å legge til snarveier til kontakter med bilde. Her er også linjer som opplyser om avtaler i kalenderen, tapte anrop, innkommende meldinger og så videre. Dernest følger en linje med ikoner du kan stokke om på selv, slik at du får de snarveiene du ønsker på startskjermen.

Nokia E5 kan ha to ulike startskjermer, og meningen er at du skal kunne ha ett skjermbilde med informasjon og snarveier for jobb, og et annet med snarveiene du ønsker å ha fremme på fritiden. Å veksle mellom disse krever noen tastetrykk, og kan virke litt tungvint om du sammenlikner med de nye operativsystemene der du bare feier fra skjermbilde til skjermbilde med et fingerstrøk. Mobilen har en liste med 15 snarveier du kan velge fra når du setter opp startskjermene.

Symbian
Nokia E5 er en mobiltelefon med operativsystemet Symbian S60 v.3. Dette er et operativsystem som har eksistert i mange år. Fordelen er at det finnes mange gode programmer for både jobb og fritid, og flere av disse er samlet i Nokias egen innholdsbutikk på telefonen, Ovi Butikk.

Ulempen er at operativsystemet kan virke utdatert sammenliknet med de langt raskere og mer tilpasningsvennlige alternativene på nyere smartmobiler. E5 har heller ikke noen stor trykkfølsom skjerm. Det finnes mobiltelefoner som kombinerer trykkfølsom skjerm og qwerty, men du savner det neppe på E5. De funksjonene vi ønsker å bruke når vi enkelt og raskt fra tastaturet, og skulle du ønske et annet brukergrensesnitt, så er det bedre å velge en mobiltelefon med større skjerm.

Trangt
Det er ikke mange oppgaver Nokia E5 ikke kan løse, men den 2,36 tommer lille skjermen  gjør at den ikke løser alle oppgaver like godt. Du kan lese e-post, laste ned vedlegg og åpne dem på mobiltelefonen. Men slike oppgaver løser du langt bedre på en mobiltelefon med større skjerm og høyere skjermoppløsning.

Nettleseren er heller ikke noe særlig tess, med mindre du liker å studere verden omkring deg gjennom et nøkkelhull. Men om du bare skal gjøre enkle oppslag, lese nyheter fra mobiltilpassede kilder eller søke etter tekstinformasjon fra Google eller Wikipedia, så har nettleseren selvsagt sin verdi.

Kamera
Kameraet er ikke det heftigste i klassen, 5 megpiksler til tross. Under gode forhold blir bildene bra, men uten auofokus og med en svak kameralampe blir E5 en nokså middelmådig kameramobil. Vi kan filme med videofunksjonen i E5, som har en oppløsning på 480 x 640 punkter og 15 bilder per sekund. Men videokameraet gir ikke jevn flyt i bilder med bevegelse, noe du kan se av dette klippet vi har filmet med Nokia E5:

 

Noe frontkamera finnes ikke på Nokia E5, så om du har kjøpt den for å gjøre videosamtaler, så har du gjort et bomkjøp.Meldingsmobil
Nå kan det kanskje virke som om vi henger oss opp i detaljer, for de fleste som velger en mobiltelefon som dette er ikke primært interessert i verken nettsurfing eller videosamtaler. Nokia E5 ser ut som et verktøy for tekstmeldinger, og egner seg også utmerket til dette. Vi har nevnt at tastene er litt stive og glatte, men om du har alminnelige kontorfingre uten for lange negler, så er det mulig å få brukbar fart på tekstingen. Alternativet for de med litt større fingre er å bruke nettopp neglene for å få den presisjonen som kreves.

Menyene for meldinger er svært enkle. I meldingen kan du sette inn bilde, video, lyd, presentasjon, visittkort, notat eller andre filer.  Gjør du det, så vil meldingen automatisk konverteres til MMS. Men vil du legge til smilefjes må du fremdeles legge inn disse manuelt i form av ulike tegnkombinasjoner.

Batterikapasitet
Lyden i E5 er god, og med en batterikapasitet få mobiltelefoner kan vise maken til, er Nokia E5 et utmerket redskap å ringe med. Om du skrur av 3G kan du faktisk snakke sammenhengende i mer enn 12 timer før batteriet er flatt. Med 3G aktivert blir taletiden halvert.

Nokia har sørget for å gi E5 en rekke nyttige applikasjoner for forretningsfolk på farten. Her er en egen kontorfolder i menyen, og under denne finner vi applikasjoner som ordliste, konvertering, multinotater (tilsvarer One Note), World Traveler med varsling av forsinkelser i flytrafikken (krever eget abonnement), børskurser fra Bloomberg, Zip-klient, nyhetsagent osv.

Underholdning
Nokia E5 er med andre ord en typisk business-mobil. Symptomatisk nok har den bare to spill som begge burde være tilpasset målgruppen – Monopol fra Electronic Art, og Hjernetrim fra Gameloft. Spillene er gjemt bort langt nede i menyene under “Installasjoner”. Men siden den kjører Symbian S60, så kan du laste ned et bredt utvalg av spill fra Ovi Butikk.

Du kan se film på den lille skjermen, og har du en Slingplayer hjemme, så kan du laste ned en TV-avspiller også. Men igjen blir skjermstørrelsen en begrensning. For filmvisning er det mulig å overføre bildet til en storskjerm via DLNA i trådløst nett.

Musikkspilleren i E5 er den samme som i andre Nokia-modeller med versjon 3.2 av Symbian S60. Musikken er sortert etter artister, album, spillelister eller sangtittel, i tillegg til at du kan sortere på sjangere, komponister og podcaster. I musikkmenyene er alternativene sortert i lister uten annen grafikk enn et symbol som viser en CD med et notetegn på. Først når du starter en låt får du se albumbildet som hører til.

Her er også en equalizer med seks ulike forhåndsinnstillinger. Hodesettet som følger med gir et dårlig bilde av hvordan spilleren leverer. Bytter du til et vanlig hodesett som du kobler til på toppen av telefonen, så blir resultatet straks mye bedre.
For den som ønsker det er det også mulig å kjøpe musikk via Ovi-tjenesten til Nokia.

Navigasjon
Siden dette er en smartmobil med Symbian, så kan den også bruke Nokias egen navigasjonsløsning Ovi kart. Løsningen er gratis og fungerer meget bra. I tillegg til kart og full navigasjon, så får du også reisehåndbøker fra Lonely Planet og Michelin med i pakken. Diu kan navigere i bil, eller du kan ta deg frem til fots. I tjenesten finnes også en mulighet for å laste ned værvarsel for stedet der du er, eller stedet du skal til. Siden du selv kan bestemme hvor du skal, så kan du selvsagt se værvarselet for en hvilken som helst destinasjon.

Navigasjonsløsningen er det ikke noe å utsette på, men igjen blir skjermen i trangeste laget til at dette er veldig brukervennlig.

Sjekk pris på Nokia E5 i vårt prissøk.

Alternativer
Det kan også være verdt å se på Nokia E72. Den er ett år gammel, men fikser alt E5 kan, og ser bedre ut. Den har i tillegg optisk styrefelt. Men du må regne med å betale noen hundrelapper ekstra. 

To liknende modeller med tastatur og businessfunksjoner er Samsung B7330 og Sony Ericsson Aspen. Disse har omtrent samme form som Nokia E5, men kjører operativsystemet Windows Mobile.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen